Social Icons

marți, 26 decembrie 2017

Cum au evoluat economiile României și Moldovei din 1995 încoace

Evoluția PIB-ului pe cap de locuitor din România și Republica Moldova între 1995 și 2016
   România a avut anul trecut un PIB total în prețuri curente echivalent cu 186,7 miliarde de dolari. Economia României era anul trecut de 28 de ori mai mare decât cea a Republicii Moldova, conform datelor Băncii Mondiale (186,7 mld. $ față de 6,75 mld. $ în prețuri curente - vezi tabelul din imagine).

   Datele PIB-ului în dolari la paritatea puterii de cumpărare de anul trecut ne arată că economia românească e de 25 de ori mai mare decât cea moldovenească (465,56 mld. $ față de 18,95 mld. $). Asta înseamnă că nivelul prețurilor din Republica Moldova e mai scăzut decât cel din România.

   Populația rezidentă a Republicii Moldova era anul trecut de 5,6 ori mai mică decât cea a României (3,55 milioane față de 19,76 milioane). E clar că există o diferență semnificativă de productivitate pe cap de locuitor între România și Moldova
   În prețuri curente, anul trecut, PIB-ul pe cap de locuitor de la noi era de 9,47 mii $, de cinci ori mai mare decât cel înregistrat în Moldova (1,9 mii $). La paritatea puterii de cumpărare, PIB-ul pe cap de locuitor de la noi era anul trecut de 4,4 ori mai mare decât cel înregistrat peste Prut (23,6 mii față de 5,3 mii $ PPC - vezi tabelul din imagine).

   Toate aceste date ne arată că e o diferență mare de productivitate și de bogăție între cele două maluri ale Prutului, iar această diferență nu a apărut peste noapte, ci vine din anii `90.
   Pe baza datelor de anul trecut, o Românie reunită cu Moldova ar însemna o țară cu o populație rezidentă de 23,3 milioane, un PIB total în prețuri curente de 193,4 miliarde de dolari și un PIB pe cap de locuitor de 8,3 mii de dolari
   PIB-ul pe cap de locuitor al unei astfel de Românii ar scădea cu 1,17 mii dolari față de PIB-ul de anul trecut al României (- 12,4%). În cazul Moldovei, PIB-ul pe cap de locuitor ar crește  cu 340% (de la 1,9 mii la 8,3 mii $). 
   La momentul actual, Moldova e cea mi săracă țară din Europa. Nicio altă țară europeană nu are un PIB pe cap de locuitor mai scăzut. Congo, Nigeria, Angola sunt țări cu un PIB mai ridicat decât cel din republica Moldova.

   Deși există percepția că republica Moldova a rămas mult în urmă față de noi, mai ales după aderarea noastră la UE, datele statistice spun altceva.

   Cele mai vechi date statistice ale Băncii Mondiale privind Republica Moldova încep din anul 1995. În acel an, PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în dolari atingea valoarea de 480 $ (1,9 mii $ PPC). În România, valoarea PIB-ului pe cap de locuitor era echivalent cu 1,66 mii dolari (5,45 mii $ PPC - vezi tabelul din imagine). Aveam, așadar, un PIB pe cap de locuitor în prețuri curente de 3,5 ori mai mare și un PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 2,9 ori mai mare

   Dacă ne uităm la diferențele de anul trecut, când PIB-ul pe locuitor în prețuri curente de la noi era de 5 ori mai mare decât în Moldova, iar cel la paritatea puterii de cumpărare era de 4,4 ori mai mare, am fi tentați să spunem că e evidentă creșterea. Adevărul e puțin diferit. 

   Datele statistice ne-au permis și calcularea creșterii reale a PIB-ului total și PIB-ului pe cap de locuitor în perioada 1995 și 2016

   Economia României a crescut în termeni reali între 1995 și 2016 cu 78%, în timp ce economia Republicii Moldova a crescut cu 83%
   PIB-ul pe cap de locuitor în termeni reali a crescut cu 105% în România și cu 90% în Republica Moldova (vezi tabelul din imagine).

   Dacă ne raportăm la anul 2006, ultimul an înaintea aderării la UE, PIB-ul României a crescut în termeni reali cu 26%, iar PIB-ul Moldovei a crescut cu 41%. PIB-ul pe cap de locuitor a crescut în termeni reali între 2006 și 2016 cu 36% în România și cu 42% în Moldova
   Diferențele dintre creșterile calculate în prețuri curente, creșterile calculate la paritatea puterii de cumpărare și creșterile reale sunt explicate de cursul de schimb și evoluția parității puterii de cumpărare. 

   Așadar, creșterea reală a economiei Republicii Moldova e peste cea a României, fie că ne raportăm la anul 1995, fie că ne raportăm la anul anterior aderării a României la UE. În cazul PIB-ului pe cap de locuitor, creșterea reală dintre 1995 și 2016 e mai mare în România, iar între 2006 și 2016 creșterea a fost mai mică

   Marea problemă a Moldovei o reprezintă baza foarte scăzută în materie de PIB pe cap de locuitor de la care s-a plecat în anul 1995. Din acest motiv decalajele de dezvoltare ale Moldovei față de restul țărilor Europei vor fi foarte greu de surmontat în următoarele decenii fără a face parte dintr-o structură economică mai mare, indiferent că e UE, România sau Uniunea Euroasiatică.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu