Social Icons

luni, 5 august 2013

Când cererea e inelastică, demagogia e întinsă la maximum

 
Ieftinirea pâinii
   În depărtare, pe bulevardele centrale se auzea un murmur. Murmurul se transforma încet, dar sigur, într-o hărmălaie sonoră de gloată nestăpânită. Cartierul părea departe de murmurul devenit hărmălaie și refuza să achieseze la larma centrului.
Părea să-și asume ieșirea din istorie, nedorind să ia parte la încolonarea colectivă ce se voia a fi realizată cu centrali și periferici deopotrivă. Pe aleile dintre blocuri, ici-colo, câte-un locatar ciulea ureche și-și ridica întrebător sprânceana către ce-i din jur, iar răspunsul venea sub forma ridicatului din umeri, pe de-o parte din neștiință și, de nepăsare, pe de cealaltă parte. Ei cu ei și ale lor, și noi cu noi și ale noastre, așa păreau să-și zică prin gesturi.
   Spre seară abia aflară cei din cartiere de ce se agitau vocal centralii. ... S-a dat! S-a promulgat! E oficial! Avem din toamnă TVA de 9% la pâine! La știrea prezentată cu-n entuziasm demn de-o cauză, și-atât, cartierele schimbară canalul. Centralii behăiau în continuare pe televiziuni sperând că lehamitea cartierelor se va mai îndulci și, odată cu ea, vor obține ceva puncte, fie de raiting pentru televiziuni, fie de intenție de vot în sondaje. N-au fost de niciunele. Cartierele știau că nimic nu se va schimba și, mai important, știau că nu prețul pâinii era cel ce le făcea viața grea. Lucrul ăsta-l știau și centralii, dar ticăloșia era forța motrice ce acționa demagogia, ducând-o pe culmi atinse nu de mult, prin luna mai, acu trei ani.
   Printre aleile de blocuri discuțiile despre pâine lipsesc, iar de aduce vorba cineva, ștârnește zâmbete, ridicări de sprâncene ironice și semne desenate cu mâna prin aer de „las-o baltă!”. Centralii încă vorbesc despre pâine de parc-ar fi alimentul lor de bază al cărui preț le afectează  serios bugetul. Demagogia dospește odată cu pâinea, iar în cuptoare pentru cei din cartiere se coace doar răbdarea.
   Cînd ai de-a face cu o cerere inelastică, ofertanții vor face ce vor cu prețul. Ieftinirea  pâinii în urma scăderii TVA-ului este așteptată doar de naivi. Chiar dacă ieftinirea va avea loc, cu prima ocazie ce se va ivi, producătorii vor majora prețul. Dacă la o pâine de un leu aplici reducerea, rezultă că prețul în magazin ar trebui să fie 0,88 lei și nu 0,85 lei , cum calculează unii (o pâine = 1leu = 100 bani; prețul actual al pâinii fără TVA  = 100 bani/124 = 80,6 bani; aplicăm noul TVA = 80,6*109 = 87,9 bani). Rotunjind prețul, pentru că așa se întâmplă în piață, rezultă un preț 90 bani. Reducerea cu zece bani, dacă va avea loc, va fi de scurtă durată din dorința producătorilor și comercianților de crește marjele de profit atâta timp cât memoria consumatorului e setată pe prețul de un leu. Se va ajunge astfel, ca la câteva luni prețul să fie tot de un leu, iar statul să încaseze doar 9% în loc de 24%. Și de unde credeți c-o să ia banii ? Credeți că piața nefiscalizată va ieși la suprafață ? Piață, ce este estimată de patronate la 70% din consumul total. Consumul fiind de circa 1,5 miliarde euro anual, cam 6,6 miliarde lei.
    Cifrele prezentate de patronate trebuie luate cu rezervă, atâta timp cât avem de-a face cu personaje ce calculau reducerea 1,5 lei a pâinii de un leu, după reducerea cu 15 puncte procentuale a TVA. Totuși, dacă acceptăm o piață nefiscalizată de 50%, rezultă o producție de 3,3 miliarde lei ce evita în trecut plata de TVA și alte taxe și impozite. Numai din TVA, statul pierdea anual circa 800 milioane lei. În cazul TVA-ului nou, statul pierde doar 300 milioane. În ambele cazuri, de fapt, statul nu câștigă nimic deoarece nu e capabil să stăpânească fenomenul evaziunii. Scoaterea la suprafață a producției nefiscalizate are șanse minime, atâta timp cât prețul la consumatorul final nu diferă, iar departajarea între producția la negru și cea fiscalizată nu poate fi făcută clar, cele două regăsindu-se în cadrul aceleași capacități de producție. Mai mult, indiferent de modul de aplicare noului TVA, pe lanț de producție sau la prețul final, predispoziția spre evaziune a verigilor are un rol hotărâtor în diminuarea fenomenului.
   Evaziunea pornită de la producătorul de grâu și propagată în lanț la cel de făină, pâine și comerciant are șanse să fie diminuată doar dacă toți cei înlănțuiți sunt loviți de sindromul eticii în afaceri simultan. Pentru că dacă etica nu-i lovește brusc, coruperea de la o verigă la alta este inevitabilă. Lucrând cu volume mari, producătorii de grâu sau de făină sau de ambele, au ochi de uliu și pentru un 9% nu doar pentru 24% și, atât timp, cât n-au fost deranjați de fisc până acum, ce ne face să credem că vor fi deranjați de-acum înainte sau că-și vor schimba comportamentul. Chiar și pentru un buticar ce vinde 100 pâini zilnic e convenabil să nu plătească TVA de 9%, câștigul lunar ridicându-se la 250 lei - cam jumătate din cât plătește pe vânzătoare.
   După o diminuare cu 500 milioane lei cât reprezintă diferența între TVA-ul 24% și cel de 9% încasat în condițiile unei piețe fiscalizate în proporție de 50%, statul se va îndrepta spre alte piețe. Deja este luată în cătare piața vinului, piață unde fiscalizarea e în proporție de 30%. O instituire de acciză pentru vinurile liniștite, neaccizate la acest moment, cu un cuantum echivalent cu vinurile spumoase (vinurile spumoase au o acciză de 34 euro/hectolitru), ar aduce aritmetic, circa o treime din pierderile de 500 milioane cauzate de micșorarea TVA, în condițiile unei producții de 1,5 milioane hectolitri. Asta în teorie, pentru că în practică, aplicarea de acciză la vin va duce la o creștere a evaziunii. Acționând prin creșterea accizelor pe alte piețe, guvernul va recupera pierderile cu prețul sporirii evaziunii în sectoarele respective.
   Aplicarea temporară a reducerii TVA-ului va conduce la o diminuare a încasărilor la buget, o păstrare a prețului în piață la pâine într-un termen de câteva luni și, chiar la o creștere a acestuia, dacă se revine la TVA-ul de 24%. În plus populația va suporta și scumpirile cauzate de noile accize instituite sau a celor majorate, după cum e cazul.
   Astea-s măsurile de relansare economică ? Cu mormanul ăsta de demagogie vom ieși din marasmul economic ? Să nu vă prindem prin cartiere după voturi că vă tăiem ... TVA-ul (Taxa pe Voturile Amărâților)!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu