Pages

joi, 29 octombrie 2020

Ce venituri a avut anul trecut Biserica Ortodoxă Română

   În 2019veniturile totale ale Bisericii Ortodoxe Româneadunate la nivelul patriarhiei, mitropoliilor, arhiepiscopiilor și episcopiilor s-au ridicat la valoarea de 542 milioane de lei.
 Datele din 2019, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice, sunt aferente asociațiilor non-profit administrate de eparhiile BOR (mitropolii, arhiepiscopii, episcopii). Suma veniturilor de anul trecut e cu 5,6% mai mică decât cea din anul anterior (573,7 milioane lei - vezi tabelul din imagine). Această situație e cauzată de faptul că trei eparhii (o arhiepiscopie și două episcopii) nu și-au făcut încă publice situațiile financiare din 2019. 
   În mentalul colectiv există imaginea că eparhiile BOR sunt câteodată mai eficiente ca ANAF-ul nostru. Nu e cazul și anul trecut, pentru că veniturile BOR, din datele existente până la acest moment, au scăzut cu față de anul anterior. Totuși, comparația nu e deloc măgulitoare pentru BOR, despre care se crede că e un exemplu de urmat atunci când vine vorba de atragere de resurse financiare, pentru că ANAF-ul nostru e cel mai neperformant Fisc din UE.
   Mai trebuie precizat faptul că, pe lângă cele 542 milioane , BOR-ul mai primește de la stat un procent cuprins între 80% și 85% din totalul sumelor cheltuite pentru cultele din RomâniaAsta înseamnă aproape 800 milioane de lei dacă ne raportăm la alocările Secretariatului de Stat pentru Culte din 2019 (959 mil. lei - accesează datele aici)
   Deci, din ceea ce se adună de către eparhii și din ceea ce primește de la statBOR administrează anual venituri de peste 1,3 miliarde de leisumă mai mare decât veniturile din 2019 ale primăriilor sectoarelor 1 și 3 (1,23 și 1,13 mld. lei în 2019 -  accesează aici veniturile principalelor primării din 2019), primării aflate în topul veniturilor administrațiilor locale din 2019. 

   Care sunt cele mai bogate eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române?

   Înainte de a începe topul, trebuie făcute câteva precizări. Veniturile adunate de asociațiile non-profit administrate de eparhiile BOR pot fi colectate la nivel de patriarhiemitropolie, arhiepiscopie și episcopieNu există o regulă de ierarhie și nu toate eparhiile dintr-o mitropolie administrează asociații non-profit sau înregistrează profituri în contul asociațiilor pe care le dețin. De exemplu, în Mitropolia Moldovei și Bucovinei veniturile sunt administrate de trei asociații: Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Episcopia Hușilor. Arhiepiscopia Iașilor și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților nu depun situații financiare independente, conform datelor MFP.

   Patriarhia Română - Administrația Patriarhală e asociația non-profit cu cele mai mari venituri încasate anul 2019 (114,3 milioane lei - vezi tabelul din imagine). Față de anul anterior, 2018veniturile acestei asociații au crescut cu 11,8 milioane lei.
   Pe locul doi se află asociația administrată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, cu venituri totale în 2019 de 104,8 milioane leiîn creștere cu 9,6 milioane lei față de anul 2018.
   Pe locul trei se află asociația administrată de Arhiepiscopia Bucureștilor, cu venituri de  66,4 milioane de lei în 2019, în scădere cu 0,9 milioane lei față de anul anterior (vezi tabelul din imagine).
   Locul patru e ocupat de asociația administrată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, cu venituri totale de 44,3milioane lei , cu o scădere mare de venituri față de anul anterior (61,4 mil. lei - vezi tabelul din imagine), scăderea fiind cea mai mare dintre eparhiile BOR.
   Locul cinci e ocupat de asociația administrată de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, cu venituri de 29,8 milioane lei în 2019.

   Clasamentul pe mitropolii (aici intrând și eparhiile din subordine) ne arată că cea mai bogată e Mitropolia Munteniei și Dobrogei (154 mil. lei). Dacă ținem cont că patriarhul e și mitropolit al Munteniei și Dobrogei, atunci suma poate crește cu cele 114,3 milioane de lei ale Administrației Patriarhale.
  Mitropolia Moldovei și Bucovinei e pe locul doi, cu venituri de 104,8 milioane lei, iar pe locul trei e Mitropolia Ardealului (60,4 mil. lei).

   Cu venituri anuale mai mari decât cele ale unui oraș mare, asta fără să punem la socoteală societățile comerciale pe care le deține și care sunt impozitate ca toate societățile comerciale (de exemplu Basilica Travel), Biserica Ortodoxă Română nu se poate plânge de lipsă de resurse, dar ceea ce se vrea a se impozita de către unii, adică veniturile administrate de asociațiile non-profit BOR, nu prea se poate, pentru că atunci ar trebui să impozitezi la fel toate asociațiile non-profit din țară.  

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu