Pages

sâmbătă, 9 septembrie 2017

Ce efect a avut majorarea salariului minim asupra angajărilor

Cum a fost afectată piața muncii de majorările salariului minim din ultimii ani
   Salariul minim brut lunar de la nivel de economie a crescut cu 38% în ultimii doi ani (de la 1.050 lei, la 1.250 lei și la 1.450 lei). Procentul pare impresionant, dar nu e îndeajuns să ne scoată de pe penultimul loc din UE în privința mărimii salariului minim.

   Au curs multe lacrimi din partea patronilor speriați că vor intra în faliment din cauza majorării salariului minim, iar presa aliniată statului de drepți plângea și mai tare, de-ai fi crezut că asiști la un concurs de bocete. Cine murise? Competitivitatea economiei și, aș adăuga, bunul simț.

   Dacă au văzut că bocetele nu dau roade, s-a trecut la faza de manipulare chiar de către televiziunile ce susțin că se luptă cu fake news-ul. Câteva cazuri izolate de închideri de fabrici au căpătat proporții biblice, iar viitorul economiei era prezentat ca fiind cu adevărat periclitat de cei 200 de lei în plus la salariul minim, atât cât înseamnă ultima creștere din luna februarie a acestui an (vezi tabelul din imagine). Pentru televiziunile statului de drepți, precum UM Digi 24, fake news-ul reprezintă doar manipulările celorlați.

   Ce impact a avut majorarea salariului minim din ultimii doi ani asupra angajărilor?

   Datele Casei Naționale de Pensii Publice ne arată că numărul asiguraților a crescut chiar dacă patronii ne avertizau că vor intra în faliment odată cu majorarea salariului minim (vezi tabelul din imagine). Media asiguraților în perioada ianuarie - aprilie 2016 era de 5,96 milioane. Anul acesta, media asiguraților în perioada februarie - mai (ultima lună din care avem statistici) a fost de 6,11 milioane. În totalul asiguraților intră angajații cu normă întreagă, angajații part time, asigurații pe cont propriu și beneficiarii de ajutor de șomaj.

   Pe parcursul anului, numărul asiguraților fluctuează, fiind mai mic în sezonul rece și crește în lunile de vară, locurile de muncă cu normă întreagă sau part time cresc în sezonul cald. Deci, e foarte probabil ca în lunile din vară media asiguraților să fie mai mare. Decizia guvernelor de a majora salariul minim a fost corectă, pentru că majorezi acest salariu atunci când piața este pregătită să absoarbă șocul, iar în ultimii doi ani, forța de muncă insuficientă și creșterea economică au dus la o creștere a salariilor, independentă de evoluția salariului minim. 

   Dacă la nivel de asigurați am avut o creștere în ultimii doi ani, în ciuda creșterii salariului minim, la nivel de distribuție a câștigurilor salariale, ponderea asiguraților cu venituri mai mici decât salariul minim sau egale cu valoarea acestuia a crescut (vezi tabelul din imagine). 

   La începutul anului, în luna ianuarie, aveam 1,43 milioane de asigurați cu venituri brute mai mici sau egale cu nivelul salariului minim brut (1.250 lei - vezi tabelul din imagine). În perioada februarie - mai, deci după majorarea salariului minim brut la 1.450 lei, media numărului asiguraților cu venituri mai mici sau egale cu noul nivel al salariului minim a sărit de 1,9 milioane de lei.
   Ce e îngrijorător e faptul că în perioada februarie - mai de anul acesta, media numărul asiguraților cu normă întreagă cu venituri mai mici sau egale cu salariul minim a ajuns la 1,05 milioane, în creștere cu 36% față de luna ianuarie a acestui an (773 mii - vezi tabelul din imagine). Putem spune că aproape o treime din numărul de asigurați și o cincime din numărul de asigurați cu normă întreagă din România au venituri lunare mai mici sau egale cu salariul minimAsta ne arată că mulți români angajați sunt foarte prost plătiți.

    Oare câți din ziariștii statului de drepți, specialiști în a face datorii mari sau a fi în insolvență anii la rând, dacă ar fi plătiți cu salariul minim, cum, de altfel, ar merita, s-ar bucura că nu le sunt majorate lefurile pentru a nu fi afectată competitivitate economiei?

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu