Pages

vineri, 3 iunie 2022

Moldova nu mai e cea mai săracă regiune din UE

Cum stau regiunile românești între celelalte regiune UE în privința PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare
   Regiunea Nord-Est, ce se suprapune pe 6 din cele 8 județe ale Moldovei de la noi, a iesit în 2020 din zona ultimelor cinci cele mai sărace regiuni ale UE,  dacă e să ne luăm după PIB-ul pe cap de locuitor calculat la puterea de cumpărare standard din UE.
   Cu un PIB pe cap de locuitor la puterea de cumpărare standard echivalent cu 46% din media UE, regiunea noastră de Nord-Est a surclasat în anul 2020 cinci din cele șase regiuni de nivel 2 (NUTS 2) din Bulgaria, doar regiunea capitalei Sofia (Yugozapaden) situându-se peste regiunea noastră (PIB pe cap de locuitor la paritate echivalent cu 92% din media UE). Asta reiese din ultimele date publicate săptămâna aceasta de Eurostat. De asemenea, conform acelorași date, regiunea noastră mai surclasa trei regiuni din Grecia și era la egalitate cu o regiune elenă, Dytiki Ellada. Dacă e să continuăm comparația, atunci Moldova nostră era și peste departamentul de peste mări Mayotte al Franței (PIB pe locuitor la paritate echivalent cu 30% din media UE) și la egalitate cu departamentul Guyane.

   Datele Eurostat publicate săptămâna aceasta (acceseaza datele aici) sunt destul de sumare față de acum doi ani. Și anul trecut Eurostatul a optat pentru o prezentare sumară a situației PIB-ului regional la nivel comunitar (accesează aici datele din 2021), spre deosebire de perioada anterioară când prezentarea PIB-ului regional comunitar era mult mai detaliată (accesează aici prezentarea din 2020). Pentru a accesa date mai în detaliu decât cele din prezentarea de Eurostat trebuie să urmezi linkul către tabelele din baza de date Eurostat, link unde poți să optezi pentru mai mulți indicatori ai PIB-ului regional comunitar, cum ar fi PIB-ul regional pe cap de locuitor în prețuri curente și în prețuri comparabile, PIB-ul total regional în prețuri curente și comparabile, PIB-ul pe cap de locuitor în prețuri curente și comparabile raportat la media UE (accesează linkul aici).

   Tot din prezentarea Eurostat aferentă anului 2020, aflăm că regiunea capitalei noastre (București-Ilfov) se situa la un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor la puterea de cumpărare standard din UE, adică la paritatea de cumpărare, echivalent cu 164% din media UE. Din acest punct de vedere capitala noastră depășea regiunile altor capitale estice precum Budapesta (153% din media UE), Sofia (92%), Atena (84%), dar și regiuni ale unor capitale vestice precum Roma (109%), Madrid (114%), Berlin (128%).
   Nicio o regiune din România nu se afla măcar la jumătate din nivelul atins de regiunea capitalei noastre. Următoarea regiune din România după capitală, conform datelor Eurostat, era regiunea Vest, cu un PIB pe cap de locuitor în prețuri comparabile echivalent cu 74% din media UE. În ordine descrescătoare urmau regiunile Nord-Vest și Centru, cu un PIB pe locuitor echivalent cu 67% din media UE, regiunea Sud-Est (58% din media UE), regiunea Sud-Vest Oltenia (56%), Sud-Muntenia (55%), iar pe ultimul loc între regiunile românești era regiunea Nord-Est (46% - accesează datele aici).

   Cele mai bogate regiuni ale UE în anul 2020, dacă e să ne ghidăm după acest indicator, erau regiunea Sudului Irlandei, cu un PIB pe locuitor la paritatea de cumpărare echivalent cu 276% din media UE, urmată de Luxemburg, luat per total ca regiune de nivel 2 (NUTS 2), cu un PIB pe locuitor echivalent cu 263% din media UE, iar podiumul era completat de reginea Pragăi, cu un PIB pe locuitor echivalent cu 202% din media UE (accesează datele aici).

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu