Pages

duminică, 9 decembrie 2018

Cât au contribuit anul trecut regiunile la buget și cât au primit înapoi la bugetele locale

Topurile regiunilor după contribuțiile la buget și după taxele întoarse la bugetele locale      Aproape jumătate din taxele și impozitele colectate de ANAF la nivel regional s-au întors sub formă de venituri la bugetele administrațiilor locale din 2017 (primării de municipii, orașe, comune și consilii județene). 

   Conform rapoartelor de activitate ale direcțiilor regionale din ANAF, anul trecut, la nivel regional, s-au colectat taxe de la companii mijlocii, mici și persoane fizice în valoare de 124,4 miliarde lei. Taxele și impozitele de la companiile mari (43,9% din sumele colectate de ANAF în 2017) s-au colectat separat de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).
   Așadar, ceea ce a colectat anul trecut ANAF-ul la nivel de direcții regionale (DGRFP-uri) nu include taxele și impozitele colectate de la cele mai mari companii, în număr de 1.940, conform listei Marilor Contribuabili aferentă anului 2017 (lista și numărul marilor contribuabili se modifică anual).

   Bugetele locale au avut anul trecut venituri totale în valoare de 62,8 miliarde lei, deci aproximativ 50,5% din ceea ce a colectat ANAF-ul la nivel regional. Totuși, trebuie precizat faptul că o parte din veniturile administrațiilor locale (2 mld. lei) nu au provenit direct de la buget, deci din taxele și impozitele colectate de structurile ANAF, ci din fondurile UE. Deci, 60,8 miliarde de lei reprezintă veniturile administrațiilor locale fără sumele provenite de la UE sau alți donatori. Asta înseamnă 49% din taxele colectate de ANAF la nivel regional în 2017.

   În ce regiuni s-au întors la bugetele administrațiilor locale cele mai multe din taxele și impozitele colectate local anul trecut?

   Cele mai privilegiate administrații locale sunt cele din Oltenia, 82% din taxele și impozitele colectate de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova, cea care administrează fiscal cele cinci județe din regiunea de Sud-Vest Oltenia, s-au întors sub formă de venituri ale bugetelor locale (5,6 din 6,8 mld. lei - vezi tabelul din imagine).
   Pe locul doi, după taxele colectate întoarse la bugetele locale, se află administrațiile din regiunea de Nord-Est, 78% din taxele colectate de DGRFP Iași întorcându-se sub formă de venituri ale bugetelor locale (8,7 din 11,1 mld. lei).
   Administrațiile din regiunea Sud-Muntenia sunt pe locul trei, 69% din taxele colectate de DGRFP Ploiești întorcându-se sub formă de venituri la bugetele locale ale primăriilor și consiliilor județene (7,9 din 11,5 mld. lei - vezi tabelul din imagine).

   Cele mai văduvite administrații locale sunt cele din regiunea capitalei, doar 23% din taxele colectate de DGRFP București întorcându-se la bugetele locale (10,6 din 46,2 mld. lei - vezi tabelul din imagine). Procente mici din taxele colectate la nivel de regiuni întoarse bugetelor locale s-au mai înregistrat în regiunile de Sud-Est (53% din taxele colectate) și de Nord-Vest (58%).
   
   Datele ANAF din 2017 ne arată că cea mai vitregită regiune de taxele colectate e cea a capitalei, și nu discutăm decât despre taxele colectate local de la companiile mijlocii, mici și persoanele fizice, fără cele colectate de la marile companii.
   La nivelul actual de colectare al ANAF, în care doar 43,9% din sumele colectate provin de la marile companii (în statele vestice media e de 60% - 70%), nu putem discuta de mai multă autonomie financiară a regiunilor sau județelor, pentru că nu ar mai rămâne bani pentru pensii, servicii medicale și restul serviciilor ce țin de administrația centrală
   Singura regiune care poate să-și asume o parte mai mare din serviciile ce țin de administrația centrală, dacă ținem cont de nivelul taxelor colectate la nivel regional, e cea a capitalei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu