Pages

joi, 25 octombrie 2018

Cât cântărește IT-ul în PIB-ul statelor UE

Topul statelor UE după ponderea sectorului IT în PIB
   Ponderea IT-ului în economia românească a ajuns anul trecut, conform datelor Eurostat, la 3%. Vorbim doar de partea de IT și nu de întreg sectorul IT&C, care deținea anul trecut o pondere de 5,1% din PIB-ul României.

   Față de anul aderării la UE, ponderea IT-ului în PIB-ul național s-a dublat (de la 1,5% la 3% - vezi tabelul din imagine). E o creștere importantă, dar ținta de 10% din PIB avansată de unii specialiști ai domeniului e departe, mai ales dacă ținem cont că, la nivelul UE, cea mai mare pondere a IT-ului în PIB se înregistra anul trecut în Irlanda (3,5%), iar această pondere era și rezultatul localizării în ultimii ani a unor mari companii de IT în această țară, pentru a beneficia de climatul fiscal prietenos. 

   Procentul de 10% din PIB-ul românesc e optimist și dacă ne referim la întregul sector IT&C, adică atât la activitățile ce țin de tehnologia informației (IT), cât și la cele ce țin de comunicații (telecomunicații, producție cinematografică și de televiziune, activități de editare). Spun că e optimist pentru că, între 2007 și 2017, ponderea întregului sector IT&C în PIB-ul României a crescut doar de la 4,5% la 5,1%. Așadar, partea de comunicații a piedut din ponderea pe care o avea în PIB (de la 3% în 2007 la 2,1% în 2017), iar IT-ul și-a crescut ponderea (de la 1,5% la 3% - vezi tabelul din imagine).

   Ce ponderi deține IT-ul în PIB-ul statelor UE?

   Din cele 28 de state UE, doar 26 de state transmit date privind activitățile de IT Eurostatului (Luxemburg și Malta nu transmit). Din cele 26 de state ce transmit date privind IT-ul, doar 16 au transmis datele aferente anului 2017. Pentru opt state (cifrele de culoare roșie), ultimele date transmise sunt din anul 2016, iar alte două state (Polonia și Portugalia) au ultimele date aferente anului 2015. Separarea între IT și comunicații durează mai mult în cazul unor institute naționale de statistică. 

   Dintre statele ce au transmis date Eurostatului privind valoarea adăugată brută a activităților din IT, cele mai mari ponderi în PIB se înregistrau în Irlanda (3,5%), Suedia (3,1% - date din 2016), Estonia (3,1%), Bulgaria și România (ambele cu câte 3% - vezi tabelul din imagine). 
   Vecinii de la sud de Dunăre au o pondere a IT-ului în PIB puțin mai mare decât noi (cu 3 sutimi de procent). Iată că România e în primele cinci state din UE după ponderea IT-ului în PIB în 2017, iar această poziție se va  păstra cel mai probabil și după actualizarea datelor din anii anteriori, pentru că primul stat după noi cu datele neactualizate e Marea Britanie, iar procentul acesteia în 2016 era de 2,5% (vezi tabelul din imagine).

   Dacă e să ne ghidăm după valoarea adăugată a IT-ului exprimată în euro, atunci România s-ar clasa pe locul 13 dintre cele 26 de state ce au transmis date Eurostatului, cu un VAB total de 5,55 miliarde de euro, iar dacă ținem cont că datele Danemarcei sunt din 2016 și sunt apropiate de ale noastre (5,40 mld. euro - vezi tabelul din imagine), atunci s-ar putea ca locul ocupat de noi să mai scadă cu o poziție.

   Datele Eurostatului diseminate la nivel de IT ne arată că stăm destul de bine în privința ponderii valorii adăugate a acestor activități în PIB, dar ne arată și că perspective de o creștere semnificativă a acestei ponderi nu există, pentru că nicio altă țară din UE nu are o pondere mai mare de 3,5%. Posibilitatea ca IT-ul românesc să atingă 10% din PIB în următorul deceniu e destul de redusă. În anul aderării la spațiul comunitar eram pe locul 8 în UE după ponderea IT-ului în PIB, anul trecut eram pe locul 5, iar probabil în 2027 vom mai urca două - trei locuri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu