Pages

luni, 14 octombrie 2019

Ce datorii, pierderi și profituri au avut televiziunile din România în 2018

Topurile televiziunilor după profiturile, datoriile totale și cifrele de afaceri din 201
   În 2018, principalele trusturi TV din România au avut profituri cumulate de aproape 333 milioane de lei, asta fără a lua în calcul și rezultatele financiare ale celor doi mari operatori de cablu (RCS&RDS și UPC), ce au în componență și stații TV.
     
   Față de anul 2017, când profiturile nete au fost de 788 milioane de lei, situația de anul trecut pare foarte proastă. Spun pare, pentru că, în realitate, cea mai mare parte din profitului net realizat de trusturile TV în 2017 a fost o consecință a infuziei de capital făcută de guvern în SRTV (584 mil. lei). Deci, dacă scoatem din calcul acest artificiu (în 2018 SRTV-ul „a reușit” să facă profit doar 2 mil. lei - vezi tabelul din imagine), atunci profiturile nete cumulate ale principalelor trusturi de televiziune din 2018 (excluzând cei doi mari cabliști) au fost mai mari decât în 2017.

   Cum arată topul trusturilor TV după profiturile și pierderile din 2018?


   Cel mai mare profit dintre trusturile de televiziune (256,5 mil. lei) l-a făcut PRO TV-ulDacă ne referim la restul trusturilor TVcel mai mare profit l-a obținut RCS&RDS (152,9 mil lei - vezi tabelul din imagine), dar compania care controlează Digi Communication NV desfășoară și alte activități în afară de cele de televiziune. RCS&RDSacționarul principal al Digi Communication NV, cea listată pe bursă cu mare tam-tam în urmă cu aproape trei ani de zile, a adus investitorilor doar pierdere de la listare încoace.
   Dacă ne raportăm la profitul făcut de trusturile TV clasice,  atunci, pe locul doi în topul profiturilor se află Antena TV Group, cu un profit net în 2018 de 62,7 milioane lei, în creștere față de cel realizat în anul anterior (28,6 mil. lei - accesează aici datele din 2017). Pe locul trei se află trustul Dogan Media (Kanal D), cu un profit net de 10,9 milioane lei.

   Cele mai mari pierderi le-a înregistrat anul trecut operatorul de cablu UPC (247,3 mil. lei). Din 2013 încoace acest operator de cablu a fost numai pe pierdere. În 2013 a înregistrat o pierdere netă de 258 milioane lei, în 2014 pierderea a fost de 207 milioane lei, iar în 2015 de 230 milioane lei, în 2016 de 277 milioane lei, iar în 2017 de 121 milioane lei. Mai departe în timp nu putem merge, pentru că datele MFP se opresc în 2013. Se pune întrebarea dacă acest operator a fost vreodată pe profit și, dacă nu, atunci mă întreb care e rostul existenței sale?
   Dintre trusturile TV clasicecea mai mare pierdere netă a fost înregistrată de PRIMA BROADCASTING GROUP (9 mil. lei - vezi tabelul din imagine). După Prima Tv urmează veșnica insolventă și, începând de anul acesta, proaspăt falimentara, Realitatea TV (7,3 mil.lei). Pierderi au mai înregistrat Ridzone Creative și RTV Satellite Net SRL, companii din spatele Romania TV (2,7 mil. lei și 0,07 mil. lei - vezi tabelul din imagine).

    Ce televiziuni au cele mai mari datorii?

   RCS&RDS și UPC, cei doi mari operatori de cablu, în a căror componență intră și stații TV, au cele mai mari datorii (5,44 mld. lei și 1,15 mld. lei - vezi tabelul din imagine). 
   Dintre trusturile TV clasicecele mai mari datorii le înregistra Pro TV-ul (369,2 mil. lei), Realitatea TV (323,9 mil. lei) și Antena Group (150 mil. lei - vezi tabelul din imagine). 

   Cum arată topul televiziunilor după cifrele de afaceri realizate în 2018?

   Dintre trusturile TV clasice, Pro TV-ul a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri netă în 2018 (790,5 mil. lei). Top 3 după cifra de afaceri netă e completat de Antena Group (370,3 mil. lei) și Dogan Media (144,6 mil. lei - vezi tabelul din imagine). Toate cele trei trusturi au înregistrat cifre de afaceri în creștere față de anul anterior (vezi aici).

   Datele situațiilor financiare depuse pe site-ul Ministerului de Finanțe ne arată un o piață a televiziunilor cel puțin ciudată. 
    Avem doi mari operatori de cablu privați care acumulează an de an datorii, dar care deschid tot mai multe posturi tv. Unul dintre cei doi mari operatori, UPC-ul, nu cred că a cunoscut vreodată în bilanțurile sale cuvântul profit. 
   În partea trusturilor tv clasice avem un SRTV supradimensionat ca număr de salariați care face doar datorii și e salvat de fiecare dată de guvern. Mai avem un faliment declarat după aproape opt ani de insolvență, Realitatea TV, care doar a acumulat datorii în fiecare an de insolvență. Restul televiziunilor încearcă să facă o afacere din televiziune și unora chiar le iese, în ciuda mediului concurențial grav viciat de intervenția sau neintervenția autorităților statului, după cum există interes politic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu