Pages

luni, 10 septembrie 2018

Ce județe țin în spate bugetul pensiilor

Ce județe înregistrau în iunie anul acesta excedent la fondul de pensii și care erau pe deficit   În luna iunie a acestui an, pensiile de asigurări sociale de stat și de agricultori au ajuns la un grad de acoperire teoretic din CAS-ul datorat statului după virarea contribuțiilor către Pilonul II de 91%.

   Spun teoretic din două motive: primul ține de faptul că între CAS-ul datorat și cel colectat e o diferență, pentru că depinde de ANAF să colecteze ceea ce se datorează, iar al doilea ține de faptul că cea mai mare parte din pensiile speciale nu mai sunt alimentate de la Bugetul de Asigurări Sociale de Stat (BASS), ci din bugetele ministerelor de care țin „specialii”. 

   Așadar, deși la prima vedere BASS pare că și-a redus semnificativ deficitul, camuflarea pensiilor speciale în bugetele ministerelor duce și la camuflarea a unei părți din deficit. Partea bună pentru guvern și BASS e că, odată cu mutarea contribuțiilor și diminuarea cotei virate către Pilonul II, deficitul pensiilor de asigurări de stat și de agricultori  a scăzut față de anul trecut, iar dacă discutăm pe datele din luna iunie, gradul de acoperire al acestor două categorii de pensii ar trebui să fie de 91% (vezi datele din imagine).
   Astfel, dacă în luna ianuarie 2017, doar 52% din fondurile necesare acoperirii plății pensiilor de asigurări sociale de stat și de agricultori erau asigurate de CAS-ul datorat de angajați și angajatori minus cota virată către Pilonul II, care în acea lună era de 5,1%, în ianuarie anul curent, gradul de acoperire urcase la 80% (accesează aici datele din ianuarie anul trecut și ianuarie anul acesta), diminuarea cotei la Pilonul II (de la 5,1% la 3,75%) având o contribuție la creșterea gradului de acoperire. 

   În luna iunie, conform datelor Casei Naționale de Pensii Publice, CAS-ul datorat s-a ridicat la 5,55 miliarde lei, iar dacă aplicăm cota Pilonului II (829 mil. lei), BASS ar rămâne cu 4,72 miliarde lei, ceea ce asigură acoperirea a 91% din pensiile plătite pensionarilor de asigurări sociale de stat și celor agricultori (5,17 miliarde lei - vezi tabelul din imagine). Procentul e în creștere față de luna ianuarie, când se situa la nivelul de 80% (accesează aici datele).
   Mai trebuie precizat faptul că în luna iunie aveam 4,68 milioane pensionari de asigurări sociale de stat, ale căror pensii cumulate se ridicau la valoarea de 5,02 miliarde de lei și, de asemenea, aveam 335,7 mii pensionari agricultori, cu un total al pensiilor plătite de 148,3 milioane lei.

   Cum arată gradul de acoperirea a pensiilor la nivel de județe?

   Doar capitala (241% grad de acoperire) și județele Ilfov (240%), Timiș (151%), Cluj (125%) și Sibiu (121% - vezi harta din imagine) puteau asigura plata celor două categorii de pensii din ceea ce datorau asigurații minus contribuțiile la Pilonul II. 
   Spun asigurați și nu salariați, pentru că poți fi asigurat și să nu fii salariat. E o greșeală pe care frecvent o fac unii „economiști” care raportează numărul mediu de salariați la numărul de pensionari, atunci când vor să ne arate cât de prost stăm la acest raport. 
   În primul rând, doar INS-ul nostru și încă câteva institute de statistică est-europene mai calculează numărul mediu de salariați, indicatorul fiind o medie între numărul total de ore lucrate și zilele lucrătoare ale anului, neluând în calcul numărul real de salariați (de exemplu, cei din armată sunt scoși) și neținând cont de concedii, de angajații part-time, etc. Statistica Eurostat operează cu indicatori precum populația ocupată și numărul total de salariați (aici intrând cei cu normă întreagă, cu normă parțială și pe cei estimați a lucra la negru). 
   Totuși, cea mai bună raportare e cea care compară numărul de asigurați cu numărul de pensionari, pentru că asigurații (normă întreagă, parțială, pe cont propriu, etc.) plătesc CAS, iar acesta asigură parțial sau total plata pensiilor.

   După această lungă paranteză, putem continua analiza la nivel teritorial a gradului de acoperire a pensiilor din ceea ce se colectează și rămâne la BASS.

   După capitală și cele patru județe ce au un grad de acoperire supraunitar, urmează 8 județe cu un grad de acoperire cuprins între 75% și 100%. Între acestea regăsim județe precum Arad (96%), Brașov (88%), Iași (86%) și alte județe ale căror cifre sunt de culoare galbenă pe harta din imagine (vezi harta).

   Urmează apoi alte 15 județe ale căror grade de acoperire se încadrează între 50% și 75% (culoare cărămizie pe harta din imagine). 
   După aceste județe intrăm în zona roșie, unde gradul de acoperire a pensiilor e mai mic de 50%. În această categorie găsim 14 județe, cele mai dramatice situații regăsindu-se în județele Neamț (43% grad  de acoperire), Caraș-Severin (41%), Hunedoara (37%), Mehedinți (35%) și, cu voia dumneavoastră, celebrul Teleorman (33% - vezi datele din imagine).

    E foarte probabil ca, în a doua jumătate a anului, să asistăm la o acoperire integrală a celor două categorii de pensii din CAS-ul datorat, dacă ținem cont de creșterea gradului de acoperire de la începutul anului până în luna iunie (de la 80% la 91%) și dacă ANAF-ul colectează ceea ce se datorează. Totuși, această acoperire se va realiza ca și în iunie pe spatele capitalei și a câtorva județe, pentru că e greu de crezut că Teleormanul, județul ce a dat o sumedenie de „valori” politicii din ultimii ani, va atinge în următorii ani un grad de acoperire de 100%.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu