Pages

marți, 11 aprilie 2017

În ce județe a crescut cel mai mult averea locuitorilor anul trecut

Topul județelor după creșterea averii locuitorilor în 2016
   Ilfovul e județul cu cea mai mare creștere a averii locuitorilor în 2016. Acest județ s-a clasat pe primul loc la toate cele trei criterii luate în calcul, acestea fiind: numărul de autoturisme la mia de locuitori înmatriculate anul trecut, numărul de locuințe finalizate pe parcursul anului trecut la mia de locuitori și economiile nete pe locuitor realizate pe parcursul lui 2016.

   Punctajele celor trei criterii s-au acordat în funcție de poziția deținută de județ de la 1 la 42, 1 fiind cea mai bună poziție (vezi tabelul din imaginea 2). La final, județul cu cel mai mic punctaj, obținut în urma mediei punctajelor celor trei criterii, se află pe primul loc în privința averii locuitorilor. Mai trebuie precizat că, mai multe județe au obținut un punctaj final identic, din acest motiv ocupă în top aceeași poziție. În cazul economiilor nete pe locuitor, rezultate din diferența dintre creditele și depozitele populației de pe parcursul anului trecut, Bucureștiul și Ilfovul au aceeași valoare, statistica BNR-ului nefăcând distincție între cele două entități administrative.

   După cele trei criterii, casă, mașină și bani, Bucureștiul e pe locul trei (5,7 puncte), după județele Ilfov (1 punct) și Cluj (2,7 puncte), care au obținut punctaje mai bune (vezi datele din imaginea 1). Dacă Ilfovul s-a clasat pe primul loc la cele trei criterii, Clujul a obținut un loc 2 și două locuri 3 (vezi tabelul din imaginea 2). Capitala, deși a obținut două locuri 2, la numărul de autoturisme înmatriculate la mia de locuitori și la economiile nete pe locuitor în 2016, a pierdut la criteriul numărului de locuințe terminate la mia de locuitori, obținând poziția a treisprezecea, deci 13 puncte, crescându-i astfel media și trimițând-o pe locul trei (vezi tabelul din imaginea 2).
În ce județe a crescut cel mai mult averea locuitorilor anul trecut

   După capitală, pe locurile patru și cinci în topul creșterii averii locuitorilor din 2016, se află județele Sibiu (7 puncte) și Timiș (7,7 puncte). În top 10 mai intră județele: Constanța, Bihor, Brașov, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Suceava. Ultimele două județe ocupă poziția a zecea în top, pentru că au obținut același punctaj (13,7 puncte - vezi tabelul din imaginea 1).
   În coada topului după creșterea averii locuitorilor se află județele Buzău, Olt, Călărași, Caraș-Severin și Teleorman.

   După criteriul locuințelor terminate la mia de locuitori în 2016, județele fruntașe sunt Ilfov (13,92 locuințe la mia de locuitori), Cluj (7,44 locuințe) și Sibiu (6,74 locuințe - vezi tabelul din imaginea 2). Hunedoara, Teleorman și  Caraș-Severin se află pe ultimele locuri în topul locuințelor terminate la mia de locuitori în 2016.

   Topul județelor după numărul de autoturisme înmatriculate la mia de locuitori e condus de Ilfov (26,96 autoturisme la mia de locuitori), București (25,52 autoturisme) și Cluj (19,86 autoturisme). Județele Ialomița, Călărași și Teleorman se află pe ultimele locuri în acest top (vezi tabelul din imaginea 2).

   Tot Ilfovul (1.757 lei/locuitor), Bucureștiul (1.757 lei) și Clujul (1.017 lei - vezi tabelul din imaginea 2) conduc în topul economiilor nete pe locuitor realizate pe parcursul anului trecut. Bucureștiul și Ilfovul, nefiind departajate în statistica BNR, au aceeași sumă economisită pe locuitor. În coada topului județelor după acest criteriu se află Giurgiu, Dâmbovița și Caraș-Severin.

   În medie, la nivel național, anul trecut, s-au finalizat 2,64 locuințe la mia de locuitori (populația rezidentă), s-au înmatriculat 16,06 autoturisme la mia de locuitori și fiecare român a  putut economisi fabuloasa sumă de 576 de lei. În cifre mari, în România anului trecut s-au înmatriculat 317,4 mii de autoturisme, s-au terminat 52,2 mii de locuințe și populația a economisit 11,4 miliarde de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu