Social Icons

marți, 28 ianuarie 2020

La doar trei luni de guvernare, Cîțu își arată limitele

Ce parte a dezastrului de la finanțe n-a fost explicată de Câțu
   Astăzi, actualul ministru de finanțe, Florin Cîțu, a ieșit să ne explice înainte de a publica execuția bugetară, de parcă noi  am fi idioți și n-am înțelege nimic din cifre, ce a realizat la minister în ultimele două luni ale anului trecut.

   Dezastru. Așa poate fi rezumată activitatea finanțelor în lunile noiembrie și decembrie din 2019. 
   La un PIB anual mai mare în termeni nominali cu 9,2% față de 2018 (1.040,8 față de 952,4 mld. lei), veniturile totale la bugetul de stat în ultimele două luni ale anului au fost cu 4,6% mai mici (60 față de 62,9 mld. lei). Dacă ar fi fost proporționale cu creșterea nominală a PIB-ului, atunci veniturile din ultimele două luni ale anului trecut ar fi trebuit să fie de 65,6 miliarde de lei. Grație managementului „deosebit” de la finanțe, veniturile au fost chiar mai mici decât anul trecut.

   Cîțu a câzut în ridicol explicându-și neputința prin „greaua moștenire”, obligații către mediu privat, orice, numai să nu atingă capitolul de venituri din ultimele două luni, luni în care el a condus finanțele țării și, inclusiv, colectarea veniturilor. N-a explicat deloc cum a reușit „performanța” să colecteze mai puțin decât anul trecut, în condițiile unui PIB nominal mai mare. 
   Ce treabă are greaua moștenire în materie de cheltuieli cu colectarea realizată de proaspeții tăi subalterni? Pentru că da, de când a venit la minister, la ANAF a început rocada incompetenței, adică înlocuirea incompetenților puși de PSD cu cei aduși de liberali. Se vede treaba că incompetenții PSD-ului erau ceva mai pricepuți la colectare.
       Auditoriul conferinței de presă, format de regulă din idioței fără cifre la ei, a tăcut mâlc și a înghițit toate aceste justificări penibile fără să ridice niciun semn de întrebare. 
   La final, a reieșit că trebuie să fim recunoscători providenței, lui Iohannis și, nu în ultimul rând, lui Cîțu pentru deficitul imens lăsat la buget. 

   Tot deficitul bugetului pe anul trecut a fost de 48,3 miliarde de lei. Din acest deficit, 19,5 miliarde e rezultatul ultimelor două luni din 2019. Deci, marele finanțist nu numai că a colectat mai puțin cu 2,9 miliarde de lei decât anul trecut în cele două luni, dar a și cheltuit cu aproape 11 miliarde de lei mai mult (79,5 față de 68,9 miliarde de lei). Astfel, dacă în ultimele două luni din 2018, deficitul a fost de aproape 6 miliarde de lei, anul acesta, Cîțu a triplat deficitul, ajungând în cele două luni la 19,45 miliarde de lei.

  În ultimii ani, acest personaj trist profețea prăpădul fiscal în fața oricărui microfon. La începutul anului, acuza cu mânie ritmul de îndatorare și dezastrul de la buget. Acum, profeția apocalipsei fiscale se adeverește, doar că el e forța motrice din spatele acesteia. 
   Parafrazând o lege a lui Murphy care spune că, într-o ierarhie, fiecare angajat tinde să urce până la nivelul maxim de incompetență, nu-mi dă pace întrebarea dacă acest maxim a fost atins sau suntem încă pe o pantă ascendentă?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu