Pages

luni, 18 decembrie 2017

Eurostatul s-a răzgândit, suntem iar în urma Croației în privința PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare

Topul statelor UE după PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare
   La sfârșitul primăverii, statistica Eurostat ne situa la egalitate cu Croația în privința PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard (PPS). Pentru prima dată de când am aderat la UE, părea că vom depăși penultimul loc din uniune.

   La începutul lui decembrie, datele au fost revizuite, iar PIB-ul pe cap de locuitor PPS în cazul României a scăzut de la 59% la 58% din media UE. Croația, care până atunci era la egalitate cu noi, a urcat, ajungând  la un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor PPS echivalent cu 60% din media UE. În aceste condiții, noi cu 58% și croații cu 60% din media UE a PIB-ului pe cap de locuitor, există slabe șanse ca anul viitor să părăsim penultimul loc din UE.

   Chiar dacă avem o creștere economică mai mare decât media UE și decât Croația, avem în același timp și o creștere mai mare a prețurilor decât în cazul celorlalte state comunitare. Cu părere de rău și cu speranța de mai bine, se pare că și anul viitor vom fi pe penultimul loc din UE în materie de PIB pe cap de locuitor PPS. Singura consolare e faptul că vecinii bulgari sunt la mare distanță de noi, cu un PIB pe cap de locuitor PPS echivalent cu 49% din media UE (vezi tabelul din imagine).

   România a înregistrat cea mai mare creștere din UE a PIB-ului pe cap de locuitor PPS între 2006 și 2016 

   Datele Eurostat ne arată că înainte cu un an de aderarea la UE aveam un PIB pe cap de locuitor PPS echivalent cu 39% din media UE. Anul trecut am ajuns la 58%, conform datelor revizuite în luna decembrie. Creșterea între 2006 și 2016 e de 48,7%, fiind cea mai mare dintre statele UE (vezi tabelul din imagine). 
   Creșteri mari ale PIB-ului pe cap de locuitor PPS între 2006 și 2016 s-au mai înregistrat în Lituania (36,4%), Polonia (33,3%), Bulgaria (28,9%) și Irlanda (23,6%).

   14 state comunitare au înregistrat o reducere a PIB-ului pe cap de locuitor PPS în perioada 2006  - 2016. Cele mai mari reduceri s-au înregistrat în Grecia (29,2%), Cipru (17%), Spania (10,7%), Italia (10,2%) și Marea Britanie (7,8%). Scăderea Greciei e similară cu cea a unei economii ce a trecut printr-un război, doar că în cazul de față vorbim de un război al datoriilor.

    Statistica Eurostat conține și date ale unor țări din afara UE (vezi tabelul din imagine). Dintre cele 11 state din afara UE incluse și statistică,  cele mai mari creșteri ale PIB-ului pe cap de locuitor PPS s-au înregistrat în Turcia (39,1%), Muntenegru (32,4%) și Albania (31,8%).
   Japonia (3,6%), SUA (6,5%) și Norvegia (18,2%) au înregistrat scăderi ale PIB-ului pe locuitor PPS între 2006 și 2016. Asta înseamnă că PIB-ul pe cap de locuitor din UE a crescut cu mai mult decât în aceste state.

   După cum arată datele din 2016, în următorii cinci ani, România poate egala și întrece Croația în privința PIB-ului pe cap de locuitor PPS. Ca să ajungem din urmă Letonia, care anul trecut avea un PIB-pe cap de locuitor PPS echivalent cu 65% din media UE, ne trebuie încă cinci ani de creștere economică record. Deci, cel mai realist scenariu pe cinci ani e că vom egala și poate vom întrece Croația și cam atât.
   Dacă luăm în calcul faptul că, după ieșirea Marii Britanii din UE, media PIB-ului pe cap de locuitor din UE va scădea, atunci și PIB-ul pe cap de locuitor de la noi și din restul statelor va înregistra o creștere în raport cu media UE.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu