Social Icons

luni, 6 august 2018

România e pe locul doi în UE după veniturile nete de pe urma lohn-ului

Topul statelor UE după veniturile nete din lohn încasate în 2017
   Anul trecut, veniturile României de pe urma serviciilor de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terților, adică ceea ce numim generic lohn, au fost de 2,88 miliarde de euro


   Plățile efectuate de companiile din România pentru lohn-ul realizat în afara țării s-au ridicat la 183,5 milioane de euro, ceea ce a condus la o balanță pozitivă de 2,70 miliarde euro. Doar Polonia a avut anul trecut venituri nete de pe urma lohn-ului mai mari decât ale României (3,53 mld. euro - vezi tabelul din imagine).

   Lohn-ul nu înseamnă doar confecții, cum e percepția generală, ci poate fi și o cantitate de țiței prelucrată în rafinăriile românești sau poate fi producția de componente auto cum, de altfel, e cazul în multe facilități de producție localizate, în general, în vestul țării.

   Datele Eurostat pentru anul trecut ne arată că cele mai mari venituri de pe urma lohn-ului le-au înregistrat Franța (7,8 mld. euro), Germania (6,2 mld. euro) și Polonia (3,9 mld. euro).  Tot Franța (7,6 mld. euro) și Germania (5,3 mld. euro - vezi tabelul din imagine) au înregistrat și cele mai mari plăți în contul lohn-ului realizat în alte state, fapt ce a condus la un nivel mai scăzut al veniturilor nete.

   Interesant e faptul că cifrele lohn-ului din România anului trecut nu diferă cu mult față de cele din anul 2007. Datele Eurostat ne arată că, în anul aderării la UE, România avea o balanță pozitivă a lohn-ului cu mai puțin de o sută milioane de euro mai mică decât cea de anul trecut (2,61 față de 2,7 mld. euro - vezi tabelul din imagine). La un deceniu de la aderarea la spațiul comunitar, dimensiunea lohn-ului românesc a rămas aproape la fel.

   Ce state finanțează lohn-ul nostru?

   Din cele 2,88 miliarde de euro ce reprezintă veniturile României de pe urma lohn-ului, 2,74 miliarde de euro au provenit din statele spațiului comunitar și doar 142 de milioane de euro au provenit din afara UE.

   Din datele Eurostatului rezultă că România a încasat anul trecut cele mai mari venituri de la companiile din Germania (823 mil. euro), Italia (771 mil. euro), Franța (299 mil. euro), Marea Britanie (240 mil. euro) și Austria (160 mil. euro).
   Cele mai mari plăți ale companiilor din România în contul lohn-ului realizat în afara țării s-au înregistrat pe relația cu Italia (33,5 mil. euro), Germania (33,4 mil. euro), Ungaria (9,8 mil. euro), Franța (7,9 mil. euro) și Bulgaria (7,2 mil. euro). 
   Veniturile nete sau balanța lohn-ului românesc a înregistrat cele mai mari valori pe relația cu Germania (789 mil. euro), Italia (737 mil. euro) și Franța (291 mil. euro).

   Dacă balanța lohn-ului românesc de anul trecut (2,7 mld. euro) s-a menținut la o valoare apropiată de cea din anul 2007 (2,61 mld. euro), ca pondere în PIB, aceasta a înregistrat o scădere de la 2,,05% la 1,44%.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu