Pages

sâmbătă, 16 decembrie 2017

Topul statelor UE după ponderea locuințelor ocupate de proprietari

Topul statelor UE după ponderea locuințelor ocupate de chiriași
   Anul trecut, 69,2% din locuințele de la nivelul UE erau ocupate de proprietari. În consecință, chiriașii ocupau o pondere de 30,8% din numărul total de locuințe. Statistica Eurostat ne mai arată că 26,5% din totalul locuințelor erau ipotecate și erau locuite de proprietari.

   Majoritatea statelor ex-comuniste înregistrau cele mai mari ponderi ale locuințelor ocupate de proprietari (vezi tabelul din imagine). 
   La prima vedere, acest aspect poate părea unul pozitiv, dar a locui în propria locuință îți poate limita disponibilitatea de te reloca în înteriorul țării în căutarea unei slujbe mai bine plătite. Nu e cazul și în cazul migrației externe, salariile mai mari din statele vestice decât cele din est fiind determinante pentru decizia de relocare. Asta ne arată că disponibilitatea de relocare depinde de eventualul câștig salarial. Cum diferențele salariale din interiorul țărilor estice sunt mai mici decât cele dintre statele estice și cele vestice, migrația externă câștigă bătălia cu cea internă. Existența unui număr mare de proprietari ce locuiesc în propriile locuințe rigidizează piața chiriilor și, implicit, forței de muncă. 

   Care sunt statele cu cei mai mulți proprietari ce locuiesc în propriile locuințe?

   România e campioana UE în privința ponderii proprietarilor ce locuiesc în propriile locuințe (96% din totalul locuințelor). Chiriașii reprezintă în România o pondere de doar 4% din totalul locuințelor, situându-ne, din acest punct de vedere, pe ultimul loc în UE..
   Procente de peste 90% a locuințelor locuite de proprietari se înregistrau anul trecut, conform datelor Eurostat, în Lituania (90,3%) și Croația (90% - vezi tabelul din imagine).
   În top urmau apoi Slovacia (89,5%), Ungaria (86,3%), Polonia (83,4%), Bulgaria (82,3%) și Estonia (81,4%). Statele aflate în topul locuințelor ocupate de proprietari aveau și cele mai mici ponderi ale locuințelor ocupate de chiriași.

   Statistica Eurostat ne pune la dispoziție date și din state din afara spațiului comunitar. Macedonia e statul cu cel mai mare procent al locuințelor ocupate de proprietari (90,6% în 2015). E surprinzătoare ponderea ridicată din Norvegia (82,7%), cu mult mai ridicată decât cele înregistrate în celelalte state nordice membre ale UE (vezi tabelul din imagine).

    Cele mai mici ponderi ale locuințelor ocupate de proprietari se înregistrau anul trecut în Franța (64,9% din totalul locuințelor), Marea Britanie (63,4%), Danemarca (62%), Austria (55%) și Germania (51,7%). Evident că, în aceste state, se înregistrau cele mai mari ponderi ale locuințelor ocupate de chiriași (vezi tabelul din imagine).

   Dintre statele extra-comunitare incluse în statistică, Turcia (60,4% în anul 2015) și Elveția (42,5% - vezi tabelul din imagine) înregistrau cele mai mici ponderi ale locuințelor ocupate de proprietari.

   Cele mai mari ponderi ale locuințelor ipotecate ocupate de proprietari de la nivelul UE se înregistrau anul trecut în Olanda (601% din totalul locuințelor), Suedia (54,8%) și Danemarca (47,7%).
   În afara UE, cele mai mari procente ale locuințelor ipotecate ocupate de proprietari se înregistrau în Islanda (62,8% în 2016) și Norvegia (62,3%).
   România avea anul trecut o pondere a locuințelor ipotecate ocupate de proprietari de 0,9%.

   În România, în 1990, aproape 33% din numărul de locuințe se afla în proprietatea statului (2,615 milioane din 8,006 milioane). Anul trecut, doar 1,1% din numărul de locuințe se afla în proprietatea statului.
    În urma unei decizii politice, în 1990, locuințele deținute de stat au fost scoase la vânzare la un preț fix, fără a ține cont de evoluția inflației. În câțiva ani, chiriașii au devenit proprietari, iar statul nu s-a ales cu mare lucru din cauza inflației galopante. Nu doar statul a fost păgubit, ci și restul de populației care nu a beneficiat de pe urma legii de vânzare a apartamentelor deținute de stat. În loc de aproape 10 miliarde de dolari, cât reprezenta contravaloarea fondului locativ deținut de stat în 1990, statul s-a ales, în cel mai bun caz, cu câteva sute de milioane de dolari. O asemenea țeapă dată proprietății de stat nu va mai fi egalată niciodată de la revoluție încoace. 

   Ceea ce a reușit să facă FSN-ul în anii `90 prin vânzarea pe nimic a fondului locativ deținut de stat a fost să creeze premisele unei legări de glie a forței de muncă viitoare. În prezent, nimeni nu vrea să se relocheze dintr-o regiune în alta a țării pentru un salariu mediu, pentru că acest salariu nu-ți permite să găsești o chirie la un preț rezonabil și să-ți fie suficient pentru un trai decent.

    Observăm că cele mai performante economii au o pondere mare a locuințelor ocupate de chiriași. Asta permite o flexibilitate mai mare a forței de muncă, nu numai pe plan intern, dar și în cazul migrației între state a forței de muncă. Noi nu putem beneficia de această flexibilitate pentru că guvernul Roman ne-a vrut o țară de proprietari.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu