Pages

duminică, 18 noiembrie 2018

Cum au evoluat salariile din 1990 încoace în statele grupurilor Visegrad și MCV (noi și bulgarii)

   În 1990, pe baza datelor statistice de care dispunem, putem spune că noi, bulgarii și cele patru țări din viitorul Grup de la Visegrad (Ungaria, Cehia, Slovacia și Poloniaeram aproape la fel de prost plătiți, diferențele de câteva zeci de dolari dintre salarii fiind, în cea mai mare parte, anulate de prețurile în creștere accelerată.

   Totuși, în primul an de libertate, cel mai mic salariu mediu brut lunar se înregistra în Polonia (108 $), fiind mai mic decât cele înregistrate la noi și la vecinii bulgari (186 $ și 156 $ -vezi tabelul din imagine). Noi și bulgarii putem spune că formăm Grupul MCV în cadrul UE, fiind singurele state comunitare care au un mecanism de verificare și cooperare pe justiție.

   De ce aveau polonezii salarii atât de mici în 1990? 

   Din cauza devalorizării accentuate a zlotului, salariul mediu brut lunar în zloți din anul 1990 fiind de 1,03 milioane. Polonezii erau intrați deja pe panta devalorizării accentuată a monedei, iar în 1995, Banca Națională a Poloniei a operat o denominare a monedei, întocmai cum am făcut și noi zece ani mai târziu.

   De fapt, deși pare greu de crezut, în 1990 eram noi deasupra Poloniei ca PIB pe cap de locuitor (vezi aici), dar nu ne-a ținut mult, pentru că doi ani mai târziu eram sub Polonia în privința acestui indicator. Totuși, dacă ținem cont de faptul că diferența de PIB pe locuitor, adică de productivitate, nu era atât de mare în 1990, putem spune că salariile noastre nu erau corelate cu productivitatea.

   Conform datelor institutelor/oficiilor naționale de statistică din statele grupului de la Visegrad și cele ale institutelor de statistică de la noi și vecinii bulgari, cele mai mari salarii brute  din anul 1990 se înregistrau în Ungaria (213 $) și în Cehoslovacia (200 $ - vezi tabelul din imagine). 
    În acel an, cel mai mic salariu mediu brut lunar, care se înregistra în Polonia, reprezenta 51% din cel mai mare, adică cel din Ungaria (108 $ față de 213 $).
   Anul trecut, cel mai mic salariu brut, înregistrat în Bulgaria (641 $), reprezenta 44 % din cel mai mare salariu brut, înregistrat în Cehia (1.442 $). Iată că, în 27 de ani, diferențele de salarizare nu s-au mărit considerabil. 

   Tot din datele statistice selectate, ne dăm seama că noi și vecinii bulgari am pierdut un deceniu în ceea ce privește evoluția economiei, salariul brut de la noi scăzând între 1990 și 2000, de la 186 $ la 133 $, iar la vecinii bulgari a scăzut de la 156 $ la 133 $ (vezi tabelul din imagine). Toate cele patru state din Grupul de la Visegrad aveau în anul 2000 salarii mai mari decât cele din anul 1990
   Dacă ne întrebam de ce ne tot așează Bruxelles-ul la aceeași masă cu vecinii bulgari care, apropo, din 1998 până în 2004, au fost peste noi în privința PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare (vezi aici), acum avem un răspuns edificator: jucăm în aceeași ligă economică cu ei.

   Anul trecut, salariul brut lunar de la noi era echivalent cu aproape 870 $. Eram la distanță de câteva sute de dolari față de statele din Grupul de la Visegrad și în fața vecinilor bulgari cu mai mult de două sute de dolari (vezi tabelul din imagine). Și în privința PIB-ului pe cap de locuitor suntem suspendați între cei din grup și vecinii bulgari (vezi aici).

 Cel mai probabil, anul acesta, după trecerea contribuțiilor în seama angajaților, ne vom apropia statistic de Grupul de la Visegrad și ne vom depărta mai mult de vecinii bulgari, dar la nivel de salariu net vom rămâne în continuare suspendați între grup și vecinii bulgari.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu