Pages

sâmbătă, 9 iunie 2018

Digi își răscumpără o parte din șmen

Digi răscumpără o parte din acțiunile aflate în serioasă scădere
      Acum aproape un an și o lună de zile, pe 10 mai 2017, cu o zi înaintea listării Digi, prevesteam că „listarea Digi va arde multe inimi și, mai ales, buzunare”.

   În încheierea analizei, scriam:

  „Deci, datoriile mari și profiturile mici nu prea dau șanse viitorilor acționari la dividente consistente. Dacă nu sunt dividente, singura variantă pentru care s-au îmbulzit toți investitorii la subscriere e cea a speculației. Doar că, atunci când toată lumea trage într-o direcție, mizând pe creștere, cel mai bine e să fii contrapartida, adică cel ce mizează pe  scădere, pentru că unde e lume multă e și panică multă, iar dacă prețul n-o ia în sus cum visează cei mulți sau în timingul dorit de ei, se declanșează avalanșa vânzărilor. Deocamdată, potențialii investitori nu s-au speriat de anchetele DNA, dar se pare că cineva din această instituție face jocurile pentru o poziție short după începerea tranzacționării acțiunilor pe bursă.

   PS: Ce investitor întreg la cap ar dori să cumpere o bucată dintr-o companie al cărei patron  e numit Zoltan Cel Fără Chip?” (accesează aici analiza). 

   La opt zile după după această analiză, pe 18 mai 2017, prognoza că prețul acțiunilor Digi o vor lua la vale se îndeplinea. Prin urmare, am mai îndrăznit o prognoză, și anume faptul că, în următorul an, vom asista la o viitoare răscumpărare a acțiunilor, de vreme ce prețul acestora se îndrepta în jos, unde voiau să se îndrepte și cei ce le-au pus în vânzare. Repet, era data de 18 mai 2017, la o săptămână după listarea Digi, prilej cu care mi-am permis să râd puțin de idioțeii de la ZF:

   „Marți, în prima zi de tranzacționare, presa economică ne ținea live-texte cu evoluția prețului DIGI. Cei de la Ziarul Financiar, mai surescitați ca oricând, de parcă la BVB s-ar fi listat Apple și nu o companie plină de datorii, ne textuiau cu emoție în tastatură: Oau, acțiunile DIGI au ajuns la 41,5 față de oferta ințială de 40! Oauu, acțiunile au ajuns la 43,6! După aceasta, ... tăcere. Dacă te uitai pe cotația acțiunilor, puteai continua live-textul cu: „Fâss, acțiunile au închis la 41,2”, adică, sub prețul de la începerea zilei de tranzacționare. Spre seară, cei de la Digi 24 au prezentat evoluția ca pe un real succes. La final au amintit în treacăt de prețul de închidere, care era mai mic decât cel de deschidere. Penibil.

   Era previzibil că miercuri prețul acțiunilor DIGI se va duce în cap. Anunțul DNA că îl pune sub urmărire penală pe directorul DIGI a precipitat puțin lucrurile, dar mișcările de săptămâna trecută ale instituției conduse de Kovesi  prevesteau această mutare. 
   Dacă aș fi răutăcios, aș spune că cineva de la DNA face acum jocurile pentru o poziție long, după ce inițial au făcut jocurile pentru o poziție short. Dacă prețul se duce în cap mai mult, devine tentant să cumperi, sau, poate, în cazul DIGI, vorbim de o răscumpărare a celui ce a făcut oferta inițială” (accesează aici analiza).

   
Pe 15 octombrie anul trecut reluam subiectul Digi, dându-mă mare și tare că am avut dreptate. La finalul analizei, sfătuiam investitorii să aștepte o rebalansare a prețului acțiunilor spre 39 de lei și să marcheze o pierdere decentă de 2,5%, pentru că, spre finalul primului an de tranzacționare, adică luna mai de anul acesta, pierderea va fi de două cifre. Prețul n-a mai ajuns la 39 de lei pe acțiune, ci la 38, iar cei ce-și marcau pierderea acolo ar pierdut 5% și nu 17,5% cât era la un an de la listare, sau, și mai rău, 30%, cât era săptămâna trecută. Tot cu prilejul acestei analize, m-am luat și de fondurile de pensii care „au investit” banii în această aventură:

   „Partea amuzantă e că vreo cinci fonduri de pensii administrate privat dețin circa 12% din acțiunile emise de Digi. În cinci luni de zile, geniul investițional al acestor fonduri a produs un randament negativ de 6,7%. Am mai abordat administrarea banilor de către fondurile de pensii administrate privat (vezi aici) și am spus că, până la prima pensie plătită, o mare parte din randamentele cu care se laudă acum se vor topi, pentru că băncile nu le vor mai plăti dobânzi anticipat ca să declare randamente atractive, iar pe piața de obligațiuni, chiar dacă vor mai crește dobânzile, acestea vor fi insuficiente pentru a duce la un randament pozitiv după ce se vor acoperi comisioanele și rata inflației. Iată că atunci când sunt lăsate să meargă pe piața bursieră, fondurile de pensii se comportă ca un prost cu bani mulți, câștigați ușor, care vrea să joace o partidă de poker cu profesioniști.

   Dacă aș deține acțiuni la Digi, aș aștepta o rebalansare a prețului, până spre 39 lei, care se va produce, probabil, în următoarea lună de zile, și mi-aș marca o piedere de 2,5%, care n-ar fi catastrofală, față de una de două cifre, care e probabilă la finalul unui an de tranzacționare” (accesează aici analiza).

   Înainte de Paște, pe data de 2 aprilie, reluam prognoza că vom asista cel mai probabil la o răscumpărare a acțiunilor. La data respectivă, acțiunile se tranzacționau cu 34 de lei, cu 15% mai jos decât prețul din oferta inițială (40 lei). Am explicat că evoluția prețului acțiunilor, adică tot mai jos, ne arată că a existat un plan prestabilit ca prețul să nu crească, cum sperau investitorii de bună credință. Totul a mirosit de la bun început a șmen și încă mai miroase:

   „Istoricul prețului acțiunilor ne arată că, din aproape 11 luni, doar în mai puțin de o lună, prețul acțiunilor a fost peste nivelul de 40 de lei. Investitorii au avut parte, așadar, de zece luni de chin și una de fericire. 
   Faptul că prețul a scăzut rapid sub nivelul de 40 lei în câteva zile de la listare pe fondul vânzărilor masive ne arată că cineva cu pachete mari de acțiuni a vrut să coboare prețul sub cel de listare. E puțin probabil ca un investitor de bună credință să vrea ca prețul acțiunilor să scadă încă din primele zile de tranzacționare. Cineva a vrut ca prețul acțiunilor să scadă, și nu pentru ca mai apoi să cumpere la un preț scăzut. N-a existat o intenție de a specula, ci s-a mers pe varianta scăderii prețului și atât.
   E foarte probabil ca, peste ceva timp, să asistăm la o răscumpărare a acțiunilor la un preț mult mai jos și o delistare de la bursă a companiei Digi Communication. Asta ar însemna că operațiunea de listare n-a fost decât o schemă de finanțare cu banii naivilor ce au crezut că o companie condusă de un patron fără chip e o investiție solidă” (accesează aici analiza).

   Zilele acestea, Digi Communication NV ne anunță:

   „Societatea dorește să-și informeze acționarii și investitorii că, prin hotărâre a Consiliului de Administrație al Societății adoptată în data de 7 iunie 2018, s-a decis inițierea programului de răscumpărare de acțiuni de clasa B ale Societății în conformitate cu hotărârea adunării generale a acționarilor Societății din 2 mai 2018 ...” (accesează aici comunicatul).

   La Digi TV, la emisiunea lui Stelian Muscalu, știrea a fost îmbrăcată prin exemple ceva mai celebre de răscumpărări de pe Bursa românească, cum ar fi BRD și alte câteva societăți, iar la final ne-a anunțat că și Digi, ca să respecte acest model, răscumpără acțiuni. 

   Îndrăznesc să mai fac o prognoză: într-un an sau maxim doi, Digi Comunicațion NV se va delista de la bursă. Prea multă transparență la un trust unde nu vezi decorul de epoleți strică. Din păcate, investitorii Digi n-au înțeles acest lucru în urmă cu un an și ceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu