Pages

joi, 17 februarie 2022

Am intrat deja în recesiune și puțini au curajul s-o spună

România e deja în recesiune economică
    Ultimele date de la INS, publicate ieri, ne arată că economia României, atât de bulversată în ultimii doi ani de restricțiile fără noimă, a intrat în recesiune (vezi aici comunicatul INS).
   Sigur, unii „specialiști” în lins dosuri guvernamentale pe partea economică vor spune că e prea devreme să ne pronunțăm, că e nevoie de două trimestre consecutive de scădere economică ca să putem spune că suntem în recesiune tehnică, bla-bla-uri de genul ăsta. Acești atârnători nu diferă cu mult de „specialiștii” ce de doi ani ne salvează de covid prin vaccinuri miraculoase și închiderea economiei pe timpul nopții. Ambele specii au fost și sunt sponsorizate din greu de banii guvernamentali, adică de fiecare dintre noi, pentru că guvernanții nu dau din banii lor.

   De ce spun că am intrat în recesiune economică fără să am la îndemână datele PIB-ului din trimestrul acesta, date ce vor fi făcute publice de INS abia prin luna mai? 

   În primul rând, pentru că sfârșitul de an 2021, adică ultimul trimestru al anului, cel cu scădere economică, arată deja mult mai bine decât primul trimestru de anul acesta. Chiar dacă am avut restricții prin octombrie și noiembrie, perioada a fost mai scurtă decât în trimestrul acesta, iar creșterile de prețuri la utilități încă nu-și arătaseră adevărata amplitudine. Acum avem restrictii de aproape două luni și vom ajunge la trei, creșteri de prețuri fără precedent în ultimul deceniu și un sentiment predominant de pesimism în economie. Dacă adăugăm faptul că în trimestrul trei al anului trecut creșterea de 0,1% față de trimestrul doi e în marja de eroare, e foarte probabil ca deja să fi intrat în recesiune de anul trecut. Deci oricum ai da-o recesiune scrie pe noi.

   Revenind la sentimentul de pesimism, acest sentiment e întreținut de principalele canale de știri prin prezentarea din oră în oră situației din Ucraina. Lupta cu covidul a fost înlocuită de conflictul Rusia-Ucraina. „Specialiștii” covid au fost înlocuiți, cu exepția lui Radu Tudor și a lui Arafat, de „specialiștii” în conflicte ruso-ucrainiene. Dacă în era covid ni se prezentau până la suprasaturație scenariile cu numărul de cazuri covid estimate pentru următorul val, acum aflăm zilnic data „exactă” a invadării Ucrainei. Ieri trebuia să asistăm la invazie, dar specialiștii, întocmai ca la predictiile covid, au mutat ținta. Arafat, din specialist în pandemie, s-a transformat în specialist în refugiați. În toata această brambureală mediatică nimeni nu acționează decisiv să pună capăt speculanților din sectorul utilităților. În aceste condiții nu-i de mirare că nimeni nu-și face mari planuri pentru anul acesta în materie de investiții, toată lumea vrea să supraviețuiască valului de scumpiri.

   Avem o economie în derivă în care partidele de la putere se ceartă pe măsurile de stăvilire a prețurilor, dar nu fac nimic concret, avem o economie în care ora de stingere e dată de doi ani încoace de un repetent la medicină și avem un premier habarnist ce nu înțelege nimic din tot ce se întâmplă pentru că nu prea e echipat să înțeleagă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu