Social Icons

luni, 3 septembrie 2018

Cum au evoluat la nivel regional veniturile populației raportate la PIB între 2012 și 2017

În ce regiuni se înregistrează cele mai mari venituri ale populației raportate la PIB
   Anul trecut, veniturile totale anuale medii pe persoană de la nivel național s-au ridicat la echivalentul a 3.391 euro. În aceste venituri, conform metodologiei INS,  intră atât veniturile bănești, cât și veniturile în natură. 

   Raportat la productivitatea medie de anul trecut (9.596 euro), veniturile pe persoană reprezentau 35% din PIB-ul pe cap de locuitor.
   Raportul dintre venituri și PIB de 35% de la nivel național a rămas la fel ca în anul 2012, pentru că avansul celor doi indicatori a fost aproape identic, dar la nivel de regiuni de dezvoltare lucrurile stau diferit (vezi tabelul din imagine). 
   Cele mai mari venituri ale populației se înregistrau anul trecut în regiunea capitalei (4.954 euro anual pe persoană), urmată la distanță mare de regiunile Centru (3.513 euro) și Nord-Vest (3.465 euro). În afara capitalei, decalajele de venituri dintre regiuni sunt mult mai mici, șase din cele șapte regiuni înregistrând valori apropiate de media națională a veniturilor anuale pe persoană (3.391 euro). Regiunea Nord-Est e singura în care veniturile anuale coboară sub pragul de 3 mii euro (2.815 euro - vezi tabelul din imagine).

   Cât reprezintă veniturile populației în PIB la nivel regional?

   Dacă raportăm veniturile populației la productivitatea medie pe locuitor din 2017, atunci în regiunea Nord-Est se înregistra cea mai mare pondere (48%), iar în regiunea capitalei se înregistra cea mai mică pondere (22%). Asta înseamnă că, din ceea ce produc într-un an, moldovenii își însușesc cea mai mare parte din PIB prin venituri, iar bucureștenii cel mai puțin. 
   Dacă ambele regiuni s-ar situa la media națională a raportului dintre venituri și PIB, atunci locuitorii din București și Ilfov ar trebui să aibă venituri cu aproape 3 mii de euro mai mari (7.920 față de 4.954 euro), iar locuitorii din cele șase județe ale regiunii Nord-Est ar avea venituri mai mici cu 755 euro (2.060 față de 2.815 euro).
   În afara de regiunea capitalei și regiunea Vest, toate celelalte  șase regiuni ar înregistra o scădere a veniturilor populației dacă s-ar aplica raportul între PIB și venituri de la nivel național (35% - vezi tabelul din imagine).

   Cum a evoluat raportul dintre veniturile populației și PIB între 2012 și 2017?

   Dacă la nivel național, raportul dintre venituri și PIB pe locuitor a rămas la fel ca în 2012 (35%), la nivel de regiuni, situația diferă. În regiunile Nord-Est, Sud - Muntenia și Vest raportul dintre venituri și PIB a scăzut față de anul 2012, asta însemnând că populația și-a însușit o pondere mai mică din ceea ce a produs. În celelalte cinci regiuni s-a înregistrat o creștere a raportului față de anul 2012 (vezi tabelul din imagine).
   Cea mai mare creștere de venituri raportate la PIB s-a înregistrat în regiunea Sud-Est (de la 35% la 38%), iar cea mai mare scădere s-a înregistrat în regiunea Vest (de la 37% la 33%).

   Datele INS și ale CNP ne arată că discrepanțele la nivel de regiuni în materie de PIB pe cap de locuitor sunt mult mai mari decât cele ale veniturilor anuale pe persoană. Astfel, în regiunea capitalei, PIB-ul pe cap de locuitor estimat pentru anul trecut era de 22,4 mii euro, în regiunea de Nord-Est, valoarea acestui indicator era de 5,8 mii euro, deci o valoare de 3,8 ori mai mică. La nivel de venituri anuale totale pe persoană, valoarea înregistrată în regiunea capitalei era de 1,8 ori mai mare decât cea din regiunea de Nord-Est (4.954 față de 2.815 euro - vezi tabelul din imagine). E clar, că statul, prin salariile plătite în sectorul bugetar și cheltuielile sociale (pensii și alte indemnizații), atenuează diferențele de venituri dintre regiunile țării, chiar dacă cele de productivitate persistă și, în unele cazuri, se accentuează.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu