Pages

vineri, 31 martie 2017

Primăria Generală a devenit o pușculiță, adunând anul trecut 678 milioane de lei

Excedentul de 678 milioane lei al Primăriei Municipiului București
   Nu multe primării din țară se pot lăuda cu un buget anual de 678 milioane de lei. În cazul Primăriei Generale, această sumă reprezintă ce n-a putut cheltui pe parcursul anului trecut. 

   Da, Primăria Municipiului București se transformă într-un produs de economisire fără dobândă, pentru că o mare parte din aceste sume se află în conturi curente. Pare o chestie pozitivă, dar chiar nu e. Scopul unei primării e să cheltuie banii, nu să-i pună la saltea.

 Anul acesta, conform proiectului de buget (vezi aici), primăria condusă de dna Firea își propune ca excedentul din anii precedenți, de 975,5 milioane de lei, să fie tocat în întregimeCu sumele rămase necheltuite în anii anteriori (975,5 milioane lei) și cu ce vor mai strânge anul acesta (4,044 mld. lei - vezi aici), bugetul estimat al Primăriei Generale va ajunge la venituri totale de 5,02 miliarde de lei
   Are balta pește pentru panseluțe de primăvară, ornamente de Paște, Zilele Capitalei, Zilele Capitalei 2, festivaluri ale toamnei, panseluțe de toamnă, Zilele Capitalei 3, Piețe de Crăciun, Revelionul Primăriei Capitalei. 

   E greu de înțeles cum veniturile Primăriei Generale de anul acesta vor crește cu peste 300 de milioane față de cele de anul trecut (de la 3,715 mld. lei la 4,044 mld. lei - vezi aici veniturile din 2016), dacă anul trecut au crescut cu doar 120 milioane lei față de anul 2015 (de le 3,595  miliarde lei la 3,715 miliarde lei - vezi aici veniturile din 2015). 
   Oricât de umflat ar fi Bugetul Primăriei Generale pe partea de venituri, după cum vedem, nici măcar sumele ce se colectează nu pot fi cheltuite. Așa că, acuratețea previziunilor bugetare nu prea contează. Poți să-ți bugetezi venituri cât ale Parisului, dacă tu cheltui la final cât Primăria Ciorogârla și mai faci și excedent, atunci se cheamă că joci într-un SF cu final fericit. În aceste condiții, te poți numi cel mult un actor, dar nicidecum manager.

   Dna Firea are aproape 10 luni de când a fost aleasă în funcția de primar. Până acum, în afară de niște exerciții de imagine, n-a produs decât un mare excedent bugetar și niște intenții de a transforma capitala într-un holding de srl-uri. De aceste srl-uri se vor ocupa niște directorași numiți politic, ce vor îndeplini și rolul de paratrăsnet pentru primar, în cazul în care lucrurile vor mege prost. E un fel de delegare a atribuțiilor de primar unor pile politice nevotate de nimeni.

   În ultimile zile dna Firea și-a arajat înterviuri „surpriză” la Antena 3, încercând parcă să pară că lucrează. Penibil. Faptul că primăria pe care o conduce n-a fost capabilă să cheltuiască 678 milioane de lei (18% din venituri), înregistrând cel mai mare excedent bugetar de la revoluție încoace, ne arată că un an din patru e deja pierdut. Mai sunt trei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu