Pages

marți, 24 noiembrie 2015

În ce județe au tinerii mai mult curaj să pornească o afacere

În ce județe au tinerii mai mult curaj să pornească o afacere
  În septembrie anul curent, conform Oficiului Național al Registrului Comerțului, în România erau peste 769 de mii de firme și peste 405 mii de PFA-uri, II-uri și IF-uri. În total, cele două mari categorii, generic numite firme și PFA-uri, însumau peste 1,174 milioane persoane juridice active, cu 1,181  milioane asociați/acționari ai firmelor și 437 mii de membri sau titulari ai PFA/II/IF. România avea, așadar, circa 1,618 milioane de antreprenori (vezi tabelul din imagine). 

   Unde sunt cei mai mulți antreprenori?

   Bucureștiul, așa cum era și normal, dat fiind dimensiunile sale, are cei mai mulți antreprenori. Cele peste 185 de mii de firme și peste 32 de mii de PFA-uri sunt rezultatul antreprenorial a peste 320 de mii de asociați, acționari, membri sau titulari. Pe locul doi urmează Clujul, cu peste 79 de mii de antreprenori (din care 61 de mii sunt acționari/asociați în companii - vezi tabelul din imagine). Pe locul trei se află Timișul, cu peste 69 de mii de antreprenori. Pe ultimile locuri se situează județele Covasna, Ialomița și Giurgiu, cu 13,4 mii, 12,7 mii, respectiv 12,4 mii de antreprenori.

   Ce județe au cele mai mari procente de tineri antreprenori?

   Giurgiul, Gorjul, Ilfovul, Iașul și Doljul sunt județele ce conduc în topul procentelor deținute de tineri în totalul antreprenorilor acționari sau asociați în firme. Prin tineri, înțelegem persoanele de sub 29 de ani. La nivel național, 10,39% din asociații/acționarii firmelor sunt mai tineri de 29 de ani. Cele cinci județe fruntașe au procente ale tinerilor antreprenori de peste 12%  din totalul antreprenorilor. La polul opus se află juețe precum Sibiu, Brăila, Brașov, Covasna și Harghita, cu procente ale tinerilor întreprinzători cuprinse între 9,1% și 6,2% (vezi datele din imagine). Harta tinerilor antreprenori acționari sau asociați în diverse firme ne arată o distribuția a procentelor mai mari în județele de graniță, cu excepția județelor de pe granița de vest, și o concentrare a procentelor mai mici în centrul țării (vezi harta din imagine).
   Un procent mai mare decât cel al tinerilor acționari/asociați în firme este deținut de tinerii membri/titulari ai  PFA-urilor, întreprinderilor individuale și a celor familiale. La nivel național, procentul deținut de tinerii de sub 29 de ani este de 15,44% din totalul membrilor și titularilor. Județele cu cele mai mari procente sunt Gorj, Sălaj și Bihor. La polul opus, cu procentele cele mai mici, se află București, Neamț și Brăila (vezi datele din imagine). Harta tinerilor antreprenori membri sau titulari ai PFA/II/IF ne arată o concentrare a județelor cu procente  mici în zona centrală a țării. Deși concentrarea e mai slabă decât în cazul asociaților și acționarilor de firme, ea este evidentă. 

   Cele două hărți ne arată un centru al țării mai conservator, în care tinerii participă într-un procent mai mic la masa antreprenorilor. Antreprenoriatul, în județele din centrul țării, pare mai mult o ocupație a persoanelor marture. 
   La nivel general, există o concentrare a antreprenorilor acționari/asociați în firme în capitală și județele bogate precum Clujul, Timișul, Constanța și Ilfovul. Aici se concentrează peste 42% din numărul total de antreprenori asociați în firme. Fenomenul de concentrare în cazul antreprenorilor membrii sau titulari ai PFA-urilor nu există, cele patru județe, plus capitala, deținând doar 19,2% din totalul acestui tip de antreprenoriat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu