Pages

miercuri, 31 decembrie 2014

La mulți ani 2015!

Urare de Anul Nou
Mâine anul se-noiește
Și economia crește?
Crește, stă sau dă-napoi, 
Că-i strunită doar de boi.
N-are cine s-o conducă, 
Că guvernul e pe ducă.

luni, 29 decembrie 2014

Prognoze economice pentru 2015

   2015 e anul în care economia mondială pleacă la drum cu atuul unui combustibil ieftin, mult mai ieftin decât în anii de plin avânt recesionist. Indiferent dacă scăderea este una reală, bazată pe relația liberă a cererii și ofertei, sau este ca urmare a unui război geopolitic purtat cu gloanțe de dumping, economiei mondiale i se pune la dispoziție combustibil suficient pentru motoare de mai mare putere.

duminică, 28 decembrie 2014

Câte din prognozele făcute la începutul anului au fost corecte

Câte din prognozele făcute la începutul anului au fost corecte
   La începutul anului am făcut o serie de prognoze economice pentru anul ce aproape a trecut. Previziunile au avut ținte exacte - în cazul prețului aurului, petrolului și perechii EUR/USD și au vizat tendințe generale în privința evoluției economiei UE și cea a României. 

miercuri, 24 decembrie 2014

Crăciun Fericit!!!

Crăciun Fericit!!!
   Ho! Ho! Ho! .................

luni, 22 decembrie 2014

Un sfert de veac de capitalism

Un sfert de veac de capitalism
   La 25 de ani după revoluția din 1989, economia României e de aproape patru ori mai mare, cu exporturi de șapte ori mai mari, dar și importuri de zece ori mai mari. Toate acestea, în condițiile în care, numărul angajaților s-a înjumătățit, iar salariul mediu net s-a dublat.

sâmbătă, 20 decembrie 2014

Prognoză politică

Viitoarea carieră a lui Traian Băsescu
   Lumea după Băsescu se împarte în două: el și restul. Oau! Ce să vezi? Așa era și în timpul mandatelor. Îi dorim multe „succesuri” dlui Traian Băsescu în agricultură, fie că va fi făcută la Nana, fie că se va realiza pentru reducerea eventualei pedepse! 

joi, 18 decembrie 2014

Economiile Harghitei și Covasnei de când e UDMR la putere

Economia Ținutului Secuiesc între anii 1996 - 2014
   Ținutul Secuiesc se suprapune, în cea mai mare parte, teritoriului Harghitei și Covasnei. Din acest motiv am ales să mă opresc doar asupra economiei celor două județe, și nu și asupra județului Mureș, județ în care comunitatea maghiară nu deține majoritatea.

miercuri, 17 decembrie 2014

Capul lui Moțoc vrem!

Arafat scos vinovat pentru toate
    În România, dacă vrei să nu ai dușmani, nu fă nimic! În felul acesta nu deranjezi pe nimeni și, atunci când te deranjează unul care face ceva, poți grohăi, asemeni lui Nicușor,  acuzații la adresa celui ce te-a deposedat de taxiul aerian luat din fonduri europene.

marți, 16 decembrie 2014

Cum a evoluat economia județului Timiș de la revoluție încoace

Cum arăta economia județului Timiș și, implicit, a Timișoarei, în 1989 și cum arată acum
   Un sfert de veac, atât a trecut de la izbucnirea revoluției din `89 la Timișoara. Unii acreditează izbucnirea revoluției pe 14 decembrie la Iași, dar cum la Iași n-a mers, nici în 1989 și nici în 1848, două zile mai târziu, revoluția a prins pe un teren mai fertil.

luni, 15 decembrie 2014

Adio ... și n-am cuvinte sau cifre!

Plusurile și minusurile mandatului Ioanei Petrescu
   „Nu știu toate cifrele”, dar „cred din tot sufletul”, „n-am auzit de MTO”, dar „am încredere că va fi bine”. Comunicarea drei profesor asistent la Universitatea Maryland a fost atât de dezastroasă, încât imaginea de puștoaică habarnistă cu patalama de Harvard s-a lipit mai abitir decât dedicațiile „din tot sufletul” pe fruntea maneliștilor.

joi, 11 decembrie 2014

Descentralizarea - o gargară contrazisă de cifre

Centralismul economic în România
   La nivel de discurs, asistăm la o gargară despre descentralizare de vreo zece ani încoace, sau chiar mai mult. La nivel de fapte, statul e mai centralizat economic acum decât în urmă cu unsprezece sau douăzeci și unu de ani. De ce mă refer la situația din 2003 și 1993?

miercuri, 10 decembrie 2014

Cei mai slabi minștri de finanțe din ultimul deceniu

Topul celor mai slabi miniștri de finanțe
   Finanțele României cară apă cu ciurul, atât doar că, găurile ciurului limitează pierderile apei la nivelul de 30%. Slabă - așa poate fi caracterizată prestația tuturor celor ce s-au perindat la conducerea Ministerului Finanțelor în ultimul deceniu.

marți, 9 decembrie 2014

Evoluția economiilor în urma destrămării URSS-ului, Iugoslaviei și Cehoslovaciei

Cum au evoluat economic statele fostei Iugoslaviii, URSS-ului și Cehoslovaciei
   Căderea Cortinei de Fier în Europa anului 1989 devoala realitatea economiei socialiste într-o ramă a realismului ineficienței ca mod de existență. Surprinderea vestului vis-a-vis de realitățile economice din est a existat cu adevărat.

luni, 8 decembrie 2014

Topul televiziunilor cu cele mai mari datorii

Topul televiziunilor cu cele mai mari datorii
   Zilele trecute, la Realitatea, un părerolog dădea damfuri de deontologie invitând DNA-ul să se ocupe mai degrabă de corupții politici, decât de trusturile media spoliate de angajați. Respectivul era cu musca pe căciulă, de vreme ce vorbea la Realitatea, trust ce a dezvoltat o fobie vis-a-vis de achitarea datoriilor.

sâmbătă, 6 decembrie 2014

Hasta siempre, Comandante!

Ponta demisionează din funcția de prim-ministru
   În alegeri nu-i ca la la bac. Odată căzut la bac, dacă ești fiul lui Firea, sau oricine altcineva, ai șansa să-ți încerci norocul de câte ori are chef Pricopie să facă noi sesiuni în anul respectiv.

joi, 4 decembrie 2014

Bilanțul cheltuielilor de protocol din epoca Băsescu

Cum au evoluat bugetele de protocol în mandatele lui Traian Băsescu
   După bilanțul economic al deceniului Băsescu, am intrat în cancanisme bugetare pentru a avea o imagine a celui mai petrecăreț, ca imagine, președinte al României.

miercuri, 3 decembrie 2014

Proverb din Bahamas - „Ca să te aperi de nucile de cocos ce-ți cad în cap, nu folosi antivirusul!”

Softwin implicată în sacndalul Microsoft
   Un filozof bahamez spunea odată, după o lungă cugetare, îndeajuns să termine toată iarba din Caraibe, că „lumea de dincolo de lagună se împarte în două: sinecuriști ce primesc și sinecuriști ce prestează în așteptare”.

marți, 2 decembrie 2014

Harta salariaților din sectorul public

Harta bugetarilor
   25,6% este procentul deținut anul trecut de efectivul de salariații din sistemul public în totalul salariaților la nivel de economie. Din cei 4,8 milioane cât era efectivul de salariați de la nivel național, circa 1,22 de milioane țineau de proprietatea publică a statului.