Pages

joi, 15 octombrie 2020

Cine ține în spate bugetul României?

Cât contribuie regiunile la bugetul României
   ANAF-ul nostru e unul dintre cele mai slabe fiscuri din spațiul comunitar, rezultatele acestei instituții ne  înlătură orice dubiu în această privință când analizăm veniturile bugetare colectate raportate la PIB (aproape 31% din PIB). În UE, doar Irlanda are un grad de colectare mai mic decât noi, dar în cazul Irlandei vorbim de o creștere accentuată a PIB-ului în ultimii cinci ani prin localizarea unor multinaționale pe teritoriu acestei țări, acestea fiind atrase de climatul fiscal favorabil.

   Anul trecut, ANAF-ul a colectat 271,6 miliarde de lei, conform raportului publicat pe site-ul acestei instituții. Totalul veniturilor la bugetul consolidat, conform Ministerului de Finanțe, a fost de 321,1 miliarde lei. Deci aproape 50 de miliarde de lei au provenit din alte surse decât de la ANAF (fonduri UE, împrumuturi, redevențe, etc.). 

   Câte taxe colecteză ANAF-ul la nivel regional?

   Din rapoartele pentru anul 2019 ale celor opt direcții regionale  ce se suprapun pe cele opt regiuni de dezvoltare (vezi datele din  imagine), a rezultat că, la nivel regionals-au încasat la termen 127,3 miliarde de lei
    Alte 113,2 miliarde de lei  au fost încasate la termen de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC). Această direcție colectează direct de la marile companii din economie. Deși cele mai multe mari companii sunt localizate în regiunea capitalei, acestea plătesc direct la DGAMC. La fel e și cazul în cazul marilor companii din restul țării. 
   Deci taxele colectate la nivel de regiuni provin de la companiile mijlocii, mici și persoanele fizice.
   Mai trebuie spus că între ceea ce a încasat la termen ANAF-ul de la nivel regional și de la DGAMC (240,5 mld. lei) și sumele declarate (277,9 mld. lei - vezi datele din imagine) e o diferență de peste 37 miliarde lei, sumă ce a fost colectată în mare parte până la întocmirea raportului pe parcursul anului curent, ajungându-se astfel la totalul de 271,6 miliarde lei.

   Rapoartele de la nivel regional ale direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice (DGRFP-uri) ne arată că cele mai mari sume s-au încasat la termen în regiunile București-Ilfov (46,3 mld. lei), Nord-Vest (15,3 mld. lei), Centru (13,6 mld. lei) și Sud-Muntenia (12,4 mld. lei - vezi datele din imagine).
  Cele mai mici sume s-au încasat la termen în regiunile Nord-Est (11,7 mld. lei), Sud-Est (10,9 mld. lei), Vest (10 mld. lei) și Sud-Vest Oltenia (7,1 mld. lei - vezi tabelul din imagine).

   Clasamentul regiunilor după sumele declarate de plată arată tot la fel ca si cel după sumele încasate la termen. Pe primul loc în acest top e tot regiunea capitalei (55,3 mld. lei), urmată de regiunea Nord-Vest (19 mld. lei), regiunea Centru (16,6 mld. lei) și regiunea Sud-Muntenia (15,1 mld. lei). Regiunile codașe sunt aceleași ca și în topul încasărilor la termen (vezi datele din imagine).
    Și la nivelui Direcției Generale a Marilor Contribuabili e o diferență semnificativă între încasările la termen (113,2 mld. lei) și sumele declarate (123,6 mld. lei) pe parcursul anului 2019.

   Datele ANAF pe anul trecut ne arată că 36% din veniturile încasate la termen sau declarate la nivel de regiuni provin din regiunea capitalei. Restul veniturilor se împart între cele șapte direcții regionale. Vorbim de venituri colectate de la companiile mijlocii, mici și de la persoanele fizice.
   Repet, marile companii nu intră în calcul, acestea fiind administrate direct de DGAMC. Totuși, cu titlu informativ, trebuie spus că din totalul de 2.717 de mari companii administrate de această direcție anul trecut, 1.107 aveau sediul în București, 189 în Ilfov, 118 în Argeș, 114 în Timiș, 101 în Brașov și 100 în Cluj (accesează aici împărțirea marilor companii pe județe).
   Dacă n-ar exista această direcție și toate taxele la nivel regional s-ar colecta în funcție de sediul principal al companiilor, atunci regiunea capitalei, ce deține aproape 47% din marile companii, ar contribui la buget cu cel puțin 50% din veniturile colectate de ANAF. Oricât de urâți de restul țării ar fi miticii, când vine vorba de contribuții la buget, ei țin în spate bugetul țării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu