Pages

miercuri, 25 noiembrie 2015

Rușii joacă șah și americanii - McDonald`s

Putin devine, pe zi ce trece, tot mai simpatic
   Asta spuneam acum un an și opt luni (vezi aici) și asta e valabil și astăzi. Doar că, la festinul McDonald`s-ului s-au alăturat, între timp, wurst-ul nemțesc, muștarul franțuzesc și rahatul turcesc. Imaginați-vă rezultatul final al acestui ghiveci.

   Cine mai zice ceva de Ucraina? Nimeni. Ucrainienii s-au apucat acum câteva zile să le tragă căciula pe ochi celor din Crimeea, răsturnând doi stâlpi de înaltă tensiune, doar așa, ca să atragă atenția și ei că mai există. Rușii au anunțat că nu le mai dau gaz și cărbuni. Europenii n-au auzit și n-au văzut nimic. Baba senilă de la Berlin se ascunde încă după gafa cu imigranții. Penibilul de la Elysee caută aliați în războiul cu suburbiile Parisului. Belgienii umblă cu glonț pe țeavă să execute Statul Islamic din cartierele Bruxelles-ului. Colac peste pupăză, Nea Shaorma de la Ankara trage cu tunul în Suhoiurile rusești. Suhoiul cade și NATO e convocat de urgență. Shaorma iese în conferință și amenință Rusia să nu se pună cu el. Prea mult Suleiman strică. Iese și Putin și ne spune că rahatul turcesc miroase și că Nea Shaorma moare de ciudă că nu mai are petrol moca de la islamiști.
   Cam așa a arătat tabloul geopolitic din ultimile zile. De la anexarea Crimeii, Europa și SUA au impus sancțiuni Moscovei. Moscova și-a văzut în continuare de-ale ei. Ucraina a realizat că UE și SUA sunt două concepții abstracte atunci când ești vecin cu Rusia.
   ISIS a devenit într-un an și ceva un fel de tumoră atacată din toate părțile, ce devine tot mai bogată și mai puternică, conform zicalei ce nu vrea să te doboare, te face mai puternic.
   Prin septembrie, o babă senilă iese la declarații și cheamă tot Orientul Mijlociu și Africa la ea acasă. După ce realizează că Orientul e pe drum și Africa  înoată prin Mediterana și nu se opresc, le cere statelor UE să împartă între ei Orientul și Africa. De data asta, Orientul și Africa nu se mai împart la ele acasă ca-n vremurile coloniale, ci în estul Europei.
   Rusia atacă rafinăriile ISIS și pe cei din opoziția, așa-zis democratică, ce luptă împotriva regimului Bashar.Totuși, cât de democratic poți fi cu un kalașnikov în mână, în Orientul Mijlociu? Toată lumea se oftică pe Rusia, mai ales pentru rafinării.
   Franța e atacată de proprii cetățeni și de vecinii din Belgia. Idiotul de la Elysee, în loc să-și dea demisia pentru că e un bou incompetent, îi pune pe francezi să stea închiși în case, în timp ce el pleacă să caute camarazi de arme în lupta cu ISIS-ul vinovat că ghetourile Parisului colcăie de extremism, sărăcie și jemanfisism din partea statului.
   Turcii se dau cocoși și doboară un Suhoi ce le violase timp de vreo trei secunde spațiul aerian. Vitejia kebabului spahiu durează puțin, câteva ore, după care dă fuga la aliați, ca să se asigure că are spate.
   Tragem linie și adunăm. Avem o Uniune Europeană invadată de Orientul Mijlociu, de Africa și ce-a mai rămas din lumea a treia. Avem clowni pe post de lideri europeni, ce văd ca unică soluție circulația cu pașaportul între baie și bucătărie. Avem o Americă slabă, condusă de un orator gârbovit de premiul Nobel pentru Pace. Avem o Rusie în ascensiune, cu un lider dur, dar care, măcar, știe ce vrea, în vreme ce restul păcălicilor execută o mișcare browniană. La final, adunarea ne dă o turmă de oi și un lup. Gici, cine-i lupul?!



2 comentarii:

  1. Un excelent "rezumat" al situatiei geopolitice. Este cinic, amuzant si realist.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos scris din pacate asta e si parerea mea .
    Ma uitam ieri la declaratiile lui Hollande, te ia cu rasul numai cand il auzi cum se agita ca un cocosel .

    RăspundețiȘtergere