Pages

luni, 16 octombrie 2017

Care sunt cele mai importante centre universitare din România după numărul de studenți

Topul județelor după numărul de studenți
   Acum două săptămâni, la începerea anului universitar, am asistat la o serie de reportaje cu cifre care mai de care mai bombastice în ceea ce privește numărul de studenți din marile centre universitare.

   Din multe relatări ale reporterilor am aflat, spe exemplu, că în Cluj-Napoca ar fi circa 100 mii de studenți. Cifra este mult umflată, iar datele INS-ului privind numărul de studenți, masteranzi și doctoranzi nici măcar nu se apropie de această cifră. 
   Datele INS privind învățământul universitar din România fac lumină în ceea ce privește numărul real de studenți din marile centre universitare ale României. Conform acestor date, ne dăm seama că o universitate poate avea mai mulți studenți localizați în mai multe județe, pentru că, pe lângă centrul universitar, aceasta desfășoară activități și în alte județe prin intermediul unor centre regionale (filiale). 
   Așadar, o universitate din București, de exemplu, poate avea câteva zeci de mii de studenți, dar nu toți dintre aceștia urmează efectiv cursurile în capitală, ci în alte județe. Statistica INS surprinde această realitate și, de aceea, e mult mai exactă în privința numărului efectiv de studenți dintr-un centru universitar, decât cel rezultat din adunarea studenților înscriși la universitățile din acel centru. Mai mult, o parte din studenții care își desfășoară efectiv activitatea într-un centru universitar sunt înscriși la cursuri fără frecvență, ceea ce face ca doar în sesiune să fie efectiv în localitate, dacă nu au domiciliu în oraș.

   Cum arată topul centrelor universitare după numărul de universități?

   În România anului trecut, existau 97 de instituții de învățământ superior, din care 56 erau în proprietate publică. Universitățile de stat erau localizate în 21 de centre universitare, iar cele private, în număr de 41, erau localizate în 15 centre universitare. Cele mai multe instituții de învățământ superior erau localizate în capitală, în număr de 33 (17 de stat și 16 private). Urmau apoi centrele universitare Cluj-Napoca, cu 10 instituții de învățământ superior (6 de stat și 4 private), Iași, cu 8 instituții (5 de stat și 3 private), Timișoara, cu 7 instituții (4 de stat și 3 private) și Constanța, cu 5 instituții (3 de stat și 2 private).

   Topul centrelor universitare după numărul de cadre didactice

   Numărul cadrelor didactice din învățământul superior, conform datelor INS, era de 26.618 (23,8 cadre în învățământul de stat și 2,8 în învățământul privat). Cele mai multe cadre didactice își desfășurau activitatea în capitală (8,7 mii), Cluj-Napoca (3,7 mii), Iași (2,8 mii), Timișoara (2,4 mii) și Craiova (1,2 mii).


   Cum arată topul centrelor universitare după numărul de studenți, masteranzi și doctoranzi, care urmează efectiv cursurile în aceste centre, în 2016?

   Anul trecut, numărul de studenți, masteranzi, al celor ce urmau cursuri postuniversitare și doctoranzi era de 531,6 mii (464,6 mii în învățământul de stat și 66,9 mii în cel privat). Numărul total de studenți era de 405,6 mii (350,1 mii învățământ de stat și 55,5 mii învățământ privat). Numărul de masteranzi și al cursanților înscriși la studiile postuniversitare era de 106,8 mii (95,6 mii în învățământul de stat și 11,2 mii în învățământul privat). Numărul doctoranzilor era de 19,1 mii (18,9 mii învățământul de stat și 269 în învățământul privat).

   Cele mai populate centre universitare cu studenți, masteranzi și doctoranzi care urmează efectiv cursurile în centru și nu în alte județe prin intermediul centrelor regionale (filiale) ale universităților, erau: capitala (172 mii studenți, masteranzi și doctoranzi), Cluj-Napoca (67,3 mii), Iași (53,2 mii), Timișoara (40,4 mii) și Constanța (23,1 mii - vezi repertițaia pe județe în harta din imagine).

   Statistica INS ne oferă date și despre studenții, masteranzii și doctoranzii cu diploma de bacalaureat luată în altă țară, adică, în cea mai mare parte a acestei categorii regăsim studenții străini (27,6 mii în total). 
   Cele mai vizate centre universitare de studenții străini sunt capitala (5,3 mii), Iași (5,1 mii), Cluj-Napoca (4,4 mii), Timișoara (2,8 mii) și Galați (2,1 mii - vezi harta din imagine).

   Datele ne arată că aproape o treime din studenții, masteranzii și doctoranzii din România urmează cursurile în București, aproape 13% urmează cursurile în Cluj-Napoca și 10% în Iași
   E clar că universitățile din centrele mari au un număr mai mare studenți în toată țara decât cei care urmează efectiv cursurile în acele centre, iar datele de la nivelul județelor ne arată acest lucru (vezi harta din imagine), dar nu poți spune că la început de an universitar Cluj-Napoca așteaptă o sută de mii de studenți pentru că e o cifră mult umflată.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu