Social Icons

vineri, 29 aprilie 2016

Topul județelor după cifra de afaceri cumulată a companiilor

Topul județelor după PIB
      29% din cifra de afaceri a unităților locale din industrie, construcții, comerț și alte servicii din România se realizează în București, conform statisticilor INS (320 miliarde de lei din totalul de 1.105 miliarde lei). Din statistică sunt excluse cifrele de afaceri ale unităților din agricultură, silvicultură și servicii anexe. Procentul deținut de capitală e ceva mai mare decât procentul deținut în PIB-ul național (24,24% vezi datele din imaginea 2).

   După capitală, pe locul doi în ceea ce privește cifra de afaceri a unităților locale din industrie, construcții, comerț și alte servicii e județul Ilfov, cu un procent de 5,5% din totalul de la nivel național. Ponderea deținută în PIB-ul național de către economia județului Ilfov e de 2,77%, deci jumătate din ponderea deținută de cifra de afaceri a unităților locale în totalul național (vezi datele din imaginea 2).
   
   Ponderile județelor Constanța și Prahova, următoarele în topul cifrei de afaceri cumulată a unităților locale, cu 4,8%, respectiv 4,6%, sunt apropiate de ponderile deținute de aceste două județe în PIB-ul național (de 4,03% și 4,81% - vezi datele din imaginile 1 și 2).
   
   Județele Timiș (4,5%), Argeș (4,2%) și Cluj (3,8%), ocupantele locurilor 5,6 și 7 în topul județelor după cifra de afaceri cumulată a unităților locale, dețin ponderi diferite în PIB-ul național. Dacă în cazul Timișului (4,64%) și Clujului (4,51%), ponderile deținute în PIB-ul național sunt mai mari decât cele deținute în cifra de afaceri a unităților locale de la nivel național, în cazul Argeșului, poderea din PIB-ul național (2,53%) e mult mai mică. Toate aceste diferențe sunt date de valoarea adăugată creată la nivelul județelor, iar în cazul unor județe e mai scăzută, chiar dacă cifra de afaceri a unităților locale din industrie, construcții, comerț și alte servicii e mai mare decât în alte județe.

   În coada topului după cifra de afaceri a unităților locale se află județele Tulcea, Botoșani, Giurgiu, Vaslui și Mehedinți, cu ponderi deținute în totalul de la nivel național de 0,5% pentru primele patru județe și 0,3% pentru ultimul. Tulcea, Giurgiu și Mehedinți se regăsesc și în coada topului după ponderile deținute în PIB-ul național (vezi imaginea 2).

   La nivel național, unitățile locale din comerțul cu ridicata și amănuntul dețin cea ma mare cifră de afaceri cumulată (442 miliarde lei), urmate de cele din industria prelucrătoare (312 miliarde lei) și cele din construcții (68 miliarde lei - vezi datele din imaginea 1).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu