Pages

luni, 12 martie 2018

Câte plinuri puteai face cu salariul minim net din statele UE la începutul lunii martie

Topul statelor UE după numărul de plinuri pe care le poți face cu salariul minim net
   România era pe locul 26 în UE în privința prețului mediu la litrul de benzină la începutul acestei luni (1,12 euro/litru), prețuri mai mici înregistrându-se doar în Polonia  (1,09 euro) și Bulgaria (1,04 euro).

   
   La  motorină, în schimb, stăteam mai prost, situându-ne pe locul 20 din cele 28 state comunitare, cu un preț mediu de 1,14 euro/litru. În Spania (1,13 euro/litru), Austria (1,13 euro) sau Luxemburg (1,03 euro - vezi tabelul din imagine), prețul mediu al motorinei era mai scăzut decât cel de la noi.
   În medie, la nivelul UE, prețul unui litru de benzină era de 1,36 euro, iar cel al unui litru de motorină era de 1,26 euro. În ambele situații, prețurile de la noi erau mai mici decât media comunitară.


   Un plin de benzină din România (40 litri) costa la începutul acestei luni aproape 45 euro, iar unul de motorină aproape 46 euro
   Cele mai scumpe plinuri de benzină se înregistrau în Olanda (62,2 euro), Italia (62 euro) și Grecia (61,1 euro - vezi tabelul din imagine).
   Cele mai scumpe plinuri de motorină se înregistrau în Italia (57 euro), Suedia (56,6 euro) și Marea Britanie (55,2 euro). 

   Câte plinuri la mașină poți face cu salariul minim net de la nivelul statelor comunitare?

   Trebuie spus din capul locului că doar 22 de state comunitare din cele 28 aveau reglementat salariul minim la începutul acestui an. Austria, Suedia, Finlanda, Danemarca, Cipru și Italia nu au reglementat salariul minim. 
   De asemenea, datele Eurostat cuprind informații doar despre salariul minim brut. Pentru a afla salariul minim net, am căutat informații fiecare stat în parte. Într-o analiză anterioară din luna februarie (accesează aici) am discutat diferențele dintre salariul minim brut și net din fiecare stat comunitar ce are reglementat acest tip de salariu. 

    România, pentru că a mutat toate contribuțiile la angajat, are de anul acesta cea mai mică pondere din UE a salariului minim net în cel brut (62% - vezi datele aici). E o diferență mare față de state precum Estonia (96%), Franța (93%) și Irlanda (93%), unde salariile minime brute sunt impozitate mult mai puțin, pentru că trebuie să aibă din ce trăi și cel plătit cu salariul minim. 
   Așa se face că, deși din ianuarie nu mai suntem pe penultimul loc în UE în privința salariului minim brut, ci pe antepenultimul loc din cele 22 de state, Lituania fiind în urma noastră (400 euro față de 408 euro - vezi aici), când e să comparăm salariile minime nete, ne dăm seama că locul penultim din UE e ceva specific României.

   Din datele privind salariile minime nete din cele 22 de state comunitare și cele privind prețul carburanților am calculat câte plinuri de benzină și motorină puteai face la începutul acestei luni cu salariul minim net.

   Luxemburgul conduce detașat în topul plinurilor de benzină și motorină ce se pot face cu salariul minim net. În țara cu cel mai mare salariu minim net din UE (1.687 euro - vezi tabelul din imagine) poți face peste 36 de plinuri de benzină și aproape 41 plinuri de motorină. Prețul motorinei din această țară era cel mai scăzut din UE la începutul acestei luni.
   Irlanda e pe locul doi după numărul de plinuri, salariul minim net din această țară comunitară (1.509 euro) permițând un număr de 27 de plinuri de benzină și de 29 de plinuri de motorină.
   Locul trei la numărul de plinuri de benzină e ocupat de Franța (24), iar în cazul plinurilor de motorină, acest loc revine Olandei (28,5 - vezi tabelul din imagine).

    În România, cu un salariu minim net de 251 euro poți face 5,6 plinuri de benzină și 5,5 de motorină. Din acest punct de vedere, suntem pe locul 21 din cele 22 de state ce au reglementat salariul minim, cu mai puține plinuri decât noi fiind doar vecinii bulgari (4,8 plinuri pentru ambele tipuri de carburanți - vezi tabelul din imagine).
   Vecinii maghiari stau mai bine decât noi, salariul minim net de la ei permițându-le să poată face 6,5 plinuri de benzină și 6,3 de motorină.
   În Polonia, țară cu prețuri mai mici decât cele de la noi la ambii carburanți, poți face cu salariul minim net 8 plinuri de benzină și 8,2 de motorină.

   Puterea de cumpărare a salariului minim net exprimată în plinuri de carburanți ne arată nu numai că avem penultimul salariu din UE, dar și că prețul carburanților de la noi e destul de ridicat raportat la veniturile populației. Unde mai pui și faptul că noi, spre deosebire de majoritatea statelor comunitare, încă exploatăm petrol.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu