Pages

duminică, 22 octombrie 2017

Câți pensionari au și ce pensii le asigură principalele state ex-comuniste din UE

Topul statelro ex-comuniste după pensia medie și salriul mediu
      De fiecare dată când este pus în discuție sistemul public de pensii din România, nesustenebilitatea acestuia devine ideea principală. Sistemul nostru de pensii nu mai e sustenabil din anul 2007, ultimul an în care contribuțiile sociale acoperau necesitățile fondului de pensii.

   În ultimul deceniu, odată cu  apariția și dezvoltarea pensiilor speciale, dar și cu apariția pilonului II, care a preluat o parte din contribuții, deficitul fondului de pensii s-a adâncit. Ca să se mai îndulcească statistic acest deficit, în ultimii ani, o parte din pensiile speciale a fost trecută în sarcina ministerelor, în timp ce restul muritorilor de rând nespeciali își primesc pensia din fondul de pensii.

   România asigura anul trecut celor peste 5,2 milioane de pensionari o pensie medie de 949 lei. Asta înseamnă 211 de euro la cursul mediu de anul trecut. Dacă ne raportăm la salariul mediu brut, care a avut anul trecut o valoare de 2.809 lei, adică 626 euro, atunci pensia medie din România reprezintă 34% din salariul mediu brut (vezi tabelul din imagine). E cel mai mic nivel dintre principalele state ex-comuniste ce fac parte din spațiul comunitar.

    Câți pensionari și ce pensii medii se înregistrau anul trecut în Polonia, Bulgaria, Ungaria și Cehia?

   Dintre cele cinci state incluse în această analiză, România stă cel mai prost la capitolele raportului pensionari/efectiv de salariați (un salarial la un pensionar) și al raportului pensie medie/salariu mediu brut (34%).

   Datele institutelor și oficiilor de statistică din aceste țări ne arată că cel mai mare număr de pensionari se înregistra anul trecut în Polonia (8,9 milioane). Tot Polonia e și țara care asigură cele mai mari pensii (450 euro - vezi tabelul din imagine). Anul trecut, un pensionar din acest stat avea o pensie echivelntă cu 49% din salariul mediu brut. Dacă s-ar respecta acest raport și la noi, pensia medie ar fi trebuit să fie de 304 euro și nu de 211 euro, cum a fost în 2016.

   Cea mai mică pensie dintre cele cinci state analizate s-a înregistrat anul trecut în Bulgaria (170 euro - vezi tabelul din imagine). Totuși, vecinii de la sud de Dunăre au un raport puțin mai bun decât noi între pensia medie și salariul mediu brut (35%) și au un efectiv al salariaților mai numeros decât numărul pensionarilor (2,66 față 2,18 milioane).
   Vecinii de la vest, maghiarii, asigurau anul trecut celor 2,64 milioane de pensionari o pensie medie de 358 euro, care reprezenta 42% din salariul mediu brut (845 euro - vezi tabelul din imagine).
   Cehii sunt pe locul doi în ceea ce privește pensia medie (410 euro) și pe primul loc dintre statele analizate în privința salariului mediu brut (1.020 euro - vezi tabelul din imagine). Pensia medie din această țară reprezintă 40% din salariul mediu brut

   Marea problemă a României e raportul dintre efectivul de salariați din economie și numărul pensionarilor. În calculul efectivului de salariați nu intră toți salariații din economie (personalul militar și asimilat nu e inclus), dar modul de calcul e același și în celelalte statele analizate, deci e clar că avem o problemă din acest punct de vedere. Pensiile din România sunt mici în raport cu salariul mediu brut, iar această realiate va continua atâta timp cât inegalitățile din sistem se vor perpetua. 3% din numărul de pensionari sunt speciali (inclusiv pensionarii militari) și încasează lunar 11% din sumele cheltuite cu pensiile.
   

Un comentariu:

  1. Se pare ca ne inselam. Credeam ca se aloca prea multi bani bugetului de pensii. Singura solutie cresterea numarului de slariati. Grea problema.

    RăspundețiȘtergere