Pages

miercuri, 17 octombrie 2018

Câți IT-iști erau la nivelul județelor la sfârșitul anului trecut și ce salarii primeau

Topurile județelor după numărul de salariați din IT și IT&C   La sfârșitul anului trecut, România avea un efectiv de 186,3 mii salariați în sectorul IT&C. Din aceștia, conform datelor INS, 93,1 mii țineau de activitățile din tehnologia informației, adică de IT.

   La nivelul întregii țări, populația ocupată  în sectorul IT&C de la finalul anului trecut a ajuns la 205,9 mii. În populația ocupată intră, pe lângă salariați, și lucrătorii pe cont propriu și patronii din acest sector. Câtă populație ocupată era doar în activitățile IT? Nu știm, INS-ul nu calculează acest indicator la nivel de subdiviziuni ale activităților economice. Putem doar aprecia că activitățile de IT au, în general, mai mulți lucrători pe cont propriu și patroni decât activitățile de comunicații. 
   Oricum, avem datele privind efectivul de salariați de la finalul anului trecut la nivel de activități IT, iar acestea ne permit să ne facem o părere despre dezvoltarea acestora la nivel de județe (vezi tabelul din imagine).

   Câți salariați în IT&C și IT erau la nivel de județe la finalul anului trecut?

   Dacă la nivel național, ponderea salariaților IT în IT&C era de 50%, la nivel de județe, situația diferă mult. 
   Capitala e fruntașă și la numărul total de salariați din IT&C (90,4 mii) și la numărul de IT-iști (37,5 mii), dar ponderea IT-ului în IT&C era sub media națională (42% față de 50%). Numărul mare de televiziuni și companii de comunicații din capitală crește ponderea sectorului de comunicații în totalul IT&C. Totuși, chiar și cu ponderea mare a sectorului de comunicații, cei 37,5 mii de IT-iști din capitală reprezintă 40% din totalul salariaților IT de la nivel național.

   La nivel de județe, cea mai mare pondere a IT-ului în IT&C se înregistra în Cluj (77% din salariați), acest județ ocupând locul doi la nivel național, atât în privința totalului de salariați IT&C (19,8 mii), cât și în privința salariaților din IT (15,4 mii - vezi tabelul din imagine). 
   Pe locul trei la nivel național după numărul de salariați din IT&C  și, în particular, al celor din IT, era Timișul , cu 14,2 mii, respectiv 9,3 mii salariați.

   Locul patru e ocupat de județul Iași, județ unde ponderea salariaților IT în totalul sectorului IT&C e de 73%. La finalul anului trecut, în principalul județ al Moldovei erau 9,2 mii de salariați în IT&C, din care 6,7 mii țineau de IT. Acest județ pare să fie noua vedetă a IT-ului, numărul salariaților din IT dublându-se față de finalul anului 2015, conform datelor INS (6,7 mii față de 3,3 mii).
   Locul cinci e ocupat de județul Brașov, cu un număr de salariați în IT&C de 6,1 mii, din care 3,9 mii pe partea de IT (vezi tabelul din imagine). În urmă cu trei ani, la finalul lui 2015, părea că acest județ se lupta cu Iașul în privința locului ocupat în topul numărului de salariați din IT. De fapt, la acea dată, Brașovul era chiar înaintea Iașului în această privință (3,6 față de 3,3 mii salariați). Acum bătălia e definitiv tranșată în favoarea Iașului.

    Cu cât sunt plătiți salariații din IT&C și IT la nivel de județe?

   Deși pare că în sectorul IT&C salariile sunt mari, la nivelul majorității județelor, salariile nete nu depășeau anul trecut 2.500 lei. În unele județe, precum Călărași (1.592 lei), Harghita (1.501 lei), Vâlcea (1.404 lei), salariile medii nete din IT&C se apropiau de nivelul de salariu minim pe economie. 
   Aceeași situație e valabilă și pentru activitățile IT, unde nivelul salariului mediu net atingea anul trecut valori chiar mai mici decât în tot sectorul IT&C. În județe precum Buzău, Vâlcea, Vrancea și Giurgiu, salariile nete de anul trecut din activitățile IT erau cuprinse între 1.000 și 1.400 de lei lunar (vezi tabelul din imagine). 
    Probabil cei mai mulți salariați din aceste județe erau plătiți pe persoană fizică autorizată sau prin alte metode, pentru că e greu de crezut că cineva din aceste activități eonomice s-ar mulțumi cu o astfel de leafă.

   Cele mai mari salarii din sectorul IT&C se înregistrau anul trecut în Cluj (5.901 lei), București (5.435 lei), Timiș (5.399 lei), Brașov (5.387 lei) și Ilfov (4.992 lei - vezi tabelul din imagine). 
   În activitățile IT, cele mai mari salarii se înregistrau anul trecut în București (7.179 lei), Ilfov (6.688 lei), Brașov (6.348 lei), Cluj (6.284 lei) și Timiș (5.513 lei). 
   Iașul, județul vedetă a IT-ului din ultimii ani, nu intră în top 5 după salariile nete din aceste activități (5.016 lei). Nivelul general scăzut al salariilor din regiune e probabil vinovat și pentru salarizarea mai proastă din IT.

   IT-ul românesc arată precum economia, adică există câteva insule de prosperitate și o mare de subdezvoltare. Capitala și primele patru județe după numărul de salariați din IT dețineau 78% din totalul de salariați de la nivel național din aceste activități. Nivelul de salarizare relativ scăzut față de statele occidentale, dacă ne gândim că salariul net din capitală din sectorul IT era anul trecut mai mic de 1.600 de euro, face din România o piață de muncă foarte atractivă pentru acest domeniu. E de așteptat ca presiunea pe salarii să crească în principalele centre IT, mai ales că și resursele de muncă par să fie tot mai scăzute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu