Pages

sâmbătă, 1 aprilie 2017

Patru regiuni din România sunt printre cele mai sărace din UE

Cele mai sărace regiuni din UE
   Zilele acestea, Eurostatul a dat publicității PIB-ul de la nivel regional din cadrul statelor UE din anul 2015. Spre deosebire de anul trecut, când figuram cu 5 regiuni printre cele mai sărace din UE, anul acesta am rămas cu 4

   În afară de regiunea Mayotte, ce e un departament de peste mări al Franței, restul celor mai sărace regiuni se împart între România (4 regiuni - vezi harta din imagine), Bulgaria (5 regiuni), Polonia (5 regiuni), Ungaria (4 regiuni) și Grecia (3 regiuni). Comparația PIB-ului pe locuitor dintre regiuni se face folosind paritatea de cumpărare standard (PPS), media UE fiind de 100. Media PIB-ului pe locuitor la nivelul României din anul 2015 a fost de 57, deci, un român produce în medie 57% din PIB-ul pe locuitor din UE.

   Cele mai bogate regiuni ale UE din 2015, conform datelor Eurostat (accesează aici datele), erau Inner London-West (PIB/loc PPS = 580), Luxembourg (264) și Hamburg (206). Față de anul anterior, în top 3, locul Bruxellesului a fost luat de Hamburg (accesează aici datele din 2014).

   Cele mai sărace regiuni din UE erau Severozapaden (PIB/loc PPS = 29) și Severen tsentralen (33), ambele din Bulgaria, și Mayotte din Franța (32 - vezi datele din imagine). Și în privința ultimilor trei regiuni din UE după PIB-ul pe locuitor, avem o schimbare în 2015 față de 2014, regiunea Severen tsentralen căzând sub Yutzen tsentralen. 

   Cum stau regiunile din România în topul celor mai sărace regiuni din UE?

   Cea mai bogată regiune din România din anul 2015, conform datelor Eurostat, era București-Ilfov, cu un PIB pe locuitor la paritatea de cumpărare standard de 136 (media UE fiind de 100). În 2014, aceeași regiune avea un PIB pe locuitor de 129 (vezi aici). Cu excepția Franței, regiunea capitalei României e cea mai bogată dintre regiunile statelor ce au cele mai sărace regiuni din UE (vezi datele din imagine). 

   După Bucureșt-Ilfov, în ordine descrescătorare, cele mai bogate regiuni din România sunt regiunile Vest (PIB/loc PPS = 57), Centru (52) și Sud - Est (51). Ultimele patru regiuni ale României intră în topul celor mai sărace regiuni din UE (vezi harta din imagine). 

   Cele patru regiuni din România ce intră în topul Eurostat al celor mai sărace regiuni sunt: Nord-Est (PIB/loc PPS = 34), Sud-Vest Oltenia (40), Sud-Muntenia (47), și Nord-Vest (50).

   Față de anul 2014, regiunile de Vest și Sud-Vest Oltenia au înregistrat o scădere a PIB-ului pe locuitor la paritatea de cumpărare standard, regiunile Nord-Est și Centru au rămas la același nivel, iar restul regiunilor au crescut (vezi datele din 2014 aici). Cele mai mari creșteri le-au înregistrat regiunile București-Ilfov (de la un PIB/loc PPS de 129 la 136) și Sud-Muntenia (de la 43 la 47). 

   În afară de Franța, unde există diferențe semnificative de dezvoltare între regiunile de pe continent și cele de peste mări, cum e și cazul regiunii Mayotte, între statele din est, România are cele mai mari decalaje de dezvoltare între cea mai bogată regine și restul regiunilor. În nicio țară din est, ce au regiuni ce intră în topul  celor mai sărace regiuni (Grecia, Bulgaria, Ungaria și Polonia), nu există o diferență atât de mare între regiunea capitalei și următoarea regiune clasată, în cazul nostru, a doua regiune e regiunea de Vest (vezi harta din imagine). 

   Dacă PIB-ul pe locuitor PPS în București-Ilfov e de patru ori mai mare decât cel din regiunea Nord-Est (136 față de 34), PIB pe locuitor din regiunea Vest e de 1,68 ori mai mare decât cel din Nord-Est (57 față de 34). 

   PIB-ul pe locuitor din regiunea capitalei României e de 2,4 ori mai mare decât cel din regiunea VestAsemenea diferențe de productivitate între prima și a doua regiune se întâlnesc în cazul celorlalte state între prima și ultima regiune (vezi harta din imagine). 

   În Ungaria, PIB-ul pe locuitor din regiunea capitalei e de 2,4 ori mai mare decât cel din ultima regiune după acest indicatorEszak-Alfold (105 față de 43). În Polonia, PIB-ul pe locuitor din regiunea capitalei e de 2,3 mai mare decât cel din ultima regiune, Lubelskie (109 față de 47 - vezi harta din imagine). În Grecia acest raport de de 1,9, iar în Bulgaria e de 2,6.

   Aceste date ne arată o dezvoltare a României în trei viteze. E normal să existe diferențe de dezvoltare între regiuni, dar la noi diferențele sunt mult mai mari decât în cazul altor state. Comparația cu Bulgaria, Grecia, Ungaria și Polonia e mult mai realistă decât cu alte state, pentru că și aceste state întră în „clubul select” al statelor UE cu cele mai sărace regiuni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu