Zilele acestea a ieșit Iohannis și s-a luat de absorbția slabă a fondurilor comunitare. Imediat, puterea a reacționat, dând vina pentru rămânerea în urmă pe rezultatele slabe din guvernarea Cioloș.
De un an și jumătate, PSD-ul ne spune că pe timpul lui Cioloș a fost un dezastru în materie de atragere de fonduri UE, iar Cioloș și susținătorii acestuia ne spun că guvernarea a performat cel mai bine în materie de atragere de fonduri de la aderare încoace.
De la începutul anului până în luna aprilie, sumele atrase de la UE, conform situației fluxurilor financiare dintre România și UE publicată de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), s-au ridicat la valoarea de 1,89 miliarde euro, aici intrând fondurile de coeziune și sumele plătite direct.
Suma diferă de cea reflectată în execuția bugetară, pentru că în cele două situații statistice la MFP (execuția bugetului și situația fluxurilor financiare pe relația cu UE), datele se înregistrează diferit. Din acest motiv a apărut și scandalul PSD-Cioloș pe tema atragerii de fonduri UE, PSD-ul susținând că Cioloș n-a atras mare lucru, iar Cioloș explicându-ne că a stabilit un record în materie de sume primite de la UE.
Să lămurim disputa PSD-Cioloș pe tema atragerii de fonduri de la UE
Adevărul nu e undeva la mijloc, ci e dat chiar de datele MFP privind situația fluxurilor financiare dintre România și UE între 2007 și aprilie 2018 (vezi tabelul din imagine).
Conform acestor date, cele mai mari sume primite de la UE (fonduri de coeziune și plăți directe) s-au înregistrat pe parcursul anului 2016, adică fix în guvernarea Cioloș (7,36 miliarde euro - vezi tabelul și graficul din imagine).
Atunci, de unde până unde PSD-ul ne tot spune că Cioloș a fost un dezastru în materie de atragere de fonduri UE?
Tot din datele Ministerului Finanțelor Publice reiese faptul că guvernul Cioloș a fost foarte slab în materie de sume atrase de la UE. Cum așa?
Conform datelor din execuția bugetară finală din 2016, deci în anul guvernării Cioloș, sumele primite de la UE erau în valoare de 6.940 milioane lei, adică 1,55 miliarde euro.
E o diferență mare între 7,36 miliarde de euro, cât ne arată situația fluxurilor financiare dintre România și UE (accesează aici datele detaliate), și 1,55 miliarde de euro, cât ne arată execuția bugetară finală din 2016 (accesează aici datele), și ambele cifre sunt disponibile pe site-ul Ministerul Finanțelor Publice. E clar că PSD-ul se referă la execuția bugetară, iar Cioloș se referă la fluxurile financiare.
Cine are dreptate?
Cioloș, pentru că o mare parte din ce a încasat bugetul pe timpul ministeriatului său în materie de fonduri UE ține de guvernarea Ponta, iar ce s-a încasat anul trecut ține de guvernarea Cioloș, pentru că există un decalaj între aprobarea plăților de către instituțiile UE și plata efectivă, iar acest decalaj nu e surprins corect de situația încasărilor din bugetul consolidat. De multe ori, plățile pentru un proiect aprobat în 2016 se încheie în câțiva ani după. Cioloș a atras sume de la UE în valoare 7,36 miliarde de euro, dar doar o mică parte din acești bani au fost reflectați în execuția de buget, în timp ce în situația fluxurilor sunt reflectate la momentul accesării.
Cum arată topul guvernelor după sumele primite de la UE de la aderare încoace?
Între 2007 și luna aprilie a anului curent, România, conform datelor MFP privind situația fluxurilor financiare dintre România și UE, a primit de la UE o sumă totală de 47,58 miliarde de euro (fonduri structurale / de coeziune și plăți directe - vezi tabelul din imagine) și a plătit către bugetul UE o sumă totală de 15,86 miliarde euro. Asta înseamnă un beneficiu net de 31,72 miliarde de euro.
Așa cum am precizat, guvernul Cioloș a reușit să atragă cea mai mare sumă de la UE pe parcursul unui an (7,36 mld. euro), acesta fiind urmat de guvernul Ponta în anul 2015 (6,44 mld. euro) și apoi tot de guvernul Ponta din anul 2014 (5,98 mld. euro - vezi tabelul și graficul din imagine).
Cele mai mici sume atrase de la UE s-au înregistrat în 2007, deci în timpul guvernului Tăriceanu (1,6 mld. euro) și în anii 2010 și 2011, pe timpul guvernului Boc (2,29 și 2,62 mld. lei - vezi tabelul și graficul din imagine). Anul acesta, în primele patru luni, sumele atrase se ridică la 1,89 miliarde euro.
Trebuie precizat faptul că am exclus din calcule guvernul Ungureanu, din cauza mandatului foarte scurt.
La nivel de guvernări, cele mai multe sume atrase de la UE s-au înregistrat în perioadele guvernelor Ponta (21,42 mld. euro), Boc (7,85 mld. euro) și Cioloș (7,36 mld. euro).
Cele trei guverne din ultimul an și jumătate (6,71 mld. euro) și guvernul Tăriceanu (4,24 mld. euro) au atras cele mai mici sume de la UE.
Disputa pe sumele atrase de la UE va mai continua, fiecare parte aducând ca argument datele Ministerul Finanțelor Publice. Amuzant e că, în această dispută, tabăra Cioloș nu prea știe să pună pe masă datele statistice, în timp ce tabăra PSD defilează cu execuțiile bugetare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu