Pages

duminică, 12 martie 2017

Să le plângem de milă patronilor ce dau faliment din cauza majorării salariului minim?

Majorarea salariului minim din România
   De câteva zile asistăm la o sarabandă de bocete la adresa „întreprinzătorilor” ce dau faliment la prima fluctuație a salariului minim pe economie. O firmă engleză și-a închis fabrica de la Urziceni, un patron de prin zona Olteniei pune lacătul pe ușă. 

   Dacă te uiți pe Digi 24 sau dai din greșeală pe acest post, ca majoritatea oamenilor, ai impresia că economia României e pe marginea prăpastiei și, din spate, nemilos, înaintează spre ea salariul minim, ca valul de pământ din satul ăla din Galați. Un băiat care face emisiuni economice la acest post ne explică savant cum vor da faliment întreprinzătorii din cauza nesăbuinței guvernului de a majora penultimul salariu minim din UE până la nivelul de ... penultim salariu minim din UE. Ceva mai târziu, la câteva ore, probabil din lipsă de idei, tot pe același post, o prezentatoare meteo polivalentă, care face și ea tot o emisiune economică cu aceleași materiale, ne recită mecanic din prompter, de zici că-i Esca, aceeași melodie. La jurnalul de știri, o adormită diafană măcăne afectat și ea aceași știre. E sfârșitul ordinii mondiale, cel în care sluga se mulțumește cu puțin.

   Gata, știu unde se ascunde Zoltan Teszari (cică „patronul” lui Digi)! Face naveta între Urziceni și fabrica aia din Oltenia, trăgând în realitate schimburi de 12 ore, dar doar de 8 sau 6 ore pe ștatul de plată, pentru un salariu minim încă nemajorat și face pe el de frică că va rămâne fără job. Care patron? Care Teszari? E doar SRI. Cei care nu mai puteau de doleanțele poporului de oameni frumoși din Piața Victoriei, nestipendiați cu salariul minim pe economie, s-au reorientat. Acum îi doare doar de costurile cu forța de muncă ale întreprinzătorilor din industria de lohn. Bănuiesc că publicul acestui canal de știri e format numai din întreprinzători de lohn, altfel nu se explică audiențele, dar și ardoarea prompteriștilor postului de a se face putători de cuvânt ai acestora. Jenant.

   Câteva reguli de bun simț pentru un întreprinzător, fie el și din lohn, ar suna cam așa:

1. Dacă nu suporți o creștere a salariului minim pe economie, atunci apucă-te de altceva.

2. Dacă o fluctuație de salariu minim te scoate din piață, ieși din ea, pentru că fluctuații ale prețului energiei electrice, ale chiriilor, ale prețului de transport, etc., sigur te vor băga la închisoarea datornicilor.

3. Dacă nu reușești să fii competitiv pe o piață a forței de muncă cu salariul minim aflat pe penultimul loc în UE, atunci mută-te în Bulgaria (ei au salarii mai mici) sau în afara spațiului comunitar. Am o știre nașpa pentru tine! Pe termen mediu și lung se pare că salariile vor continua să crească.

   Toată discuția despre mărirea salariilor din România se limitează la salariul minim și la salariile din sistemul bugetar. Avem peste 1,5 milioane de salariați cu leafă minimă și vreo 1,2 milioane de bugetari. Împreună, cele două categorii fac peste o treime din forța de muncă angajată din România, pentru că, surpriză, mulți bugetari sunt plătiți și ei cu salariul minim. Abordarea unor idioți din presă e să le zică cât e ziua de lungă celor două categorii că nu sunt buni de nimic, că nu merită mai mult și că trebuie să se mulțumească cu puținul pe care-l au. 

   Audiențele lor au un zero în față, urmat de o virgulă. Nu prea se întreabă de ce e așa, pentru că ei nu sunt plătiți în funcție de audiențe, ci în funcție de ordinele pe unitate. Azi e cu micul întreprinzător, mâine reapar oamenii frumoși, poimâne niciun cuvințel despre ce-au mai făcut serviciile, și tot așa până la leafă. În ziua de salariu simt cum le pompează în vene productivitatea, corporațiile și spiritul de întreprinzător. Huoo, bă, asistaților! La muncă, bă, pe salariu minim, nu la întins mâna, pe salariu de corporatist!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu