Social Icons

luni, 11 decembrie 2017

Deși patronii se plâng că n-au forță de muncă, în cinci județe numărul salariaților a scăzut față de anul trecut

Topul județelor după creșterea salariilor și angajaților
   Economia duduie, guvernul se laudă cu orice ocazie, patronii se plâng de lipsa forței de muncă și de presiunea pe salarii și, totuși, există județe unde efectivul de salariați din luna septembrie e mai mic decât aceeași lună de anul trecut, iar creșterea salariilor diferă mult de la un județ la altul.

   Constanța, Buzău, Călărași, Gorj și Hunedoara sunt județele ce au înregistrat o scădere a efectivului de salariați în luna septembrie a acestui an față de aceeași lună din 2016 (vezi tabelul din imagine). 
    La nivel de salarii, chiar dacă Bucureștiul și Ilfovul au înregistrat cele mai mari creșteri ale efectivelor de salariați între luna septembrie a anului trecut și aceeași lună de anul acesta, cu avansuri de 5,8%, respectiv 9,4%, tot în cele două unități aministrative s-au înregistrat și cele mai mici creșteri procentuale ale salariilor față de luna septembrie a anului trecut (de 8,8% și 7,93%). 

   Avem, așadar,  scăderi ale efectivului de salariați în unele județe și creșteri mici ale salariilor în județele cu cele mai mari creșteri ale efectivului de salariați
   Mai mult, în județe cu o creștere a efectivului de salariați cu mult sub media națională (2,8%), precum Mehedinți (1,7%) și Satu Mare (1%), avem cele mai mari creșteri ale salariilor nete între septembrie 2016 și septembrie 2017, de 26,7%, respectiv 24,2%. Dacă în cazul Mehedințiului putem da vina pe ponderea mai ridicată a salariaților publici în totalul salariaților, în cazul județului Satu Mare nu se aplică (vezi aici topul județelor după salariații publici).
   Toate aceste anomalii ne arată că avem o piață a forței de muncă disfuncțională, ce diferă mult de la un județ la altul, fără o legătură solidă cu mult-invocatul grad de dezvoltare a infrastructurii.

    Care au fost județele în care s-a înregistrat cea mai mare creștere a efectivului de salariați în ultimul an?

    Capitală (+54,8 mii salariați), Ilfovul (+12,5 mii), Clujul (+10,2 mii), Timișul (+7,2 mii), Argeșul (+6,9 mii), Brașovul (+6,8 mii) și Iașul (+5,4 mii - vezi tabelul din imagine) sunt județele cu cele mai mari creșteri ale efectivului de salariați între septembrie 2016 și septembrie 2017.
  La polul opus, cu scăderi ale efectivelor de salariați, sunt cele cinci județe enumerate mai sus.

   Într-un județ precum Bacăul, apropiat de Iași și cu infrastructură asemănătoare, efectivul de salariați a crescut de zece ori mai puțin decât în Iași (519 salariați față 5,4 mii). Aceleași diferențe de creștere a efectivului de salariați întâlnim în județele Prahova și Brașov sau Mureș și Cluj, demonstrând faptul că economia și piața muncii se dezvoltă pe mai multe viteze.

    Topul județelor după creșterea salariilor din ultimul an

   Mehedinți (+457 lei), Olt (+395 lei), Satu Mare (+387 lei), Brașov (+374 lei) și Bistrița-Năsăud (+344 lei - vezi tabelul din imagine) sunt județele cu cele mai mari creșteri absolute ale salariilor nete între septembrie 2016 și septembrie 2017. Primele două județe au o pondere a bugetarilor mult peste media națională, dar nu și următoarele trei (vezi aici topul județelor după numărul de bugetari).

   În coada topului creșterilor salariale din ultimul an găsim județe cu creșteri importante ale efectivului de salariați, precum Ilfov (+185 lei) și Alba (+159 lei), dar și județe care au înregistrat scăderi ale efectivului de salariați, precum Buzău (+192 lei - vezi tabelul din imagine). Capitala, aflată pe primul loc la creșterea salariaților, se află pe poziția 32 în privința creșterilor salariale (+250 lei).

   E posibil ca toate aceste anomalii de pe piața muncii să se fi accentuat în ultimele luni din cauza anunțatelor măsuri în domeniul fiscal ce vor avea loc în 2018. Vom ști mai sigur în următoarele luni, pe măsură ce datele INS din ultimele luni ale anului vor fi actualizate.
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu