Social Icons

duminică, 11 noiembrie 2018

Cum arată topul județelor după gradul de independență financiară al administrațiilor locale

Topul județelor după gradul de independență financiară al administrațiilor locale
   Anul trecut, veniturile totale ale administrațiilor locale au fost de 62,78 miliarde de lei, în tip ce cheltuielile totale s-au ridicat la valoarea de 61,13 miliarde de lei.

   Prin administrații locale înțelegem consilii județene și primării de municipii, orașe și comune
   Din totalul veniturilor administrațiilor locale de 62,78 miliarde de la nivel național de anul trecut, 30,58 miliarde de lei reprezintă veniturile proprii, asta însemnând 49% din veniturile totale. Deci, putem afirma că, la nivel național, gradul de independență al administrațiilor locale în privința veniturilor e de 49% (vezi tabelul din imagine). 

   Două treimi din veniturile proprii ale administrațiilor locale din 2017 (20,23 din 30,58 mld. lei) reprezintă cotele defalcate din impozitul pe venit (15,87 mld. lei) și sumele alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale (4,36 mld. lei). Asta ne arată datele Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

   Anul acesta, gradul de independență al administrațiilor locale va scădea ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%. Asta înseamnă că administrațiile locale vor înregistra o pierdere de 37,5% din cotele defalcate sau sumele alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit. 
   Guvernul a promis că va compensa aceste pierderi, dar partea dureroasă e că gradul de independență financiară al administrațiilor locale s-a redus ca urmare a acestei măsuri, iar peste câțiva ani e posibil ca sumele alocate compensării acestei pierderi să se stabilească pe criterii de apartenență politică.

   Cum arată topul județelor după gradul de independență financiară al administrațiilor locale?

   Dacă la nivel național, veniturile proprii ale administrațiilor locale din 2017 reprezintau 49% din totalul veniturilor, la nivel județean, doar administrațiile din capitală și din alte nouă județe depășesc acest prag

   Administrațiile locale din capitală (cele șapte primării) au cel mai mare grad de independență financiară, 80% din veniturile totale ale acestora reprezentând venituri proprii (vezi tabelul din imagine). Primăria condusă de Gabi Firea înregistra anul trecut cel mai mare grad de independență financiară, 98% din veniturile acesteia fiind venituri proprii (3,78 din 3,86 mld. lei). 
   Dintre primăriile de sector, cele mai independente financiar erau Primăria Sector 1 (76% venituri proprii) și Primăria Sector 3 (66%).

   După capitală, cele mai independente financiar sunt administrații locale din județul Ilfov, 72% din veniturile primăriilor și Consiliului Județean Ilfov fiind reprezentate de veniturile proprii. Orașul Otopeni are cel mai mare grad de independență financiară, conform datelor din 2017 (92% venituri proprii).
   Brașovul e județul aflat pe locul trei, gradul de independență financiară al administrațiilor locale din acest județ fiind de 61% (vezi tabelul din imagine), orașul Ghimbav (92%), și nu municipiul Brașov (70%), având cea mai mare independență financiară.
   Topul se continuă cu administrațiile locale din județele Cluj (60% venituri proprii), Sibiu (57%), Constanța (57%), Timiș (57%), Arad (53%), Prahova (50%) și Argeș (50% - vezi tabelul din imagine).

   Cele mai puțin independente administrații locale sunt cele din județele Olt (31% venituri proprii), Neamț (31%), Teleorman (29%), Mehedinți (29%) și Vaslui (25% - vezi tabelul din imagine).

   După felul acestora, cele mai puțin independente administrații locale sunt consiliile județene, veniturile proprii ale acestora însemnând 32% din totalul veniturilor (3,62 din 11,28 mld. lei). 
   Primăriile de comune din România au un grad de independență financiară mai mare decât al consiliilor județene, acesta fiind de 36% (7,02 din 19,5 mld. lei). 
   Primăriile de orașe și municipii din România au avut anul trecut o pondere a veniturilor proprii în totalul veniturilor de 62% (19,94 din 32,00 mld. lei), acestea fiind cele mai independente financiar administrații locale.

   Datele financiare ale administrațiilor locale din 2017 ne arată o distribuire neunitară a gradului de independență financiară al administrațiilor între județe, dar și o diferență între diversele tipuri de administrații (primării de municipii și orașe, primării de comune și consilii județene). 
   Aceste diferențe ar trebui rezolvate de alocările de subvenții, doar că acestea nu au criterii clare de alocare. Anul trecut, subvențiile primite de admnistrațiile locale au reprezentat 9,4% din totalul veniturilor (5,88 din 62,78 mld. lei). Dacă ținem cont și de scăderea impozitului pe venit, putem spune că gradul dependență al administrațiilor locale față de bugetul de stat, adică de centru, va crește anul acesta și în anii următori.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu