Social Icons

luni, 25 decembrie 2017

Care sunt cele mai vizitate județe de turiști în perioada sărbătorilor de iarnă

Topul celor mai vizitate județe de turiști în perioada sărbătorilor de iarnă
   Numărul turiștilor din cele două luni ce cuprind perioada sărbătorilor de iarnă va ajunge, cel mai probabil, anul acesta, la 1,5 milioane, dacă ținem cont de evoluțiile din anii anteriori.

   Datele INS privind numărul sosirilor de turiști în structurile de cazare turistică din lunile decembrie 2016 și ianuarie 2017 ne arată că, la nivel național, s-a înregistrat un număr de 1,37 milioane de sosiri, cu 11% mai mult decât în lunile decembrie 2015 și ianuarie 2016 (vezi tabelul din imaginea 1). Cea mai mare parte din cele 1,37 milioane de sosiri de turiști se suprapun pe perioada sărbătorilor de iarnă.
   Aproape 80% din numărul de sosiri de turiști din lunile decembrie 2016 și ianuarie 2017 reprezintă ponderea turiștilor români (1,1 milioane - vezi tabelul din imaginea 1).
   
   Cele 1,37 milioane de turiști care s-au cazat în structurile turistice la finalul anului trecut și începutul anului curent au avut un număr de 2,7 milioane de înnoptări, cu aproape 8% mai mult decât numărul de înnoptări din lunile decembrie 2015 și ianuarie 2016.  
   Sejurul mediu pe turist din decembrie anul trecut și ianuarie anul curent a fost de 1,95 nopți pe turist, în scădere față decembrie 2015 și ianuarie 2016, când sejurul mediu pe turist a fost de 2 nopți.

   Care sunt cele mai vizitate județe în perioada sărbătorilor de iarnă?

  Capitala e cea mai vizitată destinație turistică în preajma sărbătorilor de iarnă, cu un număr total de sosiri de turiști în lunile decembrie 2016 și ianuarie 2017 de 264 de mii (19% din totalul național - vezi tabelul din imagine). 
   55% din numărul total de sosiri de turiști din capitală pe parcursul celor două luni reprezintă ponderea turiștilor străini. Tot capitala e prima destinație aleasă de turiștii străini în cele două luni ce cuprind perioada sărbătorilor de iarnă, cu o pondere  de 52% din numărul total de turiști străini de la nivel național (145 mii din 278 mii - vezi tabelul din imagine).

   Pe locul doi în topul sosirilor de turiști în lunile decembrie 2016 și ianuarie 2017 se situează județul Brașov, cu un total al turiștilor de 201 mii. Tot pe locul doi e acest județ și în privința sosirilor de turiști străini (17 mii în cele două luni).
   Locul trei e ocupat de județul Prahova, cu un total al sosirilor de turiști în lunile decembrie 2016 și ianuarie 2017 de 78 de mii. 

   Top 10 după numărul de sosiri de turiști în cele două luni analizate e completat de județele Sibiu (67 mii), Cluj (65 mii), Mureș (60 mii), Timiș (52 mii), Suceava (51 mii), Bihor (48 mii) și Vâlcea (40 mii - vezi tabelul din imaginea 1).
   Surprinde numărul scăzut al turiștilor din județul Maramureș (28 mii), județ care e prezentat de reportajele de la televiziuni ca fiind una din principalele destinații turistice în perioada sărbătorilor de iarnă. Cifrele statistice spun altceva.

Care sunt cele mai vizitate județe de turiști în perioada sărbătorilor de iarnă   Ce județe conduc în topul înnoptărilor de turiști în perioada sărbătorilor de iarnă?

   Capitala e detronată de Brașov în ceea ce privește numărul de înnoptări ale turiștilor în decembrie 2016 și ianuarie 2017 (430 mii față de 442 mii înnoptări de turiști - vezi tabelul din imaginea 2). 
   Statistica înnoptărilor de turiști străini din cele două luni analizate poziționează capitala pe primul loc (247 mii), urmată de județul Brașov (47 mii).

   Pe locul trei în privința totalului de înnoptări a turiștilor în structurile de cazare se află județul Prahova (178 mii).
   Top 10 al înnoptărilor de turiști în decembrie 2016 și ianuarie 2017 e completat de județele Bihor (121 mii), Cluj (116 mii), Mureș (115 mii), Timiș (111 mii), Sibiu (109 mii), Suceava (105 mii) și Vâlcea (88 mii - vezi tabelul din imaginea 2).
    Cele mai ocolite județe de turiști sunt Ialomița, Călărași și Teleorman. Aceste județe sunt ocolite de turiști și în restul anului nu doar în perioada sărbătorilor de iarnă.

   Lunile ce cuprind perioada sărbătorilor de iarnă nu reprezintă un interval de aflux turistic important. De fapt, datele INS din luna noiembrie 2016 și februarie 2017 ne arată că s-a înregistrat un număr mai mare al sosirilor de  turiști decât în decembrie 2016 și ianuarie 2017 (1,45 milioane față de 1,37 milioane). Românii, dar și turiștii străini care ne vizitează țara, preferă mai mult vacanțele în afara intervalului ce cuprinde sărbătorile de iarnă.


4 comentarii:

  1. Maramuresul e plin de turisti in perioada asta.Mai mult ca sigur ca nu se declara decat partial cazarile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să înțeleg că doar în Maramureș nu se înregistrează toate cazările? Această practică e în toate județele și, chiar și așa, Maramureșul nu stă pe roze la capitolul turiști.

      Ștergere
    2. Cu vreo 3 zile inainte de Craciun se spunea ca 95% din capacitatea pensiunilor e ocupata.Eu am strabatut judetul si am vazut o multime de turisti pana si in cel mai mic sat, cu 2 pensiuni.Deci pentru mine explicatia e cea pe care am spus-o mai inainte.O alta explicatie ar fi specializarea judetului pe pensiuni familiale, fara sa aiba unitati mari de cazare cu anumite reguli.

      Ștergere
    3. Maramureșul nu intră în top 10 destinații turistice pe parcursul întregului an, iar în perioada sărbătorilor de iarna nu face excepție. Datele statistice nu pot fi eronate în cazul acestui județ și valabile în cazul celorlalte județe.

      Ștergere