Social Icons

luni, 28 mai 2018

Ce sume au primit de la UE administrațiile locale la nivel de județe în ultimii cinci ani

Topul județelor după sumele primite de la UE și alți donatori în ultimii cinci ani
   În ultimii cinci ani, administrațiile locale din țară au primit sume de la UE și alți donatori în valoare de 16,74 miliarde lei. Suma e echivalentă cu 3,755 miliarde de euro, la cursul mediu din ultimii cinci ani.

   Datele Ministerului de Finanțe ne arată că, în perioada 2013 - 2017, sumele primite de la UE sub formă de plăți directe și fonduri structurale au fost în valoare de 13,2 miliarde euro. Asta înseamnă că administrațiile locale (primării de municipii, orașe și comune și consilii județene) au primit ceva peste 28% din această sumă
   Mă refer doar la sumele primite de la UE, pentru că sumele primite de la ceilalți donatori (fondurile norvegiene de exemplu) sunt aproape insignifiante față de cele atrase de la bugetul comunitar. Precizez faptul că, deși datele privind veniturile administrațiilor locale din statistica Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale sunt exprimate în lei, am optat pentru exprimarea în euro la cursul mediu de schimb din anii analizați pentru că atunci când se vorbește despre sumele atrase de la UE, de regulă, acestea sunt exprimate în euro.

   Cum arată topul județelor după sumele primite de la UE de administrațiile locale în 2017?

   Anul trecut, la nivel național, administrațiile locale au primit sume de la UE și alți donatori în valoare de 440 milioane de euro (vezi tabelul din imagine). În lei, suma înseamnă ceva peste 2 miliarde, iar raportat la totalul veniturilor încasate de administrațiile locale în 2017 (62,78 mld. lei) înseamnă doar 3,2%. Suma e în creștere față de 2016 când s-a ridicat la echivalentul a 399 milioane euro, dar e mult mai scăzută decât cea din anul de vârf, 2014, când administrațiile au primit de la UE peste 1,2 miliarde de euro.

   La nivel de județe, anul trecut, cele mai mari sume le-au primit administrațiile locale din județul Bihor (31,3 milioane de euro - vezi tabelul din imagine). Repet, prin administrații locale înțelegem primării de municipii, orașe și comune și consilii județene.
   Pe locul doi în topul județelor după sumele primite anul trecut de la UE de administrațiile locale se află județul Maramureș (28,9 mil. euro), iar pe locul trei se află județul Mureș (20,7 mil. euro). În top 5 mai intră județele Timiș (20,3 mil. euro) și Iași (20 mil. euro).

   Cele mai mici sume primite de la UE le-au înregistrat administrațiile locale din Brăila (0,9 mil. euro), Ilfov (0,5 mil. euro) și București (0,2 mil. euro - vezi tabelul din imagine).

   Topul județelor după sumele primite de la UE de administrațiile locale în ultimii cinci ani

   Cele 3,755 miliarde de euro primiți de administrațiile locale de la UE și alți donatori în ultimii cinci ani sunt inegal distribuiți la nivel de județe. Astfel, primele zece județe după sumele primite în ultimii cinci ani cumulează 1,485 miliarde de euro, iar administrațiile locale din ultimele zece județe au primit puțin peste 435 milioane de euro, deci o sumă de peste trei ori mai mică. Asta ne arată diferențe mari între capacitățile administrative de la nivel de județe.

   Cele mai mari sume primite de la UE în ultimii cinci ani de către administrațiile locale s-au înregistrat în județele Bihor (219 mil. euro), Iași (177,2 mil. euro), Dolj (153 mil. euro), Hunedoara (142,5 mil. euro) și Cluj (140,8 mil. euro - vezi harta din imagine).

   La polul opus, cele mai mici sume primite de la UE de administrațiile locale la nivel de județe în ultimii cinci ani s-au înregistrat în Gorj (46,2 mil. euro), Călărași (45,3 mil. euro), Tulcea (40,9 mil. euro), Brăila (36,8 mil. euro) și Ialomița (12,1 mil. euro - vezi tabelul din imagine).
   Observăm că administrațiile din județele mai sărace nu se înghesuie să acceseze fonduri europene. Cel mai probabil, pentru că sunt mai greu de furat și necesită ceva mai multă expertiză decât o cerere către guvern pentru suplimentarea subvențiilor acordate.

   Din totalul veniturilor administrațiilor locale din ultimii cinci ani, doar 5,9% reprezintă sumele primite de acestea de la UE și alți donatori (3,76 mld. din 63,78 mld. euro). Realizăm că nu doar județele codașe au o problemă cu atragerea de fonduri de la UE, ci întreaga administrație locală are o problemă.

   De ceva vreme ni se tot dă la știri modelul comunei Ciugud din Alba, campioană la atras fonduri UE din perioada de preaderare până în prezent. Ceea ce nu ni se spune e că județul Alba, cu sume primite de la UE în ultimii cinci ani de către administrațiile locale de doar 82,8 milioane de euro, nu intră în primele douăzeci de județe ale țării după sumele atrase. Cu o floare nu se face primăvară, și această realitate e valabilă pentru multe județe.

Un comentariu: