Pages

joi, 14 octombrie 2021

În ce țări și capitale europene sunt cele mai multe autoturisme la mia de locuitori

Topul statelor și capitalelor europene după numărul de autoturisme la mia de locuitori
    În anul 2019, conform datelor Eurostat, regiunea București-Ilfov era pe locul șase între regiunile capitalelor comunitare în privința numărului de autoturisme la mia de locuitori (577 autoturisme). Datele pentru anul trecut ale Eurostat nu sunt încă disponibile, dar ne putem face o părere despre poziționarea capitalei noastre în rândul celorlalte capitale după datele de acum doi ani.
   La nivel de state UE, România era în coada clasamentului în privința numărului de autoturisme la mia de locuitori (357 - vezi tabelul din imagine), cu toate că la nivel de capitale stăteam ceva mai bine. Da, suntem pe ultimul loc în UE în privința autoturismelor la mia de locuitori, chiar și vecinii de la sud de Dunăre ne depășeau în această privință (407 autoturisme). Singurele state comunitare ce se mai situau sub pragul de 400 de autoturisme la mia de locuitori în 2019 erau Letonia (381 autoturisme) și Ungaria (390 autoturisme). Privind acest clasament, am putea spune ca suntem săraci, dar măcar ecologiști, doar că peste 73% din parcul nostru de autoturisme are o vechime mai mare de 12 ani, conform datelor de anul acesta ale Direcției Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor (vezi aici).

   În regiunea București-Ilfov existau acum doi ani 1,339 milioane de autoturisme, conform datelor Eurostat. În 2020, conform datelor Direcției Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor, parcul de autoturisme din această regiune ajunsese la 1.388 milioane (vezi aici datele). Anul trecut regiunea capitalei s-a apropiat de pragul de 600 de autoturisme la mia de locuitori, cifra ajungând la 598 de autoturisme. Pe componentele regiunii, știm că în București existau 656 autoturisme la mia de locuitori, în timp ce în Ilfov cifra era de doar 378 de autoturisme la mia e locuitori (vezi aici).

   La nivelul celorlalte regiuni ale capitalelor comunitare de nivel 2 (NUTS 2), cele mai multe autoturisme la mia de locuitori se înregistrau în 2019 în regiunea Atenei (Attiki), regiunea capitalei Greciei având un număr de 800 de autoturisme la mia de locuitori. Pe locul doi se afla regiunea Varșoviei (Warszawski stoleczny), cu un număr de 729 autoturisme la mia de locuitori. Podiumul era completat de regiunea Pragăi (Praha), capitala Cehiei înregistrând acum doi ani un număr de 715 autoturisme la mia de locuitori (vezi tabelul din imagine).
   Înaintea regiunii capitalei noastre (577 autoturisme la mia de locuitori) se mai situau regiunile Lazio (Roma - 663 autoturisme) și Bratislava (Bratislavský kraj - 653 autoturisme). 
   Dintre statele comunitare de mici dimensiuni, cele mai mari valori ale numărului de autoturisme la mia de locuitori se înregistrau în Luxemburg (681 autoturisme), Cipru (645) și Estonia (598). Trebuie menționat faptul că nu știm nimic despre regiunea Lisabonei, statistica Eurostat neoferind date în acest sens.

   Cele mai puține autoturisme la mia de locuitori se înregistrau în 2019 în regiunile Budapesta (391 autoturisme), Viena (374) și Berlin (330). Dacă ținem cont de datele din 2018 ale Londrei, regiune de nivel 1 - NUTS 1 (cele din 2019 nu sunt disponibile), atunci și capitala Marii Britanii intra în topul regiunilor cu cele mai puține autoturisme la mia de locuitori (295 - vezi tabelul din imagine).

   La nivel de state comunitare, cele mai multe autoturisme la mia de locuitori se înregistrau în urmă cu doi ani în Luxemburg (681 autoturisme), Italia (663), Finlanda (645), Cipru (645) și Polonia (642 -  vezi tabelul din imagine). România, așa cum am menționat anterior, era pe ultimul loc în UE, cu un număr de 357 de autoturisme la mia de locuitori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu