Pages

duminică, 30 aprilie 2017

Câți someri și beneficiari de venit minim garantat sunt la nivel de județe și cât ne costă

Topul județelor după numărul de asistați social   Din lipsă de idei politice, Tăriceanu cășunează pe beneficiarii de venit minim garantat. La muncă, bă, nu la întins mâna! Cred că, la auzul acestui îndemn de zapciu politic, toți votanții debusolatului PNL și-au luat bagajele și voturile și s-au mutat în curtea ALDE. 

sâmbătă, 29 aprilie 2017

Dragnea are un consigliere

Dragnea consiliat de Vâlcov
   Lingouri, tablouri, cavouri, și ...  ecouri în vistierie, pentru că va suna a gol.  Consigliat de un geniu al finațelor a cărui „genială” idee de dosire a averii era să o ascudă în cavouri și în pereții caselor, Dragnea seamănă cu un Mengele, ce experimentează cu finanțele țării până când, neîndoielnic, pacientul va deceda, după ce operația fusese declarată ca fiind un real succes. 

vineri, 28 aprilie 2017

România era înaintea Poloniei în privința PIB-ului pe cap de locuitor 1990, acum suntem în urmă

Comparație între Polonia și România a evoluției PIB-ului pe cap de locuitor
      Puțină lume știe că în primul an de libertate, 1990, România avea un PIB pe cap de locuitor peste cel înregistrat în Polonia

joi, 27 aprilie 2017

Topurile statelor UE după lungimea și densitatea rețelei de autostrăzi

Câți kilometri de autostradă s-au construit în UE din 1990 încoace   Anul trecut, România a mai pierdut un an în materie de construcție de autostrăzi. Datele de la INS, publicate zilele acestea, ne arată că în 2016 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă. Am rămas cu 747 de kilometri de autostradă, exact ca în anul 2015. 

miercuri, 26 aprilie 2017

Cum arată harțile raporturilor dintre salariați și pensionari și dintre salarii și pensii

Topul județelor după raportul salariați/pensionari   La finalul anului trecut, numărul pensionarilor de asigurări sociale de stat atingea valoarea de 4,68 milioane. Din datele aferente efectivului de salariați, rezultă că avem un raport de 1,08 salariați la un pensionar. Asta fără să-i mai punem la socoteală și pe pensionarii agricultori, în număr de 382 de mii, conform datelor INS.

marți, 25 aprilie 2017

Cât au recuperat regiunile României din decalajele economice față de UE de la aderare încoace

Topul regiunilor după PIB-ul pe cap de locuitor
   Din 2007 până în 2015, PIB-ul pe cap de locuitor  la puterea de cumpărare standard din România a crescut de la un nivel de 43% la 57% din media UE, conform datelor Eurostat. 

duminică, 23 aprilie 2017

Trei motive pentru care impozitul global pe gospodărie nu se poate aplica de la anul

De ce nu se poate aplica impozitul global pe gospodărie de la anul
   Pe malul apei, la capăt de undiță, dacă peștele nu trage la teancul de euroi, îți vin idei mărețe - o Românie cu impozite plătite conștiincios de cetățeni la fiecare final de an. Ultima gogoriță în materie de fiscalitate a pus pe jar de o săptămână toate televiziunile aflate în lipsă acută de subiecte senzaționale. 

sâmbătă, 22 aprilie 2017

Adieu la France?

Alegerile din Franța
   Franța, în ziua alegerilor, seamănă cu România anului 2000. Să mai spună cineva că suntem cu decenii în urmă față de statele occidentale. 

vineri, 21 aprilie 2017

Costul forței de muncă plasează România în continuare pe penultimul loc în UE

România are cele mai mici costuri cu forța de muncă din UE
  Din când în când, aflăm că patronul român e cocoșat de costurile cu forța de muncă. În sprijinul acestei false realități, sunt aduse date ale Eurostatului privind costul forței de muncă din UE. 

joi, 20 aprilie 2017

Top 20 cele mai bogate primării după veniturile din 2016

Topul celor mai bogate primării
   Anul trecut, cele mai bogate 20 de primării din țară au avut venituri cumulate de 16,5 miliarde de lei, în creștere cu aproape 300 de milioane de lei față de anul 2015. 

miercuri, 19 aprilie 2017

Ouă mari, idei puține, realizări zero

Bucureștiul devine capitala kitsch-ului
   Pentru prima dată în istoria post-decembristă, traficul din capitală a fost rezolvat. Problema distribuției de căldură a fost rezolvată de asemenea. Transportul public din București a devenit o adevărată lecție pentru toate capitalele europene. Dacă stai într-o stație RATB, așteptând mai mult de un minut, ai dreptul la despăgubiri pentru timpul pierdut.

luni, 17 aprilie 2017

Fondurile de pensii vor fi naționalizate în mai puțin de cinci ani

Fondurile de pensii sunt un experiment eșuat
   Fondul de pensii NN (fostul ING) ridică vocea la guvern. Cică, să nu le treacă prin cap guvernanților să-l naționalizeze pe modelul Poloniei și Ungariei, că va face numai randamente negative, întocmai ca anul trecut. 

Așa cum niciun fanariot n-a dijmuit marea boierime, nici guvernul nu va taxa marile companii

Guvernul își crește veniturile bugetare doar pe spatele celor mici
   Boierii mari de azi sunt corporațiile. În trecutul nostru fanariot, marea boierime ținea loc de BRD, ING, Renault, Microsoft, OMV, etc. Nici atunci și nici azi, povara vistieriei țării nu cădea pe cei mari, ci pe cei mici.

vineri, 14 aprilie 2017

5 mituri false despre economia anilor `90

Miturile economice ale anilor `90
   Anii `90 reprezintă o perioadă de decădere accentuată a economiei, echivalentă cu trecerea printr-un război, PIB-ul României scăzând la 72,7% față de cel înregistrat în 1989

joi, 13 aprilie 2017

Cu cât contribuie bugetarii la PIB

Contribuția bugetarilor la PIB
   Zilele trecute l-am auzit pe fostul premier Ponta emițânt nonșalant un tembelism economic, care, parafrazându-l, sună cam așa: bugetarii nu produc PIB, iar PIB-ul e rezultatul doar al mediului privat. Atâta înțelegere a economiei mă înduioșează. 

miercuri, 12 aprilie 2017

Topul județelor după exporturile și importurile de anul trecut

Topul județelor după exporturi și importuri
   România a exportat anul trecut bunuri în valoare de 57,4 miliarde de euro, în creștere cu 5,1% față de anul 2015. Importurile de bunuri s-au ridicat la valoarea de 67,3 miliarde de euro, cu 6,9% mai mari decât cele din anul 2015.

marți, 11 aprilie 2017

În ce județe a crescut cel mai mult averea locuitorilor anul trecut

Topul județelor după creșterea averii locuitorilor în 2016
   Ilfovul e județul cu cea mai mare creștere a averii locuitorilor în 2016. Acest județ s-a clasat pe primul loc la toate cele trei criterii luate în calcul, acestea fiind: numărul de autoturisme la mia de locuitori înmatriculate anul trecut, numărul de locuințe finalizate pe parcursul anului trecut la mia de locuitori și economiile nete pe locuitor realizate pe parcursul lui 2016.

luni, 10 aprilie 2017

România „exportă” în Insulelel Marshall aproape cât exportă în China

Exporturile României în paradisurile fiscale
   Insulele Marshall sunt niște atoli pierduți în Pacific, cu o suprafață însumată mai mică decât suprafața Bucureștiului (181 km față de 228 km pătrați), cu o populație cât a orașului Slobozia (ceva peste 52 de mii de locuitori) și cu un PIB total de aproximativ 165 milioane de euro.

sâmbătă, 8 aprilie 2017

Dragnea și Olguța mixează piesa preferată a lui Salam - Fără număr, fără număr!

De ce va eșua legea salarizării unitare
   Campania electorală s-a încheiat acum patru luni. Poate cineva să le amintească acest lucru francoafoanei Doctor Olguța Vasilescu și baronului Munchhausen von Teleorman?

vineri, 7 aprilie 2017

România vs. Ungaria - Evoluția PIB-ului pe locuitor între 1960 și 2015

Evoluția PIB-ului pe locuitor din Ungaria și România între 1960 și 2015
   Ultimele date Eurostat referitoare la PIB-ul pe locuitor la paritatea de cumpărare standard, ne arată că, în 2015, productivitatea din România era cu 20% mai mică decât cea înregistrată în Ungaria (16,42 mii euro față de 19,71 mii euro PPS).

joi, 6 aprilie 2017

Cea mai mare eroare strategică a ultimilor ani e amânarea trecerii la euro

Amânarea aderării la euro e o greșeală
   Anul trecut, am aflat că trecerea la euro în 2019 nu mai reprezintă o țintă realistă. Anul acesta, în preajma oficializării Brexitului, am aflat că proiectul Uniunii Europeane va continua pe mai multe viteze

miercuri, 5 aprilie 2017

În ce județe s-au terminat anul trecut cele mai multe locuințe

Topul județelor după locuințele terminate în 2016
   Anul trecut, la nivel național, s-au finalizat 52,2 mii de locuințe, conform datelor din ultimul Buletin statistic lunar al județelor. Cifra e cu 11% mai mare decât cea înregistrată în anul 2015 (vezi tabelul din imagine). 

marți, 4 aprilie 2017

Cât câștigă și cât pierde America din relațiile comerciale cu principalii parteneri

Topul principalilor parteneri comerciali ai SUA
   Trump nu ratează nicio ocazie să le amintească principalilor parteneri comerciali, ce înregistrează un excedent comercial din schimburile cu America, că lucrurile nu vor rămâne așa.  Întâlnirea cu Merkel n-a făcut excepție de la acest mod de abordare a problematicii legată de schimburile comerciale.

luni, 3 aprilie 2017

La cât vor ajunge anul acesta PIB-ul pe locuitor și salariile din județe

Topul județelor după PIB-ul pe locuitor din 2017
   Ultima prognoză în profil teritorial a Comisiei Naționale de Prognoză (CNP) păstrează nivelul PIB-ului național pentru anul în curs la 815 miliarde de lei. Din aceeași prognoză aflăm că salariul mediu net de la nivel național va ajunge la 2.274 lei, cu 227 de lei mai mare decât cel din 2016 (în 2016, conform acestei prognoze, salariul net a fost de 2.047 lei).

sâmbătă, 1 aprilie 2017

Patru regiuni din România sunt printre cele mai sărace din UE

Cele mai sărace regiuni din UE
   Zilele acestea, Eurostatul a dat publicității PIB-ul de la nivel regional din cadrul statelor UE din anul 2015. Spre deosebire de anul trecut, când figuram cu 5 regiuni printre cele mai sărace din UE, anul acesta am rămas cu 4