Social Icons

duminică, 17 aprilie 2016

Hai să ne lămurim ce bugete au primăriile din București

Ce bugete au avut pe mână anul trecut penalii, scuze, primarii, Bucureștiului
   Dacă vrei să vezi până unde merge „profesionalismul” părerologilor chemați pe la emisiuni la posturile de știri, pune-i să discute despre bugetele primăriilor din București. Așa vei afla că oamenii nu au nicio treabă cu tema.
Vei auzi, cum am auzit și eu deunăzi la Realitatea TV, că Primăria Sector1 are un buget „cât toate celelalte primării la un loc” și că bugetul e așa de mare pentru că „aici își au sediul toate multinaționalele”. Personajul n-a aflat de Direcția Marilor Contribuabili din ANAF, ce administrează marile companii și nici de direcțiile contribuabililor mijlocii ce administrează companiile mijlocii la nivel de regiune București-Ilfov. Ce încasează primăriile sunt doar taxele locale ale companiilor.

   Prostii de genul acesta vei auzi nu doar la părerologi, ci și la „realizatori de emisiuni economice”. Edward Pastia abera la „Academia de evaziune” cifre de ordinul miliardelor de euro în dreptul aceleiași primării a sectorului 1. El, spre deosebire de părerologi, nu prea are scuze, iar în momentul în care nu ești capabil să cauți să vezi ce buget are Primăria Sector1, atunci se duce dracului toată „Academia de evaziune”. Aberații de ordinul miliardelor de euro pe la primăriile de sector am mai auzit și la Moise Guran, el, măcar are scuza că nu-i economist, ci licențiat în drept.

   Hai să ne lămurim ce și cum. Dacă primăriile nu-și publică execuția bugetară, și unele nu și-o publică, atunci avem la îndemână site-ul Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale (vezi aici), direcție din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Pe site, accesând „Evolutie Bugete Locale - veniturile și cheltuielile UAT”, găsești situațiile detaliate ale tuturor primăriilor de orașe, municipii, comune și consilii județene, din 1999 încoace. Cifrele sunt exacte până la ultimul leuț pentru că aici se trimit execuțiile bugetelor locale pentru a se realiza alocarea veniturilor și subvențiilor de la bugetul central către bugetele locale în anul următor. E elegant și simplu să te informezi și să nu mai trântești pe post cifre scoase din burtă, cu nesimțirea unui mare specialist în finanțele locale.

   Așa se face că, anul trecut, cele șapte primării din București au avut cumulat venituri totale de 8,068 miliarde de lei, adică 1,81 miliarde de euro. Cele mai mari venituri le-a avut Primăria Municipiului București (primăria generală - vezi datele din imagine) și nu Primăria Sector1. 44,5% din veniturile totale ale celor şapte primării (generală și de sectoare), adică 3,595 miliarde de lei reprezintă veniturile primăriei lui Oprescu. Chiliman a avut pe mână 14,4% din veniturile totale pe București, adică 1,163 miliarde de lei. Primăria Sector1 e cea mai bogată primărie de sector, dar nu depășește primăria generală și nicidecum n-are venituri cât celelalte sectoare la un loc. Pe locul trei e Primăria Sector2, condusă de Onțanu, cu venituri de aproape 840 milioane de lei (10,4% din veniturile totale pe București - vezi datele din imagine). Urmează apoi, în ordine descrescătoare a veniturilor la bugetele locale, Primăria Sector3 (Negoiță - 764 milioane lei), Primăria Sector6 (Mănescu - 722 milioane lei), Primăria Sector4 (Piedone - 522 milioane lei) și Primăria Sector5 (Vanghelie - 461 milioane lei).

   Vedem că nu vorbim de miliarde de euro decât dacă adunăm toate veniturile primăriilor din București. Vedem, de asemenea, că la primăriile ale căror primari au probleme cu DNA-ul, cu excepția lui Negoiță (sector 3), nu s-au cheltuit toți banii (vezi datele din imagine). La Primăria Municipiului București (condusă de Oprescu), au rămas necheltuite peste 200 milioane de lei. La sectoarele 1 și 5, adică la primăriile lui Chiliman și Vangelie, au rămas necheltuite mai mult de 100 de milioane de lei la fiecare. Sumele necheltuite sunt mari, ajungând la peste 500 de milioane de lei la nivelul Bucureștiului. Suma necheltuită e echivalentă cu veniturile totale ale Primăriei Galați (vezi aici veniturile primăriilor reședință de județ în 2015). DNA-ul și-a făcut treaba, dar banii rămași necheltuiți nu produc nimic, nici măcar o dobândă rezonabilă, pentru că sunt, cel mai probabil, în conturi curente.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu