Social Icons

joi, 21 noiembrie 2013

Cum să slăbești fără metode „celebre”

Metodă de slăbit eficiente
      Meniu de miezul nopții:
- una bucată shaorma cu de toate, achiziționată după o luptă cu maidanezii la dus și la întors;
- una bucată pepsi sau cola la 2,5l sau 2l, sau una bucată ayran dacă e vândut la pachet cu shaorma;
- una bucată ciocolată pentru desert.
Poftă bună!
Noapte bună!

   Urmările meniului de la miezul nopții s-au văzut rapid în creșterea mărimilor la blugi, în așteptările îndelungate ale liftului de teama treptelor ce se doreau escaladate până la un etaj intermediar și creșterea constantă a apetitului ca urmare a sforțării pereților stomacali. Ce mai, eram un burtos ce se subția la trecerea prin dreptul oricărei oglinzi, scoțând pieptul în față și lățind spatele, doar, doar, nu s-o vedea portbagajele față-spate-laterale. „Bă, nu e bine!” Așa aș fi zis dacă-aș fi știut de perla asta din bacurile recente zisă, după mintea unui picător, de Kogălniceanu lui Cuza. Chiar nu era bine. Gata! Mă duc la sală! M-am dus.
   Sala. Acolo simțeam cum furajele de la colțul străzii și cele ce ți le procuri de la super-market au un rost. Îmi tot ziceam că, adânc de sub stratul de grăsime, într-o zi, vor izbucni mușchii la suprafață. În tot acest timp, așteptând răsărirea mușchilor, adunam strat adipos de parcă mă pregăteam de hibernare. Eram o gorilă impunătoare cu spate mare, ceafă groasă, burtă, tocmai bună de angajat pe post de body-guard pe la vreun miruit al sorții. Gata! Nu se mai poate așa! Slăbesc!
   Rețetă de slăbit pentru idioți, făcută de un idiot, a căror efecte țin cât te ții de ea, după, dispar ca un vis cu hamburgheri:
- se ia un diliman ce vrea să slabească fără, Doamne ferește!, restricție calorică sau mișcare aerobă;
-  se îndoapă zi de zi cu grăsimi și proteine luate din șuncă, cârnați, nuci, alune, brânzeturi grase și alte chestii grase;
- pe lângă acestea se îndoapă cu vitamine, și-atât, nu fructe, nu dulciuri, pâine, orez sau alte surse de „carbo-hidranți” cum ar zice același bac-picător;
- la o săptamână faci o zi de încărcare, aceasta însemnând să mănânci dulciuri ca să te saturi, hămesitule, ce ești!;
   Efectele acestei idioțenii se văd rapid, în câteva săptămâni poți scădea cu vreo cinci kile, șase dacă tragi de tine mai greu la sală. După vreo lună, zilele de încărcare devin tot mai dese, ajungând să fie zilnice. Astfel, sfârșești prin a mânca un număr de calorii mai mare decât cel de dinainte cu un aport generos și fatal din partea grăsimilor și glucidelor. După două - trei cure de acest fel sfârșești c-o mărime la blugi în plus. De fiecare dată când vei încerca această idioțenie, vei scurta timpul aplicării ei, iar variațiile de greutate vor avea o amplitudine tot mai mică.  Într-un sfârșit îți vei da seama că cel ce promovează această dietă în mediul online și pe la emisuni e și el un umflat, definirea de altă dată e doar în fotografiile din trecut. Tu, chiar cu sală, te-ai trezit cu vreo cinci kilograme în plus față de atunci când ai recurs la dietă.
   Da, deci n-ai cum să mai slăbești, te resemnezi, dai vina pe vârstă deși ai doar treizeci, mănânci, te culci, și-aștepți să nu-ți mai ajungă cântarul. Sau...poate, poate, cei clasici în ale slăbitului au dreptate, nu sunt niște idioți cum trâmbițează cei după care te-ai luat.
Rețetă pentru slăbit, de data asta, chiar pe bune:
- ia un cântar de bucătărie;
- fă-ți un cont pe FitDay, sau alt site de genul acestuia;
- calculează-ți caloriile timp de o săptămână folosind cântarul, sigur te vei speria de media zilnică ce va rezulta;
- du-te la sală, dacă nu poți zilnic, măcar în weekend;
- antrenează-te atât anaerob (exerciții clasice de fitness), cât și aerob (alergare, bicicletă, coardă);
- încearcă să mergi pe jos de ori câte ori ai ocazia;
- observă diferențele de greutate după o săptâmână de sală combinată cu aportul caloric obișnuit;
- alege o zi din săptămână pentru cântărirea corporală și monitorizează săptămânal greutatea, zilnic e contraproductiv, putând apărea variații ce țin de mai mulți factori fiziologici;
- în funcție de media calorică zilnică rezultată din împărțirea totalului săptămânal la numărul de zile, de nivelul de efort și scăderea în greutate, vei ajusta programul săptămânal pentru a atinge țintele propuse, ținând cont că ești om și nu mașină.
Până la urmă îți dai seama de adevărul suprem pentru menținerea unei greutăți corporale optime - caloriile ingerate trebuie arse integral, orice surplus duce la creșterea măsurilor la blugi. Scurtăturile de genul: slăbești 20 de kilograme în două luni ascund continuarea - după alte trei sau patru luni vei fi pe plus cu zece kilograme. Prafurile chinezești sunt praful în ochi ce te țin de un adevăr pe care-l refuzi instinctiv, mai ales dacă ai fost scutit/ă la sport, mișcarea e absolut necesară dacă vrei să slăbești și să menții greutatea optimă pe termen lung. În urma acestei rețete am slăbit de la 115 kg la 93 kg, în patru luni, m-am menținut în jurul acestei greutăți mai mult de un an jumătate și, am coborât, când am vrut, până la 87 de kg. 
   Postarea de față vine ca urmare a aglomerării sălii de cartier pe care o frecventez de ceva timp în preajma sărbătorilor. Toți cred că pot păcăli cântarul prin soluții miraculoase combinate cu o lună de sală fără exerciții aerobe, doar fitness sau forță.  În ianuarie se vor întoarce cu cinci kilograme în plus, în februarie își vor zice că au ei sau ele o altă soluție „miraculoasă”, îi voi revedea prin vară înainte de concedii, și-n noiembrie ciclul va reporni. Îl știu, l-am văzut de-atâtea ori, de fiecare dată subiecții sunt mai pufoși, iar după două-trei cicluri acceptă definitiv calea meniului de la miezul nopții. Trist, dar pentru unii datul cu pietre după maidanezi ca să-ți salvezi shaorma e un mod de viață.

2 comentarii:

  1. De ce nu imparti shaorma cu bietii caini abandonati?!

    Eu asa fac.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai e cazul să împart. Dacă mănânc shaorma, o cumpăr ziua și ziua maidanezii sunt liniștiți.

      Ștergere