Social Icons

marți, 9 mai 2017

Harta prejudiciilor finanțelor locale constatate de Curtea de Conturi

Topul județelor după prejudiciile constatate de Curtea de Conturi
   Rapoartele Curții de Conturi privind finanțele locale din anul 2015 ne arată că valoarea însumată  a prejudiciilor constatate la nivelul administrațiilor locale depășește suma de 200 milioane de euro


   Despre prejudiciile aduse finanțelor locale în 2016 vom afla spre finalul anului acesta când rapoartele Curții de Conturi vor fi publicate.

   Cea mai mare halcă din prejudiciile constatate de controalele Curții de Contrui la nivel de finanțe locale revine capitalei (292,8 milioane de lei - vezi harta din imagine). Conform raportului pentru București, în ultimii ani, valoarea prejudiciilor a înregistrat o creștere semnificativă. Dacă în 2013, prejudiciile constatate de controale Curții în capitală se ridicau la valoarea de 35,8 milioane lei, în 2014 urcaseră la valoarea de 138,3 milioane lei, iar în 2015 au ajuns la 292,8 milioane de lei. În ritmul acesta, în câțiva ani vom ajunge la pragul de un miliard de lei.

   Ce județe conduc în topul prejudiciilor în administrarea finanțelor locale constatate de controalele Curții de Conturi?

   După capitală, în topul prejudiciilor constate de controalele Curții de Conturi din anul 2015 urmează județul Satu Mare, cu o valoare a prejudiciilor de 49,65 milioane de lei. Cea mai mare parte a prejudiciilor constate țin de Primăria Satu Mare (20 milioane lei) și CJ Satu Mare (9,8 milioane lei).
   Județul Cluj completează podiumul cu o valoare a prejudiciilor constatate de  47,15 milioane lei. Mai mult de jumătate din această sumă revine municipiului Cluj-Napoca (24,1 milioane lei). Principalele cauze ale prejudiciilor sunt: nerespectarea prevederilor privind salarizarea personalului public și nerespectarea prevederilor privind contractele de achiziții publice. 

   Sume mari ale prejudiciilor constate de Curtea de Conturi s-au mai înregistrat în județele Bacău (44,73 milioane lei), Buzău (38,44 milioane lei), Constanța (34,84 milioane lei) și Timiș (32,03 milioane lei - vezi harta din imagine). Cele mai mici prejudicii constate s-au înregistrat le nivelul județelor Iași (4,04 milioane lei), Călărași (3,30 milioane lei), Vaslui (3,27 milioane lei) și Ialomița (2,82 milioane lei).

   La nivel de regiuni de dezvoltare, cele mai mari prejudicii s-au înregistrat în București-Ilfov (308,49 milioane lei), urmată la distanță mare de regiunile Nord-Vest (134,05 milioane lei) și Sud-Est (125,94 milioane lei). În regiunile Sud-Vest Oltenia (49,83 milioane lei) și Centru (66,53 milioane lei - vezi harta din imagine) s-au înregistrat cele mai mici valori ale prejudiciilor constatate de Curtea de Conturi la nivelul gestionării finanțelor locale.

   Ultimele două rapoarte anuale ale Curții de Conturi ne arată o creștere a prejudiciilor constatate la nivelul administrațiilor locale, de la aproape 163 milioane de euro în 2014, la peste 200 milioane de euro în 2015. Sumele sunt echivalente cu veniturile bugetului unui oraș mare precum Cluj-Napoca sau ale unui sector din capitală. Aceste sume reprezintă partea demonstrabilă contabil din prejudiciile produse la nivel local, cea mai mare parte, reprezentată de contractele cu dedicație, umflate sau executate deficitar scapă de ochiul Curții, atâta timp cât se respectă aparent procedurile legale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu