Pages

joi, 9 septembrie 2021

Cum arată topul celor mai bogate comune din țară

Topul celor mai bogate comune din țară după veniturile din 2020
   Conform datelor Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, anul trecut, veniturile totale la bugetele comunelor din România au atins valoarea de 24,74 miliarde de lei, în creștere față de anul anterior când s-au ridicat la valoarea de 21,85 miliarde lei.
   Din datele direcției sus-amintite a rezultat că cea mai bogată comună din România după veniturile totale la buget din 2020 e ChiajnaVeniturile totale la bugetul primăriei acestei comune a fost de 74,95 milioane lei (vezi tabelul din imagine). Aceeași comună s-a situat pe primul loc pe țară după veniturile la buget și în anii 2017, 2018 și 2019, dar veniturile din 2019 au fost mai mari față de cele de anul trecut (79,28 mil. lei în 2019, 71,2 mil. lei și 68,10 mil. lei 2018 și 2017).

   Cum arată topul celor mai bogate comune din țară?

   După Chiajna, comuna cu cele mai mari venituri din 2020, în topul celor mai bogate primării comunale urmează Primăria Florești din județul Cluj, cu venituri totale de 72,71 milioane de lei încasate pe parcursul anului trecut, în creștere față de anul 2019 când au înregistrat valoarea de 64,53 mil. lei.
   Podiumul celor mai bogate comune din 2020 e completat de comuna Dumbrăvița din județul Timiș, cu venituri totale la bugetul primăriei de 59,11 milioane lei, de asemenea în creștere față de anul anterior (45,70 mil. lei). 

    Trebuie precizat faptul că datele comunelor județui Timiș din statistica Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale sunt decalate cu o poziție. Doar după consultarea execuțiilor bugetare de la nivel de comune am putut stabili care sunt cifrele reale ale veniturilor. De exemplu, datele comunei Dumbrăvița erau trecute în dreptul comunei Dumbrava, astfel, comuna Dumbrava ajungea să aibă venituri, conform statisticii decalate, de vreo nouă ori mai mari decât în anul anterior. Aceeași situație era și în cazul altor comune precum Ghiroda și Ghilad.

   Pe locul patru în topul primăriilor după veniturile din 2020 se află Primăria Miroslava din județul Iași (49,19 mil. lei), iar pe locul cinci se află Primăria Ghiroda din județul Timiș (48,88 mil. lei - vezi tabelul din imagine).

   În top 10 cele mai bogate primării rurale mai intră primăriile comunelor Brănesti  din județul Ilfov (47,13 mil. lei), Sânmartin (46,37 mil. lei) din județul Bihor, Dragomirești (41,47 mil. lei) din Ilfov, Cristian din Brașov (40,58 mil. lei) și Corbeanca din Ilfov (40,37 mil. lei - vezi tabelul din imagine).

    Am selectat datele pentru cele mai bogate primării după veniturile de anul trecut de la nivelul fiecărui județ. Cele mai sărace primării bogate de la nivel de județe sunt din județele Alba și Caraș-Severin și Ialomița, respectiv comunele Ciugud (14,74 mil. lei) și Berzovia (13,95 mil. lei - vezi tabelul din imagine).

   Datele de la nivelul comunelor ne arată că, anul trecut, din totalul veniturilor primăriilor comunale, doar 33% reprezentau veniturile proprii, iar în multe cazuri procentul scade sub 20%. O mare parte din veniturile proprii reprezintă cotele defalcate din impozitul pe venit. În condițiile reducerii impozitului pe venit operată în anii anteriori, veniturile totale ale acestor primării din ultimii ani au scăzut cu câteva puncte procentuale față de anii anteriori. În aceste condiții, putem spune că gradul de dependență al comunelor față de centru via consilii județene a crescut.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu