Social Icons

miercuri, 24 iulie 2019

Câți militari avem raportat la numărul de locuitori și cum stăm față de celelalte state din UE

Topurile statelor UE după numărul de salariați din armată
 Statele comunitare aveau împreună, în trimestrul I al anului curent, un număr de 1,384 milioane de salariați ai forțelor armate.
   Dacă UE ar deveni și o alianță militară, ceea ce-i posibil dacă ținem cont de atitudinea din ultimul timp a lui Trump vis-a-vis de NATO, ar avea una din cele mai mari armate din lume.
   Asta nu înseamnă că ar fi și cea mai puternică, pentru că la cum decurg relațiile în interiorul spațiului comunitar, până s-ar ajunge la o înțelegere, ne-ar invada oricine și-ar pune în cap să o facă.
  Trebuie precizat faptul că datele Estoniei și Luxemburgului nu sunt individualizate în statistica Eurostat, dar, din diferența dintre datele totale ale UE și a sumei celorlalte 26 de state comunitare, reiese că aceste doua state au împreună un efectiv de salariați în forțele armate de 4,4 mii.

   Datele Eurostat din primul trimestru al anului curent ne arată că România e unul dintre cele mai militarizate state din UEdacă ne raportăm la numărul salariaților din forțele armate, dar și, mai ales, la raportul dintre aceștia și numărul total de locuitori (vezi tabelul din imagine). 
   În primul trimestru al anului, numărul salariaților din forțele armate române era de 68,4 mii, iar raportul dintre salariații din armată și numărul de locuitori era de 1 la 284Media acestui raport la nivelul UE e de 1 salariat militar la 371 locuitori.

   Cum arată topurile statelor UE după numărul de salariați din armată și după raportul dintre aceștia și numărul de locuitori?

   Statistica numărului salariaților din forțele armate ne oferă niște surprize. Italia are cei mai mulți salariați în armată dintre statele comunitare (259,1 mii). Pe locurile următoare se află Franța (256,6 mii), Germania (188,6 mii), Spania (115,7 mii), Polonia (99,4 mii) și abia apoi Marea Britanie (89 mii - vezi tabelul din imagine). În top 10 urmează România (68,4 mii), Grecia (64,3 mii), Belgia (25,4 mii) și Bulgaria (23,7 mii).

   Datele ne arată că România e sus în top în privința numărului de salariați din armată, iar raportarea la populația totală ne poziționează și mai sus în topul statelor comunitare.

  Cu un salariat în forțele armate la 284 de locuitoriRomânia e pe locul 7 între cele 26 de state ale căror date sunt individualizate în statistica Eurostat. Raportarea la numărul populației s-a făcut ținând cont de cifrele populației rezidente de la 1 ianuarie 2019.
   În fața noastră, cu raporturi mai mici între numărul de salariați din armată și numărul de locuitori se află Cipru (1 salariat la 90 locuitori), Grecia (1 la 167), Italia (1 la 233), Letonia (1 la 249), Franța (1 la 261) și Croația (1 la 283 - vezi tabelul din imagine). 
   După noi, în top 10 mai intră Malta (1 salariat din armată la 290 locuitori), Bulgaria (1 la 295) și Polonia (1 la 382).

   România sperie dușmanii cu mulți angajați în armată, și, mai ales, cu miliardele de dolari alocate achizițiilor de armament second-handce nu presupun în cea mai mare parte și contracte de offsetNoi le dăm aliaților strategici americani contracte de miliarde pentru ciurucuri de mâna a doua și ei ne dau la schimb taxe pe exporturi și regim de vize neschimbat. E un troc cu care ne-am obișnuit în ultimul deceniu, odată cu achizițiile de F16 second hand. 
   N-avem autostrăziwc-uri în școlispitale decentedar avem angajați în armată cât Cehia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia și CMalta la un loc (aceste state împreună au o populație aproape decât a României) și bani de îndesat în buzunarele tot mai adânci ale aliaților strategici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu