Social Icons

marți, 8 aprilie 2014

Topul celor mai scumpe seriale din ultimii cinci ani

Cele mai scumpe seriale
   Ceea ce părea de neconceput acum un deceniu, ca un actor de marele ecran să încerce serialele tv, nu ca guest star, ci ca actor principal, în ultimii ani nu mai pare. După Steve Buscemi, au urmat Kevin Spacey în House of Cards și Matthew McConaughey și Woody Harrelson în True Detective.
Dacă despre primii doi se poate zice că înainte de a reveni în atenția publicului, cariera lor intrase oarecum într-un con de umbră, despre cei doi protagoniști din True Detective se poate spune că, din contră, cariera lor pe marele ecran este pe un trend ascendent. Acceptarea de roluri în serialele tv de către starurile de cinema vine și ca urmare a bugetelor tot mai generoase ce se alocă pentru acest gen de producții. 
   În ultimii cinci ani, bugetele generale ale serialelor au crescut, după reculul cauzat de criza economică, ajungând la sume de ordinul milioanelor pentru un episod și al zecilor de milioane pentru un episod pilot. Numai pentru episodul pilot din Boardwalk Empire, bugetul alocat a depășit suma de 18 milioane de dolari. Topul celor mai scumpe seriale este condus de Game of Thrones, bugetul producției HBO s-a situat în jurul valorii de 60 de milioane de dolari pe sezon. Suma nu este nici pe departe cea mai mare sumă pusă în joc pentru un serial sau pentru un sezon. Clasamentul all time e disputat de seriale precum Friends, Roma, Band of Brothers  și The Pacific. Toate aceste seriale au avut costul mediu al episoadelor mai mare decât Game of Thrones, cu unele amendamente: doar sezonul final din Friends a costat circa 10 milioane de dolari pe episod, celelalte sezoane au avut un cost mai redus; The Pacific și Band of Brothers au fost gândite de la început ca mini-serii, fără continuare; serialul Roma a avut un cost mediu pe episod de aproape 9 milioane de dolari, sumă ce a dus la oprirea producției după două sezoane din cauza pierderilor mari. Tot din cauza piederilor mari s-a întrerupt și Terra Nova, producție situată în top pe locul patru, după doar un sezon, din cauza costurilor ridicate și a audienței reduse. Spielberg, spre deosebire de Scorsese, a dat-o rău în bară cu acest serial. Miza pe animalele preistorice a costat scump și n-a interesat publicul. Scorsese, producătorul Boadwalk Empire,  a rămas la dragostea dintâi și a câștigat. Se vede treaba că mafioții lui Scorsese fascinează mai mult decât dinozaurii lui Spielberg.
   După serialul fantastic al tronurilor ce urzesc și Imperiul din Atlantic City (adaptare a titlului în dulcele stil românesc), topul e completat de True Detective. HBO-ul, prin acest serial, a reușit să redevină lider autoritar în materie de seriale, după ce în anii trecuți această poziție îi era contestată de Showtime. Serialul aruncă la gunoi toate porcăriile de genul CSI, în care, după un pârț se identifica autorul crimei, care, la rândul său, văzându-se în fața unor asemenea capacități în materie de flatulențe criminalistice, se predă, recunoaște și-și așteptă ispășit  sau nu pedeapsa. House of Cards este un serial croit pentru Kevin Spacey. De fapt, actorul deține o cotă parte din profiturile producției, altfel costurile pe episod ar fi fost mult mai mari. Despre Breaking Bad și Walking Dead nu pot spune decât că uneori gusturile chiar nu se discută și că, după terminarea carierei profesorului în metamfetamine, nu pot decât să aștept terminarea porcăriei cadavrelor plimbărețe. Serialul Borgia a început promițător și-a sfârșit nu știu când, scenariștii acestei producții poartă vina pentru „succesul” fulminant încheiat prin stoparea serialului. Mad Men ajunge la ultimul sezon anul acesta, slavă Celui de Sus, de la AMC! Dacă o mai lungeau mult, se ajungea ca Don Draper să arate precum Moise și Roger Sterling precum Tutankamon, deși n-a trecut decât un deceniu și ceva de la debutul acțiunii serialului.
   
   That`s all folks!



    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu