Social Icons

vineri, 24 octombrie 2014

Evaziunea fiscală în turism. Studiu de caz: Vama Veche și 2 Mai

Evaziunea fiscală în turism. Studiu de caz: Vama Veche și 2 Mai
   Turismul românesc este mârțoaga ce mănâncă jar în strategiile guvernului atunci când se dorește un nou studiu/strategie/master plan/sau mai știu eu ce denumire poartă trei coli A4 scrise la repezeală cu copy-paste și ajutor de pe regielive.
Când nu mănâncă jar, mârțoaga se complace într-o submediocritate ce ar face-o și pe Elena Udrea din Sierra Leone, sau ce ministru o fi pe-acolo, să se împăuneze cu realizările turismului, chiar și sub sperctrul ebolei.
   Vara lumea merge la mare, fie să-l vadă pe Mazăre mascat în oală de noapte, fie să se simtă umilită pe banii ei. Asta e! Românul e patriot și atașat de shaorma strămoșească. Cine nu vrea oala de nopte pe carul alegoric, alege sudul litoralului. Dintre aceștia, o parte aterizează în Expirat, La pirați sau la Stuf, alții se mulțumesc cu pensionăreala de la 2 Mai. La final, toată lumea-i fericită, doar bugetul statului plânge. Nu-i bai, lasă-l să plângă și, odată cu el, guvernul. Doar că guvernul nu plânge, ci bagă taxe suplimentare. Și tot așa, pe spirala plânsului și a ștersului la nas de după, sfârșim prin a plăti noi ce nu plătesc patronii din comuna Limanu. Plătim, odată, prin serviciile de proastă calitate și, a doua oară, prin taxele și impozitele suplimentare născocite de guvern pentru a încropi bugetul.
   Conform statisticii oficiale, anul trecut erau în comuna Limanu (de care aparțin localitățile 2 Mai și Vama Veche) circa 20 de unități de cazare în total. Aceste unități aveau diponibile circa 1.050 de locuri. Dacă acceptăm că o cameră are cel puțin 2 locuri, rezultă că, în cele 20 de unități de cazare (hoteluri, pensiuni, vile turistice, etc.), existau circa 525 de camere, deci cam 26 pe unitate. Tot din statistica oficială mai aflăm că anul trecut au fost cazați în cele 20 de unități  un număr total de 9.548 turiști. Anul acesta s-au cazat, în decursul lunilor iunie, iulie și august, un număr de  12.853 de turiști. Comparând cazările pe luni, rezultă că anul acesta există un spor de turiști de aproape 30%. Sporul depășește cu mult creșterea procentuală de 1,1% înregistrată pe întreg litoralul, deci, la Vama Veche, se întâmplă un un miracol. Înnoptările pe luni arată un număr de 29.367 în 2013 și de 19.137 în lunile iunie, iulie și august din 2014. Comparând lunile, rezultă o creștere de aproape 31% în 2014 față de 2013. Deci turiști au fost mai mulți, dar au stat mai puțin. Comparând sejurul mediu pe lunile de vară din 2013 cu sejurul mediu pe lunile de vară de anul acesta, rezultă o diminuare a sejurului mediu cu cu 52%. Asistăm, așadar, la un alt miracol, ce poate fi rezumat în încasări mult diminuate de minim 52%, din cauza scăderii drastice a perioadei sejururilor, deși există un spor de turiști mai mare cu 30%. 
   Toate aceste anomalii n-au decât o explicație, și anume, că toate cifrele raportate sunt scoase din burtă. Sau, o fi dat ebola, Doamne ferește!, la Vama Veche și 2 Mai și noi n-am auzit. O simplă căutare pe site-urile de cazare ne arată circa 97 de structuri în Vama Veche și 109 în 2 Mai. Dintre acestea, mai puțin de jumătate sunt ale localnicilor. Rămân mai mult de jumătate structuri specializate neluate în calcul de statistică și fisc. Acestea au și aproape 75% din camerele disponibile. Un calcul simplu, excluzând oferta camerelor închiriate de localnici, ne arată peste 100 de unități de cazare, față de ce 20 înregistrate, și circa 6.800 de locuri, față de cele 1.050 declarate. Chiar dacă am înjumătăți cifrele, diferența e flagrantă și ne arată dimensiunea evaziunii din acest sector. Nici reducerea capacității de cazare lunare în plin sezon (nr. de locuri * nr. zile), în condiții de sporire a numărului de turiști, nici reducerea sejurului, nici, măcar, statul la cort, niciuna dintre aceste justificări nu stă în picioare pentru a explica anomaliile statistice de la an la an. Toată această situație trădează incompetența, corupția și haosul ce domnesc în turismul românesc, iar toate acestea le plătim cu toții prin taxele suplimentare menite să le acopere pe cele neplătite de geambașii de cazări din Vama Veche.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu