Pages

luni, 2 aprilie 2018

Cât au pierdut investitorii Digi la aproape un an de la listarea pe bursă

Cât au scăzut acțiunile Digi de la listare până în prezent
   La începutul lunii mai 2017, mai toată presa economică ținea poporul la curent cu situația subscrierii acțiunilor la Digi Communication. Era înghesuială mare la subscriere, iar mulți dintre cei ce nu au prins discountul din oferta inițială cereau să se investigheze modul cum s-au repartizat acțiunile din ofertă. 

   Încă dinainte de listarea pe bursă a Digi, am prognozat marele fâs ce avea să urmeze, în timp ce idioței de la publicații economice cu ștaif nu mai conteneau să ne explice ce zile de grație trăim și cum listarea Digi va duce BVB-ul pe noi culmi de creștere (vezi aici articolul). În ziua listării, Ziarul Financiar făcea live-text, ținându-ne la curent cu evoluția prețului acțiunilor Digi. Spre seară, când prețul acțiunilor a ajuns sub cel de deschidere, s-a oprit live-textul.

   Acum, la 11 luni de la listare, acțiunile Digi au ajuns la 34 de lei, cu 15% mai puțin decât cele din oferta inițială (40 lei). 34 de lei, prețul de tranzacționare al acțiunilor Digi din prezent, e sub cel ce includea discountul oferit primilor investitori (37,2 lei pe acțiune). Deci, dacă erai investitor Digi și n-ai beneficiat de discount, plăteai acum un an 40 lei pe acțiune, iar acum, acțiunea respectivă valorează 34 de lei. Dacă ai beneficiat de discount, ai plătit 37,2 lei pe acțiune, dar tot ești pe pierdere, pentru că acum acțiunea ta la Digi valorează tot 34 de lei. Orice fel de investitor ai fi, la aproape un an de zile de la listarea Digi, ești pe pierdere. 

   Istoricul prețului acțiunilor ne arată că, din aproape 11 luni, doar în mai puțin de o lună, prețul acțiunilor a fost peste nivelul de 40 de lei. Investitorii au avut parte, așadar, de zece luni de chin și una de fericire. 
   Faptul că prețul a scăzut rapid sub nivelul de 40 lei în câteva zile de la listare pe fondul vânzărilor masive ne arată că cineva cu pachete mari de acțiuni a vrut să coboare prețul sub cel de listare. E puțin probabil ca un investitor de bună credință să vrea ca prețul acțiunilor să scadă încă din primele zile de tranzacționare. Cineva a vrut ca prețul acțiunilor să scadă, și nu pentru ca mai apoi să cumpere la un preț scăzut. N-a existat o intenție de a specula, ci s-a mers pe varianta scăderii prețului și atât.
   E foarte probabil ca, peste ceva timp, să asistăm la o răscumpărare a acțiunilor la un preț mult mai jos și o delistare de la bursă a companiei Digi Communication. Asta ar însemna că operațiunea de listare n-a fost decât o schemă de finanțare cu banii naivilor ce au crezut că o companie condusă de un patron fără chip e o investiție solidă.

    Ziarul Financiar nu mai face live-texturi cu evoluția prețului acțiunilor Digi, Zoltan își numără liniștit milioanele (am înțeles că a primit 6,8 milioane de lei dividende), UM Digi 24 îți explică cât e ziua de lungă cât de norocos ești să ai parte de Codruța și statul de drepți, iar investitorii Digi își numără pierderile. 
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu