Social Icons

luni, 10 iulie 2017

Ce județe au exportat și au importat cel mai mult în primul trimestru al anului

Topul județelor după importuri și exporturi
   România a exportat în primul trimestru al anului bunuri în valoare de 15,46 miliarde de euro, în creștere cu 11,5% față de aceeași perioadă din 2016. Importurile de bunuri din primul trimestru s-au ridicat la valoarea de 17,78 miliarde euro, cu 12,4% mai mari decât cele înregistrate în trim. I din 2016.

   Balanța comerțului internațional cu bunuri ne arată o adâncire cu 18,5% a deficitului comercial față de aceeași perioadă a anului trecut, de la 1,96 miliarde de euro la 2,32 miliarde de euro (vezi tabelul din imagine).

   Topul celor mai mari exportatori în primul trimestru al anului

   Capitala (2,46 mld. euro) și județele Timiș (1,60 mld. euro), Argeș (1,58 mld. euro), Arad (880 mil. euro) și Brașov (825 mil. euro - vezi tabelul din imagine) sunt cei mai mari exportatori din primul trimestru al anului curent, concentrând aproape 48% din exporturile de bunuri ale României
   Față de aceeași perioadă a anului trecut, topul primilor cinci exportatori e același, cu diferența că Timișul a depășit Argeșul la valoarea bunurilor exportate anul acesta.

   Cele mai mici exporturi de bunuri în primul trimestru al anului s-au înregistrat în județele Mehedinți (29 mil. euro), Giurgiu (15,9 mil. euro) și Gorj (13 mil. euro - vezi tabelul din imagine).

   Topul celor mai mari importatori în primul trimestru al anului

   38% din importurile de bunuri ale României din primul trimestru s-au înregistrat în București (5,32 mld. euro) și Ilfov (1,46 mld. euro). În topul importatorilor urmează Timișul (1,33 mld. euro), Argeșul (1,10 mld. euro) și Aradul (779 mil. euro - vezi tabelul din imagine). Primii cinci importatori ai României dețin o pondere de peste 56% din importurile de bunuri. Toți cei cinci mari importatori au înregistrat creșteri ale importurilor de bunuri față de aceeași perioadă din anul 2016.

   Vaslui, Mehedinți și Gorj sunt județele cu cele mai mici valori ale importurilor de bunuri din primul trimestru al anului curent.

   Topul județelor cu cele mai mari excedente și deficite comerciale

   Deficitul comercial înregistrat de capitală e mai mare decât deficitul înregistrat la nivel național (2,86 mld. euro față de 2,32 mld. euro). În topul celor mai mari deficite comerciale înregistrate de județe urmează Ilfovul (855 mil. euro), Prahova (235 mil. euro), Constanța (219 mil. euro) și Cluj (212 mil. euro - vezi tabelul din imagine).
   Capitala și alte 15 județe au înregistrat deficite comerciale în primul trimestru al anului.

   Cele mai mari excedente comerciale din primul trimestru le-au înregistrat jdețele Argeș (473 mil. euro), Alba (298 mil. euro), Timiș (273 mil. euro), Olt (177 mil. euro) și Sibiu (158 mil. euro - vezi tabelul din imagine). Interesantă e evoluția județului Alba, care și-a sporit considerabil excedentul comercial de la un an la altul, depășind județul Timiș în topul excedentelor comerciale din primul trimestru. Județul Timiș a depășit Argeșul în materie de exporturi și importuri, dar e pe locul trei în privința excedentului comercial.

   Datele INS confirmă pentru a doua oară creșterea economică de pe primul trimestru al anului (5,7% în serie brută), dar ne arată că această creștere e cauzată în cea mai mare parte de creșterea consumului (5,5% din totalul de 5,7%). Creșterea importurilor de bunuri e strâns legată de creșterea consumului și e de așteptat ca, până la finalul anuluideficitul comercial al României pe partea de comerț cu bunuri să ajungă la o valoare mai mare decât cea de anul trecut (9,96 mld. euro).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu