Pages

joi, 8 martie 2018

Cum a evoluat PIB-ul pe cap de locuitor de la nivelul regiunilor statelor ex-comuniste din UE între 2007 și 2016

Topul regiunilor din statele comunitare ex-comuniste după PIB-ul pe cap de locuitor
   Niciuna din țările ex-comuniste ce-au aderat la UE din 2004 încoace nu atingea acum doi ani 70% din media PIB-ului pe cap de locuitor în prețuri curente de la nivelul UE (29,2 mii euro). 

   Noi (8,6 mii euro) și vecinii bulgari (6,8 mii euro) aveam cele mai reduse valori ale PIB-ului pe locuitor în prețuri curente din UE și, implicit, din fostele state comuniste comunitare
   Dintre cele 11 state ex-comuniste din UE, acum doi ani, cel mai mare PIB pe locuitor în prețuri curente se înregistra în Slovenia (19,6 mii euro), Cehia (16,7 mii euro) și Estonia (16 mii euro - vezi datele din imaginea 1).

   Dacă ne uităm pe ultimele date ale Eurostatului privind PIB-ul pe cap de locuitor la puterea de cumpărare standard din UE (PPS), 5 dintre cele 11 state ex-comuniste comunitare (Cehia, Slovacia, Slovenia, Estonia și Lituania) depășeau 70% din media UE în anul 2016. România se situa la nivelul de 58% (vezi datele din imaginea 2), fiind foarte probabil ca anul trecut să fi atins pragul de 60%.

Cum a evoluat PIB-ul pe cap de locuitor de la nivelul regiunilor statelor ex-comuniste din UE între 2007 și 2016   Diferența între PIB-ul în prețuri curente și cel la paritatea de cumpărare e dată de nivelul prețurilor
   România, de exemplu, avea în 2016 un PIB pe locuitor în prețuri curente de 8,6 mii euro (30% din media UE), dar pentru că nivelul prețurilor de la noi e mai scăzut față de media UE (52,3% în 2016), PIB-ul pe locuitor PPS era de 17 mii euro, adică 58% din media UE
   Așa se face că, în unele țări cu un PIB pe locuitor în prețuri curente mai ridicat decât altele, cum ar fi Slovenia față de Cehia, ierarhia în cazul PIB-ului pe locuitor PPS să fie inversată, pentru că nivelul prețurilor din Slovenia e mai ridicat decât în Cehia (vezi datele din imaginile 1 și 2).

   Care sunt cele mai bogate și sărace regiuni din statele UE ex-comuniste și cum au evoluat față de anul 2007?

   Acum doi ani, cele mai bogate regiuni de nivel 2 (NUTS 2) din cele 11 state foste comuniste ce-au aderat la UE din 2004 încoace erau Bratislava (PIB/locuitor în prețuri curente de 35,8 mii euro), Praga (34,7 mii euro) și Slovenia de Vest (Zahodna Slovenija - 23,4 mii euro). 
   București-Ilfov era pe locul patru, cu un PIB pe cap de locuitor în prețuri curente de 20,5 mii euro (vezi datele din imaginea 1), fiind în fața regiunilor Budapestei (Közép-Magyarország - 17,6 mii euro) și Varșoviei (Mazowieckie - 17,6 mii euro).

   Totuși, trebuie spus că, în cazul regiunilor Budapestei și a Varșoviei, ponderea populației din afara capitalei în totalul regiunii e mai mare decât cea din cazul Ilfovului în regiunea București-Ilfov. Aceeași e situația și în cazul regiunii Sloveniei de Vest. Regiunile Bratislavei și Pragăi se limitează la orașele respective, fără zone adiacente.

   În 2007, București-Ilfov (14,3 mii euro) era în urma regiunii Budapestei (16,9 mii euro) și puțin în fața regiunii Varșoviei (12,8 mii euro) în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor în prețuri curente.

   Cele mai sărace regiuni în 2016 după PIB-ul pe locuitor în prețuri curente erau patru regiuni din Bulgaria și regiunea noastră de Nord-Est (5,3 mii euro - vezi tabelul din imaginea 1).
   În 2007, cele mai sărace cinci regiuni din cele 11 state ex-comuniste erau toate din Bulgaria, PIB-ul pe cap de locuitor în prețuri curente din regiunea noastră de Nord-Est (3,9 mii euro) fiind peste cel înregistrat în toate regiunile Bulgariei, cu excepția regiunii capitalei Sofia (Yugozapaden -7,1 mii euro).

   În prețuri comparabile (PPS), regiunea capitalei noastre era în anul 2016 pe locul trei dintre toate regiunile de nivel 2 din statele ex-comuniste comunitareTot regiunile Bratislavei și Pragăi sunt pe primele poziții, cu un PIB pe locuitor PPS echivalent cu 184%, respectiv 182% din media UE (vezi tabelul din imaginea 2). 
   București-Ilfov, cu un PIB pe cap de locuitor de 40,4 mii euro PPS (139% din media UE), devansa clar regiunile din care fac parte capitalele Varșovia (109% din media UE) și Budapesta (102%).

   În 2007, regiunea București-Ilfov era pe locul patru în privința PIB-ului pe cap de locuitor PPS (26,5 mii euro PPS; 101% din media UE), fiind devansată de regiunile Pragăi (179% din media UE), Bratislavei (158%) și Sloveniei de Vest (107% - vezi datele din imaginea 2).

   Patru regiuni din Bulgaria și regiunea de Nord-Est (36% din media UE) de la noi erau cele mai sărace regiuni din statele foste comuniste din UE după PIB-ul pe cap de locuitor în prețuri comparabile din anul 2016. 
   În anul 2007, între cele mai sărace cinci regiuni din cele 11 state ex-comuniste intrau trei regiuni din Bulgaria și două de la noi, adică regiunea Sud-Vest Oltenia și regiunea de Nord-Est (vezi datele din imaginea 2).

   Datele Eurostat ne arată că, între regiunile țărilor ce au avut timp de câteva decenii parte de regimuri comuniste, mai mult sau mai puțin deschise, suntem și printre primii, cu regiunea București-Ilfov, și printre ultimii, cu regiunea de Nord-Est. Pentru că în afară de capitală, celelalte regiuni ale noastre sunt mult mai rămase în urmă, per ansamblu, stăm mai prost decât majoritatea statelor ex-comuniste. E probabil ca în viitorul apropiat să depășim Croația ca PIB pe cap de locuitor în prețuri comparabile, și cam atât, pentru că în următorii cinci ani nu prea avem șanse să mai ajungem pe nimeni din urmă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu