Pages

luni, 17 aprilie 2017

Așa cum niciun fanariot n-a dijmuit marea boierime, nici guvernul nu va taxa marile companii

Guvernul își crește veniturile bugetare doar pe spatele celor mici
   Boierii mari de azi sunt corporațiile. În trecutul nostru fanariot, marea boierime ținea loc de BRD, ING, Renault, Microsoft, OMV, etc. Nici atunci și nici azi, povara vistieriei țării nu cădea pe cei mari, ci pe cei mici.

   Când vine vorba de colectat taxe, Ministerul de Finanțe alege de fiecare dată să mai pună în cârca populației niște taxe. Acum se discută despre impozitul global pe familie și cum va scoate el la lumină economia neagră, „ca-n America, dacă vrem”, după spusele Olguței. Așa cum ne-am obișnuit, Olguța nu se dezminte, și taxarea e pentru ea tot o limbă străină pe care o stâlcește așa cum doar ea știe. Dar oare știe că cea mai mare sursă de evaziune fiscală e reprezentată de fraudele legate de TVA? Ce fraude cu TVA fac persoanele fizice?

   Pentru „socialiștii” noștri, redistribuirea se face luând de la cei mulți pentru a da la stat, ca, mai departe, să se dea contracte babane la cei mari. E un fel de haiducie cu chiloții trași invers. În creierele luminate de la PSD funcționează următorul raționament - v-am mărit salarii, acum vă belim global. Problema e că salariile încă nu s-au mărit, și încă e incert orizontul de timp în care se vor mări, dar deja impozitul global e bătut în cuie pentru anul viitor. Disperarea cu care guvernul actual caută bani pentru a acoperi ipoteticile găuri făcute de legea salarizării unitare în următorii ani, ne arată că de fapt se urmărește plombarea acestor găuri cu banii celor mulți. Deci, guvernul cu o mână va da și cu alta va lua, mai ales, după colectarea mai mare cu doar 1% față de cea de pe primul trimestru al anului trecut. Ținta de venituri pe tot anul acesta e de +14% față de cele realizate anul trecut. Un trimestru a trecut deja și ținta e tot mai îndepărtată.

   Marii contribuabili ar trebui să aibă un aport de 60-70% la veniturile colectate de ANAF, dacă ar fi să ne luăm după statele vestice. La noi, anul trecut, aportul marilor contribuabili la veniturile ANAF-ului a fost doar de aproape 42%, conform raportului de performanță pentru anul 2016. Singura măsură de remediere a acestei colectări dezastruoase de la nivelui Direcției Generale a Marilor Contribuabili gândită de Viorel Ștefan a fost să mute un număr de 80 de mari contribuabili din totalul de 2.940 către direcțiile regionale de finanțe ca să fie verificați de către acestea. Direcțiile regionale n-au mai controlat mari contribuabili de mai mulți ani, această sarcină revenindu-i Direcției Generale a Marilor Contribuabili. Cred că în urma acestor controale veniturile vor exploda.

   Anul trecut, FMI-ul a făcut o analiză a situației existente în cadrul Direcției Generale a Marilor Contribuabili (accesează aici raportul). Haos e cuvântul cel mai potrivit pentru a descrie activitatea acestei direcții. Toate controalele la marii contribuabili sunt avizate de un singur șef, adică doar o persoană decide ce, cum și când se controlează o mare companie. Niciun inspector din această direcție nu e specializat pe vreo ramură. Asta înseamnă că inspectorii habar n-au cum și unde se fură de regulă în industria petrolieră, ei verificând în același fel orice mare companie, indiferent de activitatea acesteia. Inspectorii fiscali habar n-au ce metode de evaziune se practică în marile companii. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile analizei efectuate de FMI.

   După ce s-a „rezolvat” problema marilor contribuabili, atenția s-a îndreptat, ca de obicei, către populație. Impozit global, cotă unică progresivă, naționalizarea sitemului de pensii obligatorii administrate privat sunt câteva dintre opțiunile actualului guvern, chiar dacă unele sunt puternic negate, știm că nu prea iese fum fără foc. Apropo de fum, când ne putem aștepta la o taxă pe fum de genul fumăritului din perioada fanariotă. Toată această goană după venituri la buget e o urmare a unei decizii politice de a mări unele salarii ale unor bugetari, fără însă nicio presiune venită din partea bugetarilor. Guvernul și-a tras singur un glonț în picior, iar acum se plânge că nu-i asigurat și nici bani de operație în sistemul privat nu are.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu