Pages

miercuri, 15 iulie 2015

Topul județelor după averea populației

Cum arată averea românilor la nivel de judete  Pentru a cuantifica averea populației, am luat în calcul trei indicatori: economiile nete pe cap de locuitor, numărul de autoturisme la mia de locuitori și suprafața locuibilă pe cap de locuitor (vezi tabelul din imagine). În funcție de acești trei indicatori, aferenți anului 2014, au rezultat trei topuri. Media locurilor obținute în aceste topuri ne oferă o imagine orientativă a bunăstării locuitorilor dintr-un județ.
Calculele s-au făcut raportându-se numărul de autoturisme, economiile nete și suprafața totală locuibilă la populația după domiciliu, al cărei număr este mai mare decât cel al populației rezidente. Mai trebuie spus că BNR-ul raportează situațiile creditelor și depozitelor cumulat în București și Ilfov. Din acest motiv, cele două teritorii administrative sunt luate împreună și în cadrul celorlalți indicatori.
   La sfârșitul anului trecut, economiile nete ale populației, rezultate din diferența între depozite și credite, în lei și valută, erau de 36,7 mld. lei. În două județe, Mehedinți și Iași, economiile nete erau negative, adică creditele acordate populației depășeau valoarea depozitelor. Raportând economiile nete la populația după domiciliu, rezultă că bucureștenii (aici intrând și ilfovenii), harghitenii, clujenii, nemțenii și prahovenii sunt cei mai economi dintre români (vezi tabelul din imagine). La polul opus, cei mai risipitori români erau, la sfârșitul lui 2014, ieșenii (- 270 lei), mehedințenii (- 139 lei), giurgiuvenii (73 lei), botoșănenii (265 lei) și tulcenii (482 lei). Ieșenii și mehedințenii sunt datori în medie cu 270 lei, respectiv 139 lei.
   În funcție de numărul de autoturisme la mia de locuitori, bucureștenii și ilfovenii (luați împreună) stau cel mai bine, cu 410 autoturisme la mia de locuitori, aproape dublă față de media națională, de 220 autoturisme la mia de locuitori. La sfârșitul anului trecut, parcul național de autoturisme număra 4,9 milioane de autoturisme. După București-Ilfov, urmează în top locuitorii din Cluj (265 autoturisme la mia de locuitori), Timiș (264 autoturisme la mia de locuitori), Argeș (244 autoturisme la mia de locuitori) și Arad (243 autoturisme la mia de locuitori). În coada topului se află Vaslui, Botoșani, Călărași, Teleorman și Iași (vezi tabelul din imagine).
   Topul județelor după suprafața locuibilă pe cap de locuitor e condus de județul Cluj (21,98 m), urmat de Timiș (21,63 m), Arad (21,27 m), București-Ilfov (20,52 m) și Caraș-Severin (20,02 m). La nivel național,  unui locuitor îi revin 18,71 metri pătrați locuibili (vezi tabelul din imagine). În coada topului se află Vaslui (14,57 m), Brăila (15,17 m), Iași (15,50 m), Călărași (16 m) și Botoșani (16,19 m).
   În funcție de cele trei topuri, media locurilor obținută de județe ne indică unde se află judelele cu populație bogată și cele cu o populație săracă. Nu e o imagine fidelă până la ultima virgulă, dar, în urma citirii datelor din tabel, îți poți face o părere despre bunăstarea populației dintr-o zonă. Mai multe județe au obținut același punctaj, iar ordonarea s-a făcut în funcție de suprafața locuibilă pe cap de locuitor. Pe locurile întâi și doi, la egalitate de puncte, dar departajate de suprafața locuibilă, sunt Clujul și București-Ilfovul. Pe locul trei se află Brașovul, urmat de județele Arad și Prahova. Pe ultimul loc în topul bunăstării, conform indicatorilor aleși, este județul Iași. Imaginați-vă cum ar arăta acest județ fără orașul Iași! Botoșani și Vaslui sunt ocupantele locurilor penultim și antepenultim din top (vezi datele din tabel). 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu