Pages

miercuri, 6 iunie 2018

Încă un jaf pe bază de lege

Fondul Suveran de Investiții e încă un furt din  patrimoniul public
   Acum aproape un an și jumătate, la începutul mandatului lui Grindeanu, avertizam că se pune de o nouă mega-țeapă, și anume, Fondul Suveran de Investiții (vezi aici). Grindeanu a plecat, a venit Tudose, a plecat Tudose, a venit Dăncilă și Fondul Suveran de Investiții a fost pus pe repede înainte. Gata,  s-a votat!

   Liberalii fac ceva scandal, ministrul de finanțe explică, atât cât pricepe și el, cum e treaba cu Fondul, iar ziariștii pun, ca de obicei, întrebări idioate. Încă un furt făcut cu legea în mână. 

   Ultimul jaf, asemenea acestuia, tot cu legea în mână, a fost făcut de liberali acum mai bine de un deceniu, prin crearea Fondului Proprietatea, unde s-a luat o parte din cele mai valoroase participații ale statului, s-au băgat într-un coș de vreo 3,8 miliarde de euro, și s-au dat pe mâna unor șmecheri americani, printre care și un fost ambasador, ce-au cumpărat acțiunile despăgubiților la un sfert sau mai puțin de un sfert din valoarea lor. 

   Statul a pierdut participații importante la companiile profitabile, cei ce trebuiau despăgubiți, după ce comuniștii le-au luat proprietățile, au fost trași pe sfoară de americani, o parte din ei s-au supărat și au dat statul în judecată, iar Fondul Proprietatea își tot lichidează din participații, devenind mai mic pe zi ce trece.
   Nimeni nu anchetează acest jaf, inclusiv modalitatea de listare, pentru că ar deranja prietenii de peste ocean. Nu-i așa că DNA-ul chiar se luptă cu corupția, mai puțin cea unde apare Marele Licurici în schemă (vezi cazurile Microsoft, Bechtel)?

   Aș mai putea adăuga pe lista jafurilor cu legea în mână privatizarea Petrom, unde, deși austriecii (să le zicem austrieci, deși au doar 30% din OMV) n-au respectat contractul de privatizare, care prevedea o treime bani jos și două treimi bani pentru o infuzie de capital, dar care să fie din banii lor aduși de acasă, statul român n-a acționat în niciun fel. Da, austriecii au luat bani pentru cele două treimi pe care trebuiau să-i bage în capitalizarea Petrom, de unde credeți?, tot de la Petrom, și, deși era o clauză care putea duce la invalidarea actului de privatizare, nimeni n-a făcut nimic. A investigat DNA-ul acest aspect? Nu.

   Acum, Dragnea ne propune o altă porcărie. Să luăm 33 de companii profitabile ale statului, cele mai multe administrând monopoluri, și să le punem într-un coș administrat privat, pentru că altfel, Eurostatul îl include în buget și nu mai poate emite obligațiuni. Poate acest Fond să vândă din participațiile statului? Bineînțeles, poate să vândă, să se împrumute și să direcționeze bani unde vrea mușchii celor ce-l administrează, adică privații. Dacă statul intervine în management, se supără Eurostatul și-l trece în buget, iar Fondul nu mai poate zburda în voie pe piețele financiare dacă punctează în buget. 

   Se vrea ca Fondul să fie un instrument de investiții, iar banii pentru investiții vor veni, din câte vedem, din vânzarea de acțiuni, pentru că e greu de crezut că vor năvăli investitorii să cumpere obligațiuni emise de un fond creat ieri de marea autoritate în gândirea economică mondială, numitul Darius Vâlcov.

   În felul acesta, în câțiva ani, statul va rămâne fără acțiuni la acest Fond, iar investițiile în infrastructură, finanțate de acesta, nu vor putea fi verificate de nimeni sub aspectul legalității pentru că, nu-i așa, sunt făcute de un Fond administrat privat.
   Vom face, probabil, autostrada Comarnic-Brașov la prețul ăla astronomic visat de Ioan Rus (8,4 miliarde de euro) și cam atât, că, dacă mai vrem să facem ceva, trebuie să venim cu bani de acasă. 
   Dacă în schema lui Dragnea intră câțiva americani, ca în cazul Fondului Proprietatea, e clar că acest jaf cu acte nu va fi investigat de nimeni niciodată. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu